Temat: data zakończeia prac komisji przetargowej
w protokole data zakończenia prac komisji przetargowej -jaką datę wpisujecie datę pisma do kierownika jednostki o wyborze ofert najkorzystniejszej czy datę ogłoszenia o udzieleniu zamówienia??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Dokumentowanie zamówień publicznych → data zakończeia prac komisji przetargowej
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w protokole data zakończenia prac komisji przetargowej -jaką datę wpisujecie datę pisma do kierownika jednostki o wyborze ofert najkorzystniejszej czy datę ogłoszenia o udzieleniu zamówienia??
Datę pisma do kierownika jednostki.
inne pytanie jeżeli jest stała komisja przetargowa w której jest 4 członków i któryś z nich zakiś przyczyn nie brał udziału w postępowaniu wpisywać go do protokołu i wziąć oświadczenie tylko dlatego że jest w komisji czy go pominąć jeśli nie bierze faktycznie udziału??
Ale jest nadal członkiem komisji - ja bym wziął.
no jest, niech podpisuje choć nie chce
Jeżeli nie brał udziału to nie ma potrzeby wpisywać do protokołu.
Grunt żeby komisja liczyła 3 osoby
a ja bym wpisywał, zawsze biorę do komisji więcej niż 3 osoby np 4, i w razie jak ktoś w delegacji lub na zwolnieniu do, wpisuję, powód, i gra, w protokole każe mu się podpisać,
żeby nie dokonywać, zmian w zarządzeniu i nie być posądzonym o fakt że komisja obradowała niby specjalnie pod nieobecność jednego, członka
inne pytanie czy faktycznie u Was komisja "obraduje" czy sami odwalacie brudną robotę a komisja tylko zatwierdza albo tylko podpisuje
A ja kończę prace komisji w dniu zawarcia umowy lub w dniu uprawomocnienia się czynności unieważnienia postępowania.
ja w dniu opublikowania ogłoszenia o udzieleniu zamówienia albo unieważnieniu postepowania
ja w dniu opublikowania ogłoszenia o udzieleniu zamówienia albo unieważnieniu postepowania
ja również - czyli po ostatniej czynności jaką się wykonuje i wpisuje do protokołu.
jak jest unieważnienie to też mam na to protokół kom. przetargowej reasumując:
1/ kom. przet. kończy pracę w dniu przesłania zaw. o wyborze najkorzystniejszej oferty
lub
2/ w dniu unieważnienia postępowania przetargowego i zawiadomieniu o tym wykonawców
samo ogł. o udziel zam, lub podpisanie umowy to czynność techniczna jako skutek decyzji kom. przet.
Reasumując inaczej;
Zgodnie z Art. 20.3. - Komisja przetargowa w szczególności przedstawia kierownikowi zamawiającego propozycje wykluczenia wykonawcy, odrzucenia oferty oraz wyboru najkorzystniejszej oferty, a także w zakresie, o którym mowa w ust. 1, występuje z wnioskiem o unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia.
podkreślam słowo "przedstawia" - to może być inny dzień, niż opisane poniżej
I to jest faktycznie koniec pracy komisji, a:
- nie data zawarcia umowy,
- nie dzień przesłania zaw. o wyborze najkorzystniejszej oferty
- itp, itd
Nie zgodzę się z Tobą Darku: i data zawarcia umowy może być zakończeniem prac komisji, i wybór oferty najkorzystniejszej może być zakończeniem prac komisji - zależy czy i jak to określisz w regulaminie - ja określiłem na sztywno dwa zdarzenia - zawarcie i unieważnienie, bo wg mnie wtedy faktycznie jest koniec postępowania w związku z czym i komisja kończy pracę faktycznie.
U mnie zgodnie z datą końcowego posiedzenia komisji a więc w momencie kiedy komisja wnioskuje do kierownika zamawiającego o wyborze oferty najkorzystniejszej.
A jak będzie odwołanie, to powołujesz nową komisję?
A pewnie nie powołuje nowej, tylko stara komisja musi wznowić swoją pracę. U mnie też tak jest.
Czy te komisje i posiedzenia komisji nie są przypadkiem fikcją? Nie wyobrażam sobie jak można kolektywnie badać oferty i przydzielać punkty. Trzy osoby wykonują czynności przy 2 ofertach? Sprawdzam zawsze wszystkie oferty i mogę panować nad całością postępowania.
A pewnie nie powołuje nowej, tylko stara komisja musi wznowić swoją pracę. U mnie też tak jest.
Dokładnie, przecież protokół i koniec pracy określam przy jego wypełnianiu, jeżeli było odwołanie to wiadomo że komisja zbiera się ponownie i koniec jej prac będzie w momencie zakończenia postępowania odwoławczego, jeżeli nic się w trakcie nie wydarzy (brak odwołania) to koniec prac przypada jak pisałem powyżej.
I tak to w praktyce wygląda, że większość (o ile nie wszystko) robi jedna osoba. Przydzielanie punktów przez poszczególnych członków to jest czysta fikcja i zaszłość z poprzednio obowiązujących przepisów dot. protokołu, gdzie każdy członek wypełniał odpowiedni druk imiennie. Skoro określony jest wzór to nie da się inaczej obliczyć punktów. Chyba, że organoleptyk powołany w skład komisji ocenia 10 kiełbas krakowskich i przyznaje punkty wg własnego uznania, ale to inna bajka.
Katiqq napisał/a:A pewnie nie powołuje nowej, tylko stara komisja musi wznowić swoją pracę. U mnie też tak jest.
Dokładnie, przecież protokół i koniec pracy określam przy jego wypełnianiu, jeżeli było odwołanie to wiadomo że komisja zbiera się ponownie i koniec jej prac będzie w momencie zakończenia postępowania odwoławczego, jeżeli nic się w trakcie nie wydarzy (brak odwołania) to koniec prac przypada jak pisałem powyżej.
No właśnie. Postępowania też nie wszczynam nowego, tylko wznawiam stare...
W regulaminie mam zapis, że prace członków komisji kończą się w dniu uprawomocnienia decyzji o wyborze najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania.
A tak nawiasem mówiąc, komisja to taki twór, który niby jest, ale go nie ma - przynajmniej u mnie.
U mnie też Apollo
U mnie tez powołana komisja a ja sama zapierdzielam przy ocenie ofert i sprawdzaniu poprawności dokumentów...
ahhh takie życie....
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc