1

Temat: Omyłki rachunkowe

Oferent podał w formularzu ofertowym cenę netto ... , wartość netto (cena netto x ilość sztuk) podatek Vat w % oraz Wartość brutto ,szkopół w tym że vat wpisał 22% a warość brutto taką samą jak warość netto tym samym cena za całą wartość zamówienia mi sie nie zgodziła  z faktyczną . Czy mogę poprawić wyliczenie warości jednostkowych w takim przypadku.

2

Odp: Omyłki rachunkowe

A jeszcze jedno czy jeśli oferent pomylił się w przemnożeniu ilości i wartości jednostkowej netto tym samym wartość netto, wartość podatku vat i warość brutto oraz warość całej oferty całkowitej zarówno netto jak i brutto  sie nie zgadza to czy taką pomyłkę można poprawić

3

mgajosia napisał/a:

Oferent podał w formularzu ofertowym cenę netto ... , wartość netto (cena netto x ilość sztuk) podatek Vat w % oraz Wartość brutto ,szkopół w tym że vat wpisał 22% a warość brutto taką samą jak warość netto tym samym cena za całą wartość zamówienia mi sie nie zgodziła  z faktyczną . Czy mogę poprawić wyliczenie warości jednostkowych w takim przypadku.

nie rozumię co to jest wartośc jednostkowa wg. Ciebie?

Jeżeli wartość brutto poszczególnych pozycji, nie możesz ich poprawić, bo ustawa nie dopuszcza poprawienia VAT`u.

Jeżeli chodzi Ci o ceny jednoskowe, które dopasujesz do wartości burtto, to absolutnie Ci nie wolno.

Oferta nie podlega trybowi art. 88 - do odrzucenia.

smile nora

4

mgajosia napisał/a:

A jeszcze jedno czy jeśli oferent pomylił się w przemnożeniu ilości i wartości jednostkowej netto tym samym wartość netto, wartość podatku vat i warość brutto oraz warość całej oferty całkowitej zarówno netto jak i brutto  sie nie zgadza to czy taką pomyłkę można poprawić

Tutaj można dyskutować.

art. 88.1.1a uznaje poprawienie omyłki rachunkowej w obliczeniu takiej ceny, bo: w.n jest różna jak ilość i c.j.n, więc można uznać, że obliczona cena nie odpowiada iloczynowi ilości i c.j.netto. Poprawiając zaś błędną w.n można uznać za zasadne poprawienie konsekwencji tego błędu, w tym źle obliczony VAT następnie dodany do prawidłowego ustalenia wartości brutto.

smile nora