1

Temat: zwrot zabezpieczenia nwu

Witam
Przygotowuję postępowanie przetargowe na wykonanie dokumentacji projektowej. Kryterium oceny ofert cena i gwarancja na dokumentację projektową min. 36m-cy max. 120m-cy.
zwrot zabezpieczenia 30% po upływie rękojmi za wady czy gwarancji? jak prawidłowo zapisać? No bo wykonawca aby wygrać postepowanie może dać 10 letni okres gwarancji, czy można tak długo trzymać zabezpieczenie.
W umowie będzie zapis że odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady prac projektowych upływa po upływie 5 lat od dokonania odbioru robót budowlanych na podstawie dokumentacji.

2

Odp: zwrot zabezpieczenia nwu

30% po upływie rękojmi, nie musisz trzymać 10 lat jeżeli nie będziecie wymagali wydłużenia rękojmi adekwatnie do udzielonej gwarancji, wówczas będzie ona obowiązywała na okres na jaki przewiduje to KC.

3

ale mogę wpisać że po upływie gwarancji? choć nie jestem pewna jaki okres wykonawca zaproponuje bo jest to kryterium . Jak powinnam napisać aby było prawidłowo?

4 (edytowany przez Marcel 2015-09-17 12:47:01)

Jeżeli nie będziecie wymagali aby rękojmia wynosiła tyle ile zaproponuje wykonawca gwarancji to nic szczególnego pisać nie trzeba, kryterium będzie gwarancja a nie gwarancja i rękojmia za wady, wówczas zgodnie z terminem z KC 30% wykonawcy zostanie zwrócone po upływie rękojmi.

Jeżeli zamawiającemu z tytułu wykonania przedmiotu zamówienia przysługuje od wykonawcy rękojmia za wady, zamawiający nie musi zwracać całości zabezpieczenia po wykonaniu zamówienia. Może pozostawić zabezpieczenie roszczenia z tytułu rękojmi za wady, które nie może przekraczać 30% wysokości zabezpieczenia. Ale i tę kwotę powinien zwrócić wykonawcy najpóźniej w terminie 15 dni od upływu okresu rękojmi za wady.

W związku z tym:

Art. 568. Przedawnienie roszczeń z tytułu rękojmi
Dz.U.2014.0.121 t.j. - Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny
§ 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości ? przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

5

Marcel a możesz na przykładzie?

6

Ale co mam opisać na przykładzie?, przecież rękojmi wcale przedłużać na siłę nie trzeba, tylko samą gwarancję, wówczas rękojmia obowiązuje w terminach ustawowych.

7

No przyznaję się bez bicia, że mam problem z rozróżnieniem gwarancji od rękojmi.
1. Np ogłaszam postępowanie i zrównuję gwarancję z rękojmią na okres 60 m-cy , to 30% oddaję po wykonaniu zamówienia.
2. Nie zrównuję gwarancji z rękojmią (budowa budynku), gwarancja jest 120 m-cy, to 30% oddaję po upływie rękojmi, czyli teraz po upływie 5 lat?

8

Marcel odpowiedz na zapytanie Katigg, dzięki, odpowiedź będzie mi bardzo pomocna.

9

Załóżmy że Wykonawca dał max. gwarancję 10 lat, kryterium oceny ofert wynosiła gwarancja 10 lat a nie gwarancja i rękojmia za wady, wówczas 30% zostaje zwrócone po 5 latach (budowa budynku jako przedmiot zamówienia).
Inaczej było by gdyby kryterium była gwarancja i rękojmia, wówczas zwrot 30% po 10 latach.

10

oki, dziękuję

11

1. Np ogłaszam postępowanie i zrównuję gwarancję z rękojmią na okres 60 m-cy , to 30% oddaję po upływie 60-m-cy.
2. Nie zrównuję gwarancji z rękojmią (budowa budynku), gwarancja jest 120 m-cy, to 30% oddaję po upływie rękojmi, czyli teraz po upływie 5 lat. Okres gwarancyjny pomiędzy 5 a 10 lat nie jest zabezpieczony, bądź też wykonawca zgodnie z SIWZ przedstawia  dokument gwarancyjny.

12

A jaki to jest dokument gwarancyjny? wink

13

No właśnie tego nie wiem. Czy to ma być extra dokument wystawiony przez W - zobowiązanie pisemne do objęcia gwarancją po ustaniu rękojmi? Czy wystarczy jeśli umowa będzie odpowiednio skonstruowana pod tym względem?

14

Przeważnie jest to po prostu umowa.

15

Wystarczy jeśli umowa będzie odpowiednio skonstruowana. Poza tym gwarancja biegnie równolegle do rękojmi także nie wiem dlaczego późniejszy okres ma być niezabezpieczony?

16

Bo wszystko zależy od tego czy faktycznie biegnie równolegle z gwarancją, może tak właśnie nie być gdy zamawiający jedynie będzie punktował gwarancję bez rękojmi, o czym już pisałem powyżej.

17

Marcel ale z SIWZ może wynikać, że zamawiający zrównał gwarancję z rękojmią, czyli w tym przypadku kiedy jako kryterium daję gwarancję jest to jednoznaczne, że chodzi mi także o rękojmię. Czy powinnam stosować inne nazewnictwo: kryterium termin gwarancji i rękojmi?

18 (edytowany przez Marcel 2015-09-21 12:51:13)

Moim zdaniem nie jest jednoznaczne, zawsze podaję termin gwarancji lub termin gwarancji i rękojmi za wady, wówczas jest opisane jasno.

19

Jeżeli jest napisane, że termin gw.=terminowi ręk. to nie ma znaczenia czy kryterium nazwiesz okres gwarancji czy okres rękojmi. Ja przeważnie określam okres rękojmi na sztywno i jeśli okres gw. daję jako kryterium to minimalny okres gwarancji zrównuję z rękojmią a każdy miesiąc gwarancji ponadto punktuję (oczywiście podaję też maksymalny okres gwarancji).

20

Zgadza się, forma zapisów nie ma znaczenia, byle by jasno wynikało jak i co.
Przynajmniej się rozumiemy smile