1

Temat: Kiedy informować o wyjaśnieniach.

Kiedy po otwarciu ofert przesyłamy wszystkim wykonawcom informację o wyjaśnieniach bądź uzupełnieniach dokonanych przez pozostałych wykonawców. Czy można to zrobić wraz z informacją o rozstrzygnięciu przetargu, czy trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej.

Zaczynam "przygodę" z ZP i wolę sprawdzić (spytać;)) dwa razy, zanim podejmę jakąkolwiek dezyzję.
pozdrawiam i z góry dziękuję

2

Odp: Kiedy informować o wyjaśnieniach.

sinek napisał/a:

Kiedy po otwarciu ofert przesyłamy wszystkim wykonawcom informację o wyjaśnieniach bądź uzupełnieniach dokonanych przez pozostałych wykonawców.

Ustawa nie przewiduje takiej procedury

3

Żeby było jasne - ustawa nie przewiduje informowania o tym.
Bo uzupełnianie i wyjaśnianie - oczywiście tak (art. 26 ust. 3-4 i art. 87 ust. 1)

4 (edytowany przez sinek 2007-12-12 08:31:06)

Miałem niejasność co do jednej pozycji w kosztorysu oraz brak jednego dokumentu poprosiłem więc o wyjaśnienie i uzupełnienie. Wykonawca przedstawił brakujący dokument oraz satysfakcjonujące nas wyjaśnienie. Nie widziałem jednak czy mam te informacje przekazać pozostałym wykonawcom. Rozumiem, że nie ma takiej potrzeby i mogę już wysłać informację o rozstrzygnięciu przetargu.

5

Ano

6

ustawa nakłada obowiązek, w toku badaniai oceny ofert, zawiadomienie innych wykonawców o poprawieniu omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny (87.2)

smile nora

7

W naszym przypadku błąd dotyczył podanej ilości. Wykonawca zapomniał o jednym zerze, zamiast 200m napisał 20m. Kwota podana obok w kosztorysie dotyczyła jednak 200m więc nie miało to żadnego wpływu na cenę. Co w takim przypadku?

8

sinek napisał/a:

W naszym przypadku błąd dotyczył podanej ilości. Wykonawca zapomniał o jednym zerze, zamiast 200m napisał 20m. Kwota podana obok w kosztorysie dotyczyła jednak 200m więc nie miało to żadnego wpływu na cenę. Co w takim przypadku?

To odpowiedz mi skąd czerpiesz wiedzę, że cena dotyczyła 200 m, a nie 20 m.?

art. 88 ust. 1 pkt. 1a) jeżeli obliczona cena nie odpowida iloczynowi ceny jednostkowej i ilości, uznaje się, że prawdiłowo podano cenę jednostkową i ilość.

no, chyba że jest to ryczałt!

smile nora

9 (edytowany przez sinek 2007-12-12 10:31:33)

dzięki Nora za zainteresopwanie wink
W przedmiarze robót była podana ilość stąd wiem, że powinna dotyczyć 200m. Wykonawca błędnie przepisał ilość w kosztorysie, ale obliczał cenę dobrze od 200m. Potwierdził to w wyjaśnieniu.

Mówimy o kosztorysie nie ryczałcie

A tak przy okazji czy w przypdadku odrzucenia ofery musimy odczekać jakiś czas od momentu poinformowania o odrzuceniu oferty do informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty, czy możemy zrobić to  w tym samym terminie.

10

sinek napisał/a:

dzięki Nora za zainteresopwanie wink
W przedmiarze robót była podana ilość stąd wiem, że powinna dotyczyć 200m. Wykonawca błędnie przepisał ilość w kosztorysie, ale obliczał cenę dobrze od 200m. Potwierdził to w wyjaśnieniu.

i, co zakwalifikowałeś to jako omyłkę pisarską? Jeżeli tak, to BŁĄD, BIG ERROR!!

Informacje o wybore oferty, odrzuceniu oraz wykluczeniu przekazujemy jednocześnie (art. 92) ..., na nic więc nie czekasz po samym odrzuceniu. Od prawidłowo przeslanego zawiadomienia musisz czekać 7 dni na podpisanie umowy (art. 94 ust.1).

A, że w czasie Twojego oczekiwania na podpisanie umowy może wpłynąć protest ....,  to już inna bajka wink)

smile nora

11

A w przypadku jeśli uznałoby się to jako pomyłkę pisarską może mieć to jakieś konsekwencje.

12

sinek napisał/a:

A w przypadku jeśli uznałoby się to jako pomyłkę pisarską może mieć to jakieś konsekwencje.

zdecydowanie TAK! Nie jest to omyłka pisarska.

smile nora

13 (edytowany przez sinek 2007-12-12 11:47:54)

Poprosiłem jedynie o wyjaśnienie, dlaczego jest taki zapis i takiowe otrzymałem od wykonawcy. Czy traktujemy to jako pomyłkę pisarską. W ofercie nie naniesiono żadnych zmian, potraktowałem to tylko jako wyjaśnienie.
Byłem pewien, że możemy się domagać od wykonawców wyjaśnień odnośnie wszystkich niejasności w ofercie.
Może moje pytania wydają się banalne, ale jak pisałem wyżej zp zajmuję się od niedawna stąd proszę o wyrozumiałość