1

Temat: Przedłuzenie terminu zwiazania ofertą i wadium

Witam.

Postępowanie powyżej progów. Zamówienie podzielone na części tj pakiety. Ze względu na sporą liczbę części i ofert i potrzebę zawarcia umów, rozstrzygamy postępowanie etapami tj raz 30 części raz 15 itd. 27 września kończy się termin związania ofertą.

1. W I etapie wybraliśmy najkorzystniejsze oferty w 30 częściach, umowy mamy z datą 14.09.2015 r. a więc wszystko w terminie.
2. W II etapie wybraliśmy oferty w 25 częściach, umowy zawieramy jutro tj 22.09. Czyli też wszystko w terminach.
3. W III etapie wybraliśmy w piątek 18.09. kolejne oferty w 20 pakietach , a więc umowa  będzie z datą po terminie związania ofertą tj 29.09.
4.  W tym tygodniu będziemy rozstrzygać kolejne już ostatnie 12 części (IV etap wyborów;)), umowy będą po terminie związania ofertą.

Muszę teraz podjąć odpowiednie kroki,......

Jeśli chodzi  I i II etap to już nie muszę pisać o przedłużenie terminu związania ofertą i wadium.

Jeśli chodzi o III etap to piszę do wszystkich którzy w tych częściach złożyli oferty o przedłużenie terminu związania ofertą a tych, którzy zostali wybrani dodatkowo o przedłużenie term. wadium?

Jeśli chodzi o IV etap to  napisać dzisiaj o  przedłużenie terminu związania ofertą i wadium tych wykonawców którzy złożyli oferty w częściach które będę rozstrzygał pod koniec tygodnia?

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Przedłuzenie terminu zwiazania ofertą i wadium

Bitter, wzywasz o przedłużenie TZO w tym wadium Wykonawców którzy składali na dane części i tyle.

3

Ale jak w przypadku etapu III, gdy wybraliśmy oferty w terminie związania ofertą , ale umowy zostaną zawarte po nim to wzywam do przedłużenia TZO ale wadium tylko tych wybranych , z którymi zawrzemy umowę?

4

Umowę po TZO podpisać możesz i tak na ścisłość przedłużenia w tym wypadku być nie musi.

5

Marcel a nie powinien wezwać wszystkich gdzie nie podpisano umów?

6

Jakby co to napiszę o przedłuzenie tzo w przypadku wszystkich gdzie umowa będzie podpisana po upływie pierwotnego tzo (jakby mi zrezygnował, ten którego wybrałem ,w co wątpię) i wadium tego który ma zawrzeć umowę.

7

Ale po co wzywać skoro wyboru dokonano w terminie związania ofertą? Czy nie wystarczy zawiadomić wykonawcę o dokonanym wyborze i terminie podpisania umowy???

8

No tak się właśnie zastanawiam. Postępowanie kończy się zawarciem umowy. Co do zasady powinno to nastąpić w terminie ZO. W obu przypadkach zawarcie umowy nastąpi po TZO, ale tylko w jednym wybór nastąpił przed. Tak tylko głośno myślę o równym traktowaniu wykonawców...

9

A co ma piernik do wiatraka?

10

A to, że w jednym i drugim przypadku umowy nie podpisałeś, a wezwać chcesz tylko tę grupę wykonawców gdzie nie dokonałeś wyboru. To tylko głośne myślenie

11

Do przedłużenia tzo chce wezwać we wszystkich  tych częściach gdzie umowy będą zawarte  po pierwotnym tzo.
Wadium chce zgodnie z art. 85 4. - tam gdzie wybrałem to wezwać tylko tych którzy maja podpisać umowy,  a tam gdzie nie wybrałem to tych któzy złozyli oferty. Wydaje mi się że tak jest ok.

12

Zakręciłem się.... A można zrobić tak , że (kilka wariantów):

1. W części gdzie wybrałem najkorzystniejszego wykonawcę w terminie związania ofertą, a umowę będę musiał zawrzeć po terminie - nie wzywam NIKOGO do przedłużenia tzo i zawieram spokojnie umowę bez tzo i wadium? Oczywiście licząc że mi podpiszą umowy smile

2. W części gdzie wybrałem najkorzystniejszego wykonawcę w terminie związania ofertą, a umowę będę musiał zawrzeć po terminie - do przedłużenia TZO plus wadium wzywam TYLKO wykonawcę który wygrał. Reszty nie wzywam do przedłuzenia tzo.

3. W części gdzie wybrałem najkorzystniejszego wykonawcę w terminie związania ofertą, a umowę będę musiał zawrzeć po terminie -Wzywam WSZYSTKICH którzy "przegrali"  do przedłużenia tzo a do przedłużenia wadium TYLKO wygrywającego przetarg?

Bo nie rozumiem dokładnie tego art. 85.4. Co po wyborze najkorzystniejszej oferty, czy wezwać muszę wszystkich do przedłuzenia tzo, ale do przedłuzenia wadium dodatkowo tylko wygrywajacego? Wtedy ci co nie wygrali są zwiazani ofertą ale nie mają wadium ... Nie kumam... za mało cukrów...

Co będzie najlepsze i zgodne z prawem i racją stanu smile

13

Katiqq postępowanie kończy się wyborem oferty - a to musi być dokonane w TZO. Umowę możesz podpisać po upływie TZO i nie ma potrzeby wzywać wykonawcy do przedłużenia TZO i wadium.

14

Katiqq napisał/a:

No tak się właśnie zastanawiam. Postępowanie kończy się zawarciem umowy. Co do zasady powinno to nastąpić w terminie ZO. W obu przypadkach zawarcie umowy nastąpi po TZO, ale tylko w jednym wybór nastąpił przed. Tak tylko głośno myślę o równym traktowaniu wykonawców...

postępowanie kończy się z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty, a w trybie zamówienia z wolnej ręki z chwilą wynegocjowania postanowień.

15

Bitter napisał/a:

Ale jak w przypadku etapu III, gdy wybraliśmy oferty w terminie związania ofertą , ale umowy zostaną zawarte po nim to wzywam do przedłużenia TZO ale wadium tylko tych wybranych , z którymi zawrzemy umowę?

nie bardzo rozumiem, wybrałeś wykonawców w terminie związania ofertą, przegranym wadium zwracasz niezwłocznie a wygranym zatrzymujesz jeżeli w pieniądzu to zwrócisz po podpisaniu umowy, jeżeli papier (gwarancja) to musisz przedłużyć bo może się wykpić

16 (edytowany przez Katiqq 2015-09-22 05:02:31)

KasiaF. napisał/a:

Katiqq postępowanie kończy się wyborem oferty - a to musi być dokonane w TZO. Umowę możesz podpisać po upływie TZO i nie ma potrzeby wzywać wykonawcy do przedłużenia TZO i wadium.

myszy1953 napisał/a:

postępowanie kończy się z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty, a w trybie zamówienia z wolnej ręki z chwilą wynegocjowania postanowień.

Również tak myślałam do niedawna. Niestety po kilku latach pracy przyszło mi zmienić zdanie w tym temacie. Uświadomiła mi to Pani Stręciwilk na jednym z wykładów, powołując się na Uchwałę SN 17.12.2010 III CZP 103/10. Poza tą uchwałą jest jeszcze orzeczenie GKO, kilka wyroków KIO...
W lipcowym numerze PP na stronie 64 jest krótki artykuł na ten temat. Polecam.

17

myszy1953 napisał/a:
Bitter napisał/a:

nie bardzo rozumiem, wybrałeś wykonawców w terminie związania ofertą, przegranym wadium zwracasz niezwłocznie a wygranym zatrzymujesz jeżeli w pieniądzu to zwrócisz po podpisaniu umowy, jeżeli papier (gwarancja) to musisz przedłużyć bo może się wykpić

Myszy chodzi mi o to, że gdy wezwę  do przedłużenia tzo i wadiumwykonawcę którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, czy wzywam również do przedłużenia tzo (nie wzywając oczywiscie do złożęnia nowego wadium) następnych w kolejności wykonawców?

18

J. Pieróg Komentarz 13. wydanie: "Po wyborze oferty najk. obowiązek przedłużenia wadium dotyczy już tylko tego wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najk.Pozostali wykonawcy są nadal uczestnikami postępowania, jeżeli w odpowiednim czasie dokonają przedłużenia TZO.".

19

Ale mam do tych niewybranych sam wystąpić o przedłużenie tzo ? Czy to już ich sprawa, a ja wystąpię tylko do tych których oferty został wybrane jako najkorzystniejsze o przedłuzenie tzo i wadium.

20

???

21

Odczytałabym interpretację z Komentarza w ten sposób, że sami przedłużają.
Ale .... dla bezpieczności poinformowałbym ich pisemnie jaka jest sytuacja i że mają prawo dokonać takiego przedłużenia, jeżeli oczywiście nadal chcą pozostać uczestnikami postępowania. Bo co w sytuacji jeśli ten wybrany odmówi podpisania umowy? Nie masz już żadnego pionka w grze...

22

Czyli po wyborze najkorzystniejszej oferty o przedłużenie terminu związania ofertą i wadium zwracam się TYLKO do wybranego w postępowaniu wykonawcy.  Do reszty się nie zwracam  ogóle?

23

Moim zdaniem zwracasz się do wszystkich, jeżeli nie przedłużą powtarzasz czynność wyboru ponieważ trzeba będzie wykluczyć tych którzy nie przedłużą, oczywiście wadium przedłuża tylko wybrany.

24

Tak to rozumiem Marcel  i tak zrobię. Dziękuję Tobie i innym za zawracanie 4 liter.

25

Ale po kiego do wszystkich? Skoro bezpośrednio po wyborze zwracasz wszystkim poza wybranym, to moim zdaniem powinieneś tylko do wybranych się zwracać - nie masz podstaw aby prosić wszystkich.