1

Temat: Drugi też odmówił ...

Mamy 3 oferty. Wykonawca odmawia podpisania umowy. Zamawiający korzysta z uprawnienia wynikającego z art. 94.3 i wyraża chęć zawarcia umowy z Drugim w kolejce. Drugi też odmawia.
Według UZP trzeci w kolejce już nie wchodzi w grę, odmiennego zdania jest np. W. Dzierżanowski... . A jakie jest Wasze zdanie/doświadczenie w tej kwestii?

Druga sprawa, przyjmując założenie UZP (do czego jest mi bliżej), to czy właściwy w tej sytuacji będzie art. 93.1.7 - tak rzecze UZP. Spotkałem się też z opinią, że w tej sytuacji można zakończyć postępowanie stosowną notatką. Co wy na to?

2

Odp: Drugi też odmówił ...

Ja unieważniałem, zgodnie z 93.1.7 - tak jak rzecze UZP.

3

Trochę sobie przeczycie - wg Was (i UZP) postępowanie kończy się wyborem oferty. Dlaczego więc unieważniacie postępowania już zakończone - pozytywnie w dodatku? wink

4 (edytowany przez Apollo 2015-09-21 09:32:03)

Zapewne masz na myśli uchwałę SN z 2010 r. dotyczącą momentu zakończenia postępowania... . Ale my tu o jednym, a ty o drugim roll.
Poza tym, gdzie ja napisałem, że postępowanie kończy się w momencie wyboru najkorzystniejszej oferty?

5

Wbrew pozorom ma to związek dosyć istotny - idąc tropem UZP to nie możesz unieważnić postępowania - postępowanie się zakończyło ale zamówienia nie udzielono (tylko co z tym dalej robić...).

6

No właśnie idąc tropem UZP... . Ale przyjmując uchwałę SN unieważnienie na podstawie art. 93.1.7 byłoby tu na miejscu?

7

Bipi - zarówno sądy jak i KIO idą w tę stronę, że postępowanie kończy się podpisaniem umowy/udzieleniem zamówienia, a w świetle tego u Apolla postępowanie nie zostało zakończone.
KIO 14/13
Uchwała SN 17.12.2010 III CZP 103/10

8

Katiqq - ależ ja to wiem tylko zwolenników poglądu UZP jest jeszcze wielu (np. Czabanowie - przynajmniej rok temu byli). Wg mnie postępowanie należałoby unieważnić na podstawie 93.1.7 i tyle.

9

Tak więc jak zazwyczaj w takiej sytuacji, zamawiacz musi sam zadecydować które rozwiązanie wybrać...