1

Temat: drugie kryteriu

Witam,

Podpowiedzcie jakie drugie kryterium na dostawę energii elektrycznej smile Pilne

2 (edytowany przez jo 2015-08-21 09:43:31)

Odp: drugie kryteriu

termin płatności faktury albo wydłużenie okresu rozrachunkowego

3

Cena 100%.

4

też tak uważam 100% cena i tak nas rąbią

5

Powracając do tematu, dostawa energii jest traktowana jako usługa niepriorytetowa, jednak jesli uznałabym ja jako powszechną i chciała zastosować 100% ceny musiałabym wykazać w załączniku do protokolu i opisie przedmiotu zamówienia w jaki sposób zostały uwzględnione koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia

"Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia"

Czy jeśli przeprowadzę pełną procedurę powyżej progu z drugim kryterium termin płatności...będzie ok? i czy przy stawianiu warunku posiadania uprawnień w tym przypadku koncesji mogę dodatkowo rządać umowy dystrybucji energii  elektrycznej?

6

To chcesz robić na sprzedaż i dystrybucję kompleksowo, razem?

7

nie tylko na zakup energii bo umowe już mamy podpisaną z Energą na dystrybucję, ale czy moge żądać takiej umowy aby przedstawił ten który złoży ofertę w ramach warunku posiadania uprawnien?

8

Tylko po co?, przecież to nie będzie przedmiotem zamówienia!

9

taki mamy zapis w umowie: Wykonawca oświadcza, że ma zawartą stosowną umowę z OSD, umożliwiającą sprzedaż energii elektrycznej do obiektów Zamawiającego za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej OSD. Widziałam ze w SIWzach ludzie wipują takie wrunki jak niżej:

1.3 dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia

Wykonawca musi posiadać zawarte umowy o świadczenie usług dystrybucji energii elektrycznej z lokalnymi operatorami systemów dystrybucyjnych dla obiektów objętych niniejszym postępowaniem.

Zamawiający dokona oceny spełniania warunku dotyczącego dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym w oparciu o złożone oświadczenie Wykonawcy, o  którym mowa
w rozdziale V pkt. 1a) SIWZ oraz oświadczenie Wykonawcy, iż posiada zawarte umowy
o świadczenie usług dystrybucji energii elektrycznej z lokalnymi operatorami systemów dystrybucyjnych dla obiektów objętych niniejszym postępowaniem.

10

db napisał/a:

mogę dodatkowo rządać umowy dystrybucji energii  elektrycznej?

Umowy nie ale oświadczenia tak, wiem o co Ci biega wink
żeby wykonawca mógł świadczyć dostawę musi mieć podpisaną umowę z lokalnym dystrybutorem a więc w w formularzu ofertowym dodatkowo proponuję wprowadzić:

Oświadczamy, że na dzień składania oferty posiadamy zawartą obowiązującą umowę lokalnym Operatorem Systemu Dystrybucyjnego ....................., na podstawie której można prowadzić sprzedaż energii elektrycznej za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej tego Operatora Sieci Dystrybucyjnej do wszystkich obiektów Zamawiającego wskazanych w załączniku nr ... do SIWZ.

11

Marcel napisał/a:
db napisał/a:

mogę dodatkowo rządać umowy dystrybucji energii  elektrycznej?

Umowy nie ale oświadczenia tak, wiem o co Ci biega wink
żeby wykonawca mógł świadczyć dostawę musi mieć podpisaną umowę z lokalnym dystrybutorem a więc w w formularzu ofertowym dodatkowo proponuję wprowadzić:

Oświadczamy, że na dzień składania oferty posiadamy zawartą obowiązującą umowę lokalnym Operatorem Systemu Dystrybucyjnego ....................., na podstawie której można prowadzić sprzedaż energii elektrycznej za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej tego Operatora Sieci Dystrybucyjnej do wszystkich obiektów Zamawiającego wskazanych w załączniku nr ... do SIWZ.

Ciesze sie że sie rozumiemy Marcel tongue a powiedz mi jeszcze czy w postępowaniu powyżej progu...dawałbyś drugie kryterium?? jeśli tak to jakie??Termin płatności?

12

db napisał/a:

Witam,

Podpowiedzcie jakie drugie kryterium na dostawę energii elektrycznej smile Pilne

Może być: termin rozpatrzenia reklamacji - ale do tego są wymagane odpowiednie postanowienia SIWZ, innymi słowy Wyższa Szkoła Jazdy wink

13

wymyślili z tym drugim kryterium

14

db napisał/a:

Witam,

Termin płatności faktury smile

15

jo napisał/a:

wymyślili z tym drugim kryterium

Tylko po to aby Najwyższy Prezes UZP mógł pochwalić się w sprawozdaniu , iż cena nie stanowi tylko 100 % smile - i tyle.

16

Co do oświadczenia o posiadaniu umowy na dystrybucję- dokładnie tak jak Marcel, tzn. stosowne oświadczenie wpisać  na formularzu ofertowym.
Co do drugiego kryterium, to nie zgadzam się z Marcelem. Kryterium nie może być tylko cena 100%, bo nie jest to przedmiot zamówienia powszechnie dostępny. Sam piszesz, że potrzebna jest koncesja. temat ten pojawił się już kiedyś na szkoleniu i prowadzący właśnie tak sugerował.

17

Absolutnie nie masz racji, cena 100% jest jak najbardziej ok., co do szkolenia to byłem już na wielu, i pamiętaj że niektóre wypowiedzi prowadzących trzeba brać z dystansu.

18

Czy Zakup energii elektrycznej poprzez licytację elektroniczną - cena może być 100%?

W załączniku do protokołu mamy zapis:
Sposób w jaki zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia.

Zamawiający uwzględniając w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia wziął pod uwagę szacunkową ilość energii, na którą  składa się suma iloczynów średniego miesięcznego zużycia z okresu 12 miesięcy dla każdego punktu poboru (określonego na podstawie faktur za energię i dystrybucję energii elektrycznej) oraz liczbę miesięcy okresu zamówienia. Następnie Zamawiający określił wartość szacunkowa zamówienia, jako iloczyn szacunkowej ilości energii elektrycznej dla obiektów zamawiającego [kWh] oraz przewidywanej ceny netto za obrót energią elektryczną [zł/kWh]. Przyjęta cena za 1 kWh stanowi realną cenę rynkową, której wyznacznikiem są wyniki przetargów uzyskiwane przez Jednostki Samorządu Terytorialnego o profilu zużycia zbliżonym do obiektów Zamawiającego