1

Temat: Czy zamawiający może uchylić się od podpisania umowy?

W PN na szkolenie została wybrana najkorzystniejsza oferta wykonawcy który zgodnie z zapisem w siwz ma w ciągu 7  od dnia wyboru najkorzystniejszej oferty przesłać dokumenty tj szczegółowy harmonogram szkolenia. Co zrobić w przypadku gdy tych dokumentów nie przysłał ?
1) Czy ja jako zamawiający mogę nie podpisać z nim umowy bo nie wywiązał się z zapisu w siwz?
2) jeśłi tak to Czy mogę wybrać kolejnego wykonawce bez ponownego badania ofert?

2

Odp: Czy zamawiający może uchylić się od podpisania umowy?

2 razy tak

3 (edytowany przez KasiaF. 2015-08-20 12:37:10)

a nie lepiej wezwać go najpierw do podpisania umowy i przekazania harmonogramu szkoleń w wyznaczonym terminie (np. 3-4 dni) i jak się nie odezwie to unieważnić czynność wyboru i dopiero potem wybrać kolejnego?

4

a na podstawie czego tą ofertę odrzucić  lub wykonawcę wykluczyć??

5

Na uchylanie się od zawarcia umowy art. 94 ust. 3 - tylko, że ja bym wcześniej wezwała wykonawcę do podpisania wyznaczając termin np. 3 dni od daty przekazania pisma (np. mailem lub faksem) i tyle. Jak się nie zgłosi bierzesz kolejnego. No i oczywiście, jeśli było, możesz zatrzymać wadium (art. 46 ust. 5 pkt. 1 - a tu najlepiej, żeby dał ci na piśmie, że odmawia)

6

Należy to potraktować jako uchylenie się od podpisania umowy i tyle, oczywiście po wcześniejszym pisemnym wezwaniu.

7 (edytowany przez jo 2015-08-21 07:35:29)

a jak będzie chciał podpisać umowę bez dostarczenia harmonogramu ?? ust 4 mówi że nie chce podpisać umowy albo nie wniesie zabezpieczenie.

8

jo napisał/a:

..... bez dostarczenia harmonogramu ?? ......

To jest równoznaczne z uchylaniem się

9

czyli nie ważne co zamawiacz wpisze do podpisania umowy jeżeli nie dostarczy to 94.3?? Osobiście coraz więcej rzeczy wpisuje do podpisania umowy ciekawe kiedy się ktoś o to przyczepi

10

jest taki punkt: formalności jakie nalezy dopełnic przed podpisaniem umowy. i tu możesz wpisac to co ma dostarczyć

11

w tym punkcie ostatnio miałem np 6 pozycji ;-)

12

ja tez coś koło tego:
zabezpieczenie, polisa, HRF, umowa konsorcjum, kopia uprawnień.....

13

czyli gdyby dostarczył 5 na 6 dokumentów to też 94.3?? tak się trochę obawiałem bo w ustawie  w 94.3 literalnie jest wymienione tylko zabezpieczenie i brak ochoty na podpisanie i gdzieś słyszałem że należałoby jeszcze w SIWZ opisać sytuację że do odrzucenia oferta w przypadku jeżeli nie dostarczy innych dokumentów niż zabezpieczenie.

14

jesli wskazujesz w siwz formalności, które wykonawca ma dopełnic przed podpisaniem umowy czyli ma dostarczyć określone dokumenty , to jeśli nie zgłosi się albo nie dostarczy tych dokumentów to jest to powód do wywalenia go