1

Temat: Roboty dodatkowe

Po rozstrzygnięciu przetargu, w trakcie wykonywania robót budowlanych okazało się, że trzeba wykonać jeszcze kilka robót dodatkowych, od wykonania których zalezy wykonanie zadania podstawowego (rt.67ust.5). Sporządzono protokół koneczności, a wartość tych robót to zaledwie 12000 zł. Czy muszę przeprowadzać zamówienie z wolnej ręki?

2

Odp: Roboty dodatkowe

Jest to odrębne zamówienie, nie przewidziane podczas udzielania zamówienia podstawowego. Możesz udzielić z art.4.8

3

Dzięki. Jestem właśnie po czterech przetargach i własnego imienia nie jestem pewna, a co dopiero ustawy PZP!!! smile)

4

Nie udzielałabym na podstawie 4.8 , jedynie na podstawie 67.5 i to tylko gdy żeczywiście nie można ich było przewidzieć

5

przeprawzam za ten błąd

6

Ale to jest odrębne zamówienie. Nie jest to uzupełniające.

7

jacek0707 napisał/a:

Ale to jest odrębne zamówienie. Nie jest to uzupełniające.

Jacusiu, art. 67.1.5 - to zamówienie dodatkowe, a uzupełniejące jest w pkt. 6 tego samego artykułu. Radziłabym Miraa, by udzielila zamówienia z WR (67.1.5) bez względu na wartość tego zamówienia dodatkowego. Jeżeli tylko zostały spęłnione przesłanki (trzy łącznie) udzielając w trybie WR, nie zostanie postawniony zarzut dzielenie zamówienia celem obejścia przepisów ustawy gdyby udzielono go poza ustawą z uwgai na niską wartość.

smile nora

8

No niech Ci będzie... wink

9

czy jeżeli mam roboty dodatkowe za 2000 euro to muszę w BZP publikować info o ogłoszeniu zamówienia?

pozdrawiam

10

info w BZP odnosnie udzielenia zamówienia dokonujesz jezeli wartosc zamówienia dodatkowego przekracza 14 tys euro.

11

też tak myślałem. ale pozostałe czynności tzn. protokół, oświadczenie to już muszę zrobić. trochę brak tu konsekwencji. albo powinno się stosować wszystkie wymogi nałożone ustawą albo wogóle nie stosować ustawy.

a czy w przypadku zamówień uzupełniających poniżej 14tys. euro to też nie publikuje ogłoszenia o udzieleniu zamówienia? bo spotkałem różne opinie w tym temacie.

12

szad napisał/a:

albo powinno się stosować wszystkie wymogi nałożone ustawą albo wogóle nie stosować ustawy.

Zgadza się.
Ustawa to nie menu, z którego wybieramy sobie co chcemy. smile

13

jeżeli termin zakończenia robót objętych zamówieniem podstawowym został ustalony na koniec maja to termin zakończenia robót dodatkowych powinien być też do końca maja?

bez wykonania robót dodatkowych nie jest możliwe wykonanie robót podstawowych więć chyba wydaje się to logiczne.

14

ano

bo jak masz odebrac stare jesli te sa niezbedne do zakonczenia tegoz?