26

Odp: Wykaz usług

Jeżeli z Wykazu usług oraz z referencji nie wynika spełnienie warunku udziału w postępowaniu wezwałabym do uzupełnienia.

27

Ruda26 napisał/a:

czy takowe można uznać za usługi szkoleniowe,

Moim zdaniem tak, to też szkolenie.

28

Ruda26 napisał/a:

Witam w ramach przetargu zażądaliśmy od wykonawcy wykazania 1 usługi szkoleniowej na kwotę 10 tys brutto, w złączniku Wykonawca wykazała się realizacja zajęć dodatkowych oraz prowadzenia zajęć pozalekcyjnych czy takowe można uznać za usługi szkoleniowe, czy jednak wezwać go do uszczegółowienia przedstawionych referencji z których jasno wynika że realizowane były zajęcia dodatkowe.

To już bardziej od Ciebie zależy. Jeśli masz pewność, że te zajęcia dodatkowe oraz pozalekcyjne mieszczą się w zakresie wymaganych przez Ciebie usług szkoleniowych - to nie wzywasz.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości (a jeśli pytasz  - to raczej masz) - wzywasz do wyjaśnień. Zawsze 100 razy lepiej jest wezwać i rozwiać wątpliwości, niż zaniechać i ktoś to podważy...

29

dlatego uważam że należy podawac precyzyjnie jakie usługi ?

na pewno  PN ogłosiłaś na jakieś konkretne usługi szkoleniowe np kurs językowy ? kurs komp? , kursy zawodowe spawacz, magazynier itp?

to należy precyzyjnie określać jakie kursy są na spełnienie warunku,
ja kiedyś ogłosiłem PN i na kursy zawodowe wykonawca przedstawił mi usługę - kursy szkoleniowe - konwojent zwierząt żywych bo wg. UE taki papier koleś przewożący zwierzęta musi mieć = szkolenie 8 h i co czy to wystarczy ?