1

Temat: wspólne udzielanie zamówień

Witam,
mam pytanie do kolegów i koleżanek bardziej doświadczonych w temacie wspólnego udzielania zamówień przez kilku zamawiających. Czy wybierając zamawiającego, który przeprowadzi postępowanie i udzieli zamówienia zawieracie jakieś porozuimienie czy wystarcza pełnomocnictwo? Czy regulujecie kwestie takie jak: kto ma powołać komisję, kto będzie pełnił funkcję kierownika zamawiającego, wg jakich zasad będzie działała komisja itp.?

2

Odp: wspólne udzielanie zamówień

Miałam z tym do czynienia i zawsze wyglądało to w taki sposób, że było porozumienie w treści którego znajdowało się umocowanie do przeprowadzenia postępowania i regulacje ogólne dotyczące powołania komisji (np po jednej wyznaczonej przez dany podmiot osobie). Na późniejszym etapie ten, który przeprowadzał postępowanie określał zasady pracy komisji i określał jej skład w porozumieniu z pozostałymi partnerami.

3

Katiqq napisał/a:

Miałam z tym do czynienia i zawsze wyglądało to w taki sposób, że było porozumienie w treści którego znajdowało się umocowanie do przeprowadzenia postępowania i regulacje ogólne dotyczące powołania komisji (np po jednej wyznaczonej przez dany podmiot osobie). Na późniejszym etapie ten, który przeprowadzał postępowanie określał zasady pracy komisji i określał jej skład w porozumieniu z pozostałymi partnerami.

Katiqq a czy takie porozumienie jest możliwe już po wszczęciu postępowania? Na podstawie pełnomocnictw nasza jednostka została wytypowana jako zamawiający - lider. Postępowanie zostało wszczęte - nikt nie chciał słyszeć o żadnym dodatkowym porozumieniu, ale ja już teraz widzę, że samo pełnomocnictwo nie reguluje stricte technicznych spraw np. kto ma powołać komisję, kto będzie pełnił funkcję kierownika zamawiającego, w oparciu o jakie zasady będzie pracowała komisja itp. Zamawiających jest 18 z całej Polski (samo zebranie podpisów na jednym egzemplarzu w jakimś krótkim terminie jest praktycznie niemożliwe). Czy można np. opracować zasady wspólnego udzielenia tego zamówienia i w nawiązaniu np. do udzielonych pełnomocnictw przedstawić teraz (jeszcze przed otwarciem ofert) te zasady zamawiającym i zebrać od nich np. oświadczenia, że je akceptują? Moim zdaniem lepsze takie rozwiązanie niż bazowanie tylko na pełnomocnictwach. Co prawda ustawa nie mówi o żadnej umowie/ porozumieniu itp., ale ...

4

Porozumienie z datą wsteczną i gra.

5

Marcel napisał/a:

Porozumienie z datą wsteczną i gra.

Nie da rady ...
Poza tym są pełnomocnictwa, teraz chodzi tylko o kwestie techniczne. Działa też KC - jeśli następuje potwierdzenie czynności dokonanej bez pełnomocnictwa czynność jest ważna, więc myślę że żadnego zagrożenia tutaj nie ma. Chyba lepiej to zrobić nawet z datami bieżącymi niż się później tłumaczyć przed jakąś kontrolą lub np. przy wypełnianiu protokołu.

6

Zawsze możesz liczy, że i tak ktoś się czepi. Żeby to miało ręce i nogi, to powinna obowiązywać jakaś kolejność. Jeśli pełnomocnictwa masz wystawione przed wszczęciem, to jest ok. Porozumienie możesz napisać z datą po wystawieniu pełnomocnictwa i w treści zaznaczyć, że umocowany do wykonania czynności na podstawie pełnomocnictwa z dnia...

7

Dzięki.