Temat: ogłoszenie o udzieleniu zamówienia
Czy ogłoszenie o udzieleniu zamówienia musi zostać wysłane do UZP tego samego dnia w którym została podpisana umowa? Niezwłocznie to znaczy tego samego dnia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ogłoszenie o udzieleniu zamówienia musi zostać wysłane do UZP tego samego dnia w którym została podpisana umowa? Niezwłocznie to znaczy tego samego dnia?
Nie.
W wyroku z dnia 13 grudnia 2006 r., II CSK 293/06, LEX nr 453147, Sąd Najwyższy zwrócił uwagę, że ?użytego w art. 455 k.c. terminu ?niezwłocznie? nie należy utożsamiać z terminem natychmiastowym, termin ?niezwłocznie? oznacza bowiem termin realny, mający na względzie okoliczności miejsca i czasu, a także regulacje zawarte w art. 354 i art. 355 Kc? (podobnie w wyrokach SN: z dnia 22 marca 2001 r., V CKN 769/00, OSNC 2001, nr 11, poz. 166; i z dnia 28 kwietnia 2004 r., V CK 461/03, LEX nr 174217).
W trybie przetargu nieograniczonego ogłoszenie o zamówieniu ma charakter informacyjny. Zamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w Biuletynie Zamówień Publicznych następuje po zawarciu umowy i wykonawcom nie przysługują już żadne środki ochrony prawnej. Zamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia z naruszeniem art. 95 ust. 1 Pzp nie ma również żadnego wpływu na wynik postępowania.
Był w PL przypadek, że ogłoszenie opublikowano po ... dwóch latach.
kontrola sie czepia ale kary nie wlepiają do 5 dni przymykają oko
Bzdury opowiadają jak zwykle, niezwłocznie-bez zbędnej zwłoki, np. wysyłasz umowę do podpisania z datą 29.07.2015 umowa podpisana wraca do Ciebie 10.08.2015 i co czy nie dochowałem terminu niezwłocznie zamieszczając ogłoszenie o udzieleniu zamówienia 10.08.2015?, oczywiście że tak, i tym sposobem na te ich 5 dni to mam w ..... .
miałam przypadek gdy opublikowałam ogłoszenie o udzieleniu po 2 latach (postępowanie wszczęte i zakończone przed moim zatrudnieniem) - kontrolerzy oczywiście zwrócili uwagę, że należy niezwłocznie opublikować takie ogłoszenie ale korekty z tego tytułu nie naliczyli - nie było podstawy prawnej
Samo ogłoszenie o udzielenie zamówienia ma raczej charakter statystyczny, 2 lata to już sporo czasu, ale lepiej późno niż wcale.
z wysyłką umowy to też tak chyba nie do końca bo mogą wogule nie odesłać i co wtedy??
Dlatego też termin niezwłocznie nie oznacza dnia następnego, a każdy inny możliwy.
dopatrzyłem się teraz błędu w ogłoszeniu o udzielenie zamówienia a mianowicie wpisałem złą datę zawarcia umowy. minął już tydzień. Jak myślicie mogę zrobić nowe ogłoszenie o udzieleniu zamówienia z poprawną datą i będzie dobrze??
zrób ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
zrób ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Dokładnie, i jest ok
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc