1

Temat: Zadanie wieloetapowe - jak szacować wartośc zamówienia?etap czy całość

Kosztorys inwestorski na zamknięcie i rekultywację składowiska odpadów opiewa na kwotę grubo powyżej 30 000 EUR. Realizacja rozciągnie się prawdopodobnie na 5 lat - etapami. Moje pytanie: czy wartośczamówienia będzie wartość całego zamówienia czy na przykład jeżeli w danym roku robimy jeden etap, w następnym kolejny itd, wartośczamówienia będzie wartość etapu realizowanego w danym roku? innymi słowy: czy jeśli wartość etapu w danym roku nie przekracza 30 tys. Euro to muszę robić przetarg na ten etap?

2 (edytowany przez RobertR 2015-07-17 09:57:17)

Odp: Zadanie wieloetapowe - jak szacować wartośc zamówienia?etap czy całość

Wartością zamówienia będzie wartość całego zamówienia. Prawidłowym działaniem w takiej sytuacji jest udzielenie zamówienia na dane etapy z poszanowaniem przepisów jak dla łącznej wartości.

3

a co w rpzypadku takim: wartosfc kosztorysowa 176 tys zl, w budzecie 105 tys. wiec cchemy zrobic tlyko czesc zadania-remont, czy mozemy wydzielic ta czesc i zrobic postepowanie ponizej 30 tys euro?

4

Marta napisał/a:

a co w rpzypadku takim: wartosfc kosztorysowa 176 tys zl, w budzecie 105 tys. wiec cchemy zrobic tlyko czesc zadania-remont, czy mozemy wydzielic ta czesc i zrobic postepowanie ponizej 30 tys euro?

Marta - tak jak kolega pisał wyżej - dla Ciebie też ma to zastosowanie.

5

Zazwyczaj zobowiązania zaciąga się na przełomie roku budżetowego, jeżeli zatem zaciągnięcie na całość w danym roku to wiadomo że łączyć trzeba i to nie pozostawia żadnych złudzeń, natomiast jeżeli w tym roku podpiszecie zobowiązania na zakres X a np. za dwa lata jak będą środki na Y to nie ma potrzeby łączenia całości za każdym razem i wówczas mozna podzielić adekwatnie do danego etapu.

6

A ja dodam jeszcze jedno. Słowo klucz - kosztorys. W obu przypadkach piszecie że dysponujecie takim dokumentem więc nie ma jak ominąć wartości tam występującej, ona wyraźnie stanowi o konieczności stosowania procedur adekwatnych do wartości wskazanej w kosztorysie.
Gdyby kosztorys sprowadzał się do części / etapu to można byłoby się ograniczyć do oszacowania wartości tylko tego etapu. W przeciwnym wypadku macie czarno na białym że wartość szacunkowa składa się z więcej niż jednej części.

7

w moim przypadku chodzi o remont dachu boksow garazowych i mam kosztorys podzielony na kilka etapow np. boksy od 1 do 8 , boksy od 9 do 18 boksy od 30 do 40.

8

Szacowałbym jako całość i dzielił na części.

9

czyli jesli calosc szacujemy na 176 tys zl to kazda czesc oglaszam zgodnie  z pzp?

10

Nie zgodzę się z Tobą Marcelku - jeśli mam zaplanowane np. Zwodociągowanie jakiegoś obszaru podzielone na etapy i lata, to moim zdaniem wartością zamówienia będzie wartość zwodociągowania całego obszaru, bez względu na to, że poszczególne etapy będą realizowane (lub nie) w latach kolejnych. To jest właśnie przedsięwzięcie

11

Owszem jeżeli w wieloletniej prognozie jest w niej przewidziane, jeżeli nie, a masz środki i plan tylko w okolicy jednego roku budżetowego?, poza tym jak odniesiesz się do RNC w przypadku ofert w stosunku do cen na etap?

12

Urząd Zamówień Publicznych w opinii prawnej Szacowanie wartości zamówień a plany zamawiającego dotyczące udzielania zamówień wyjaśnił: ?Jeżeli zamawiający jest w stanie
w sposób obiektywny z góry określić zakres udzielanego zamówienia na dany rok lub na okres, który obejmuje sporządzany plan rzeczowo-finansowy, szacowanie wartości takiego zamówienia powinno zostać dokonane zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy, czyli z zastosowaniem całkowitego szacunkowego wynagrodzenia wykonawcy, bez podatku od towarów i usług (VAT) jako podstawy, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością. W sytuacji uzasadnionej względami organizacyjnymi, technicznymi lub gospodarczymi, związanymi ze specyfiką działalności zamawiającego i dokonywanych przez niego zamówień, lub jeżeli podział nie prowadzi do obniżenia wartości poszczególnych zamówień poniżej ustawowych wartości progowych, czyli nie prowadzi do odstąpienia od właściwej dla zamówienia procedury, zamawiający uprawniony jest do skorzystania z przewidzianej w art. 32 ust. 4 ustawy możliwości udzielania zamówienia w częściach.?

13 (edytowany przez Marta 2015-09-08 09:39:46)

widze ze sa 2 opinie w tym temacie...nadal nie wiem jak postąpic..mam ksoztorys na wszystkie boksy na 176 tys. zl . wt ym roku postanowiono robic ich czesc ze wzgledu na brak kasy.jest to szacunkowo 105 tys zl wg wyliczen z kosztorysu tego ktory mamy na calosc.czy aby uniknac ze kiedys nam zarzuca dzielenia zamowien musze zrobic kosztorys tlyko na te czesci ktore bedziemy realizowac  w tym roku?czyli kosztorys tlyko na te 105 tys. ktore mamy w budzecie?

14

Cóż, ja już się wypowiedziałem.

15

bipi napisał/a:

jeśli mam zaplanowane np. Zwodociągowanie jakiegoś obszaru podzielone na etapy i lata, to moim zdaniem wartością zamówienia będzie wartość zwodociągowania całego obszaru, bez względu na to, że poszczególne etapy będą realizowane (lub nie) w latach kolejnych. To jest właśnie przedsięwzięcie

Jestem tego samego zdania co BIPI. Szacujemy wartość danego przedsięwzięcia, a na jaką część mamy pieniądze w budżecie to już zupełnie inna sprawa. Umowę też podpisuję dla danej części, więc nie widzę żadnego zagrożenia z tytułu naruszenia dfp.

16

Marta napisał/a:

widze ze sa 2 opinie w tym temacie...nadal nie wiem jak postąpic..mam ksoztorys na wszystkie boksy na 176 tys. zl . wt ym roku postanowiono robic ich czesc ze wzgledu na brak kasy.jest to szacunkowo 105 tys zl wg wyliczen z kosztorysu tego ktory mamy na calosc.czy aby uniknac ze kiedys nam zarzuca dzielenia zamowien musze zrobic kosztorys tlyko na te czesci ktore bedziemy realizowac  w tym roku?czyli kosztorys tlyko na te 105 tys. ktore mamy w budzecie?

Możesz zrobić kosztorys inwestorski dla zadania które bedzie przedmiotem postepowania przetargowego tj. zakres, który będziesz realizowac w tym roku.

Z zastrzeżeniem, że zamawiajacy przy podejmowaniu decyzji czy ma stosować przepisy PZP (poniżej czy powyżej 30.000 euro) bierze pod uwagę wartośc całego zadania i przeprowadza postępowanie zgodnie z wartością szacunkową która wynika z całego zadania.

Przy badaniu rażąco niskiej ceny bedziesz odnosić się do wartości szacunkowej zamówienia dla tego zakresu który jest przedmiotem zamówienia a nie dla całości.

17

chcemy zrobic to postepowanie ponizej 30 tys zl, dlatego tez ze nie wiemy czy  w ogole w nastepnym roku bedzie kasa zeby realizowac reszte ...

18

To w tym wypadku raczej bym nie ryzykował i nie dzielił.

19

Przetarg wink

20

dlaczego przetarg jezeli bede miala kosztorys na 105 tys zl?

21

Tak jak pisałam wcześniej -  zamawiajacy przy podejmowaniu decyzji czy ma stosować przepisy PZP (poniżej czy powyżej 30.000 euro) bierze pod uwagę wartośc całego zadania i przeprowadza postępowanie zgodnie z wartością szacunkową która wynika z całego zadania.