1

Temat: zamaiwający w SIWZ podał błędną stawkę podatku VAT

PN na art. spożywcze -  w jednym z kilkunastu zadań w tabeli excel błędnie podano stawkę podatku VAT na np. orzeszki ziemne,  powinno być 8% a wpisałem 5 %

kilku wykonawców nie patrzyło tylko wpisywało do excela i przygotowanych formuł kwotę netto za szt a resztę wyliczała formuła,

ale jeden dopatrzył sie i poprawił sobie na właściwa stawkę  i co teraz ?

1/ poprawić wszystkim na wyższą stawkę ? tą jedną pozycję w jednym  zadaniu ?
2/ czy zadanie nie do uratowania ?

od zawszę było wałkowane odnośnie błędnego wpisania stawki przez wykonawcę a co z błędem zamawiającego ?

ja bym poprawił smile

2

Odp: zamaiwający w SIWZ podał błędną stawkę podatku VAT

Jeżeli to zamawiający podał złą stawkę, to powinien ją poprawić. Przydałoby się gdybyście poinformowali Z, że taka sytuacja ma miejsce.

3

Dokładnie, gorzej jak Zamawiacz stawki nie poda, ale w tym przypadku jak Katiqq.

4

Obowiązek podania prawidłowej stawki VAT ciąży na wykonawcy, a błąd w stawce VAT skutkuje, co do zasady odrzuceniem oferty.

5

Uchwała Sądu Najwyższego z 20 października 2011 r. (sygn. akt III CZP 52/11) reguluje tę kwestię.

6

zamawiający podał w SIWZ złą stawkę podatku, i jest po otwarciu ofert ?

uchwała SN i co zrobić jak wykonawca podał złą stawkę to jet ok,

ale co mam zrobic po otwarciu ofert jak zorientowałem się że w kilku pozycjach mam w formularzu cenowym złe stawki z czego 4 wykonawców je zaakceptowało bo uzupełniali z automatu a jeden zmienił na właściwe ??

7

Powinien poprawić jak wcześniej radziła Katiqq.