1

Temat: Wykonawca wykonał sam dla siebie usługę

Zamawiający wymagał, aby Wykonawca wykazał się realizacją usługi polegającej na organizacji szkoleń połączonych z zapewnieniem wyżywienia i noclegu.
Wykonawca dołączył wykaz, iż w ramach organizowanego przez siebie projektu, zorganizował szkolenie o parametrach zgodnych z oczekiwaniami zamawiającego.
Jednakże wynika, że to były szkolenia na rzecz własnych pracowników i dołączył własne oświadczenie.

Czy można uznać powyższe za spełnienie wymagań Zamawiającego?

2

Odp: Wykonawca wykonał sam dla siebie usługę

A kto prowadził szkolenia ?. Pracownicy pracownikom ?.

3

To jest duża korporacja, i pracownicy z określonymi umiejętnościami prowadzą te szkolenia wyjazdowe. Jednocześnie zapewniono wyżywienie i nocleg

4

A czy w waszym wykazie, w odpowiedniej kolumnie było takie coś - np.  podmiot na rzecz którego usługi zostały wykonane - zgodnie z rozporządzeniem o dokumentach .. - było ?

5

tak, no i jest ten sam wykonawca wpisany....

6

No to nie do zaakceptowania.

7

bo?

8

Bo nie wykonał tego na rzecz podmiotu.

9

Po czym sugerujesz, ze nie wykonał, i jak definiujesz "podmiot"?
Usługa była wykonana na rzecz ok. 95 osób, w ramach dużego projektu, na który wykonawca otrzymał dofinansowanie. W szkoleniach wzięło udział duża liczba osób, z 5 oddziałów wykonawcy, w tym z jednej ze spółki - córki.

10 (edytowany przez jo 2015-09-14 12:47:39)

wyrok woj sądu administracyjnego w warszawie SA/Wa 308/14

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=14518

11

Podmiot to inny przedsiębiorca, na rzecz których realizował usługi, nie zaś on sam, a oddziały i spółka córka to nie jest inny przedsiębiorca. Sam sobie organizował szkolenia. W ten sposób każdy może wykazać się doświadczeniem. A w tym przepisie nie o to chodzi przecie chodzi.

12

więc wykonawca wykazal spełnienie warunku?

13

jo napisał/a:

wyrok woj sądu administracyjnego w warszawie SA/Wa 308/14

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=14518

Nie polemizuję z wyrokiem sądu .... - Mocno zresztą naciąganym ...

14

Darek W. To co byś odpisał wykonawcy - nie spełnia warunku bo.....?

15

A to najkorzystniejsza oferta. ?Która w rankingu.?

16

Zawsze dziwią mnie takie pytania smile albo sprawdza się rzetelnie zgodnie z PZP, albo nie.
Odpowiedz po prostu - nie spełnia warunku bo....

17

samzam napisał/a:

Zawsze dziwią mnie takie pytania smile albo sprawdza się rzetelnie zgodnie z PZP, albo nie.

Rozumiem, że sprawdzasz nawet 20 ofertę, która nie ma interesu w uzyskaniu zamówienia?.

18

samzam napisał/a:

bo..... już pisałem wyżej dlaczego. Lecz wpierw bym wyjaśnił na  podstawie 26.4.

19

no ale co chcesz wyjaśnić, jeżeli z dokumentów wszystko wynika?

20

samzam napisał/a:

no ale co chcesz wyjaśnić, jeżeli z dokumentów wszystko wynika?

Nic nie chcę - rób co chcesz - jeśli nie masz wątpliwości - nic nie rób - zresztą po co pytasz na forum skoro dla Ciebie wszytko jasne.

21

Nie jest dla mnie jasne, bo pierwszy raz spotkałem się z takim przypadkiem, dlatego pytam się osób z branży smile Na spokojnie Darek W smile.

Jeżeli zabrałeś głos i stwierdziłeś, że trzeba wyjaśniać, to tylko zapytałem się co chcesz wyjaśniać. A teraz napisałeś, że nic nie chcesz wyjaśniać.... Więc nie rozumiem Twojego stanowiska.

22

Panowie tylko spokój może nas uratować smile

Bazując na orzeczeniu WSA uznałabym to. Mniejsza o większość czy uznać to orzeczenie za naciągane, czy nie, po co odwalać wykonawcę, który jest jak samzam pisze dużą korporacją i ryzykować odwołanie. Pewnie zresztą w uzasadnieniu powołaliby się na to samo orzeczenie.

23

Ja także bym uznał i wcale nie na podstawie wyroku. Analogicznie: dlaczego mam nie uznać doświadczenia w budowie obiektu przez dewelopera? Dlaczego ma być gorzej traktowany? Tylko dlatego, że zrobił coś dla siebie? Oczywiście - trudno nam będzie ocenić należytość wykonania zamówienia ale w końcu wykonawca składa nam oświadczenie i nie znam przepisu, który zakazuje uznanie oświadczenia.

24

wyrok KIO/UZP 1526/10

https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/p/postanowienia-i-wyro_7345//documents/1526_10.pdf

wskazuje, że nie ma powodów do nieuznania zamówienia wykonanego dla samego siebie

25

no oczywiście UZNAĆ a jak jestem jednocześnie inwestorem i wykonawcą to nie mam doświadczenia przy robotach budowlanych???