1

Temat: różna stawka vat w ofertach

Sprawa dotyczy przetargu nieograniczonego na sprzątanie biurowca oraz utrzymanie terenów zielonych.
Jeden z wykonawców w formularzu cenowym w rubryce dotyczącej terenów zielonych wstawił jako obowiązującą do kwietnia 2008r. stawkę vat 3% a a po tej dacie juz do końca trwania umowy 7% i tak też wyliczył cenę, częściowo na 3% vat a częściowo na 7% nie dając żadnej informacji  z czego wynika zmiana.
Pozostali oferenci zastosowali vat 3% na cały okres świadczenia usługi.

co z tym fantem??

2

Odp: różna stawka vat w ofertach

Ale 7% jeszcze nie obowiązuje. Oferta do odrzucenia.

3

Jeśli oferta dotyczy całego 2008 r czy stawka nie winna byc obliczona zgodnie ze stawkami na rok w którym bedzie obowiazywała umowa, i jesli sie zmienia to w połowie roku ta stawka winna być chyba wxieta pod uwagę

4

mgajosia napisał/a:

jesli sie zmienia to w połowie roku ta stawka winna być chyba wxieta pod uwagę

jeśli sie zmienią... ale nie wiemy czy sie zmienią...
zamawiający powinien określić sposób obliczenia ceny

5

Zmieni się władza i stawka może się nie zmienić wink

6 (edytowany przez Maarta 2007-12-11 13:37:19)

Ja mam zawarą umowę na przyszły rok na utrzymanie zieleni z  3% vatem. Najwyżej będę się martwić później.

7

Maarta napisał/a:

Ja mam zawarą umowę na przyszły rok na utrzymanie zieleni z  3% vatem. Najwyżej będę się martwić później.

A w formularzu oferowym przyjełaś róniez 3% i nikt nie wyskoczył ze stawka 7%

8

ale gdyby na dzien skladania ofert rzeczywiscie obowiazujace przepisy mowiły o naliczaniu vat w wysokosci 7% od kwietnia przyszłego roku to wychodzi na to że pozostali zastosowali błędny vat

9

mgajosia napisał/a:

A w formularzu oferowym przyjełaś róniez 3% i nikt nie wyskoczył ze stawka 7%

nikt

10

Skorowidzu, na dzień dzisiejszy obowiązuje 3%, więc tego sie trzymaj. A do kwietnia jeszcze daleko smile

11

Moim zdaniem tę wpisaną 7%stawka VAT można potraktowac jako podstawę do odrzucenia oferty na pods. art.89.1.6. Wykonawca  składajac oferte powinien sie kierować stawką obowiazującą . W przypadku późniejszej zmiany VAT moga pojawic sie roszczenia z jego strony dot. zwiększenia wynagrodzenia.

12

znalazlam tak w ustawie o vat:
Art. 146.
1. W okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do:
1) dnia 30 kwietnia 2008 r. stosuje się stawkę w wysokości 3% w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy, z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów i eksportu towarów;
Zał. 6
ex 01.4 Usługi związane z rolnictwem oraz chowem i hodowlą zwierząt, z wyjątkiem usług weterynaryjnych, podkuwania koni i schronisk dla zwierząt
ex 02.02.10 Usługi związane z leśnictwem i pozyskiwaniem drewna, z wyłączeniem patrolowania lasów
ex 05.00.50 Usługi związane z rybołówstwem i rybactwem, z wyłączeniem usług związanych z rybołówstwem morskim
ex - dotyczy tylko danego wyrobu/usługi z danego grupowania,

13

01.41.12-00.00  Usługi związane z zagospodarowaniem terenów zielonych 
02.02.10  Usługi związane z leśnictwem i pozyskiwaniem drewna 
05.00.50  Usługi związane z rybołówstwem i rybactwem 

ale ja nie chciałam żeby mi gospodarował teren zielony tylko pielęgnował to chyba różnica co??? więc powinno pozostać 3% zgadzacie się????

14

Więc wszystko jasne:)

15

a czy to "ex - dotyczy tylko danego wyrobu/usługi z danego grupowania," oznacza że biorę pod uwagę tylko pkwiu jak podano w ustawie czyli ex 01.4 czy łącznie z rozwinięciem az do 01.41.12-00.00

16

Maarta napisał/a:

Więc wszystko jasne:)

otóż nie!!! bo z tego wynika że pozostali rónież zle zastosowali 3%, dlatego że Zał.6 ustawy o podatku mówi, ktore usługi podlegają 3% stawce vat i ze stawka ta obowiązuje do 30.04.2008

17

nowa stawka ma obowiazywac od maja, mozesz też np. w umowie dac zapis o ewentualnej zmianie wysokości Vat i zwiększeniu wartości umowy.

skorowidz napisał/a:

ale ja nie chciałam żeby mi gospodarował teren zielony tylko pielęgnował to chyba różnica co??? więc powinno pozostać 3% zgadzacie się????

77313000-7 Usługi utrzymania parków- zostaje 3%

18

warunki umowy zostały juz przedstawione w siwz i nie przewidywały takiej zmiany

gdzie to jest w ustawie o podatkach, że usługi utrzymania parków są na 3%?? bo ja w zał nr 6 widzę tylko 3 usługi i żadna z nich nie dotyczy tej o której piszesz sad

19

poza tym kod który podajesz pochodził z CPV a w PKWiU go nie ma

20

skorowidz napisał/a:

gdzie to jest w ustawie o podatkach, że usługi utrzymania parków są na 3%?? bo ja w zał nr 6 widzę tylko 3 usługi i żadna z nich nie dotyczy tej o której piszesz sad

z tego co pisałas zrozumiałam, że zmiana stawka vat dotyczy usług wymienionych w załączniku do ustawy, no i faktycznie nie spojrzałam w PKWiU.
Ciekawi mnie jak zakwalifikowałaś w swiz utrzymanie terenów zielonych?

21

zakwalifikowano pod 74.70.00 wszystko gdyż jest to główny przedmiot umowy, a ta zieleń bez przesady pare rabatek smile