1

Temat: Wykaz usług a referencje - rozbiezności

W Wykazie usług wykonawca wskazał, że wykonał usługę kompleksowej organizacji imprezy, obejmującej min zapewnienie sali, prelegentów w dziedzinie...., noclegów dla ... osób, cateringu dla ... osób - wszystko zgodnie z wymogami SIWZ

Z dołączonych referencji wynika jednakże, że Wykonawca w ramach tej konferencji zapewnił :
- oprawę audiowizualną,
- zapewnił prelegentów
- stworzył i realizował scenariusz
- opracowanie materiałów promocyjnych
.... wszystko wykonał należycie.

Czy w związku z takimi różnicami, możemy uznać, że wykonawca spełnił warunki udziału i referencje są ok?

2

Odp: Wykaz usług a referencje - rozbiezności

Referencje są uzupełnieniem wykazu usług, a więc najważniejszy jest wykaz, poświadczenia czy dokumenty mają potwierdzać należyte wykonanie.

3

Wiem i rozumie. Ale w tym przypadku zgadza się jedynie nazwa zadania, zaś podmiot który wystawił te referencje literalnie wymienił, co wykonawca wykonał. Zaś w wywkazie usług jest co innego.
Przykład.
W wykazie usług trzeba było wykazać się budową drogi o określonych parametrach. Wykonawca wszystko spisał z warunku, zaś z dołączonych referencji wynika, ze w ramach tego zadania przywiózł 1 przepust lub 2 znaki drogowe. Nie robiłbyś nic?

4

A nie możesz wystąpić do wystawcy referencji o potwierdzenie zakresu?

5

Obawiam się, że nie uzyskam od wystawcy referencji takiej informacji i z orientacji wiem, że firma jest w reorganizacji.
Więc co radzicie......

6

Wezwać do wyjaśnienia. A do wystawcy referencji też moim zdaniem też trzeba się zwrócić z prośba o wyjaśnienie zakresu jaki ten wykonawca wykazał. Z doświadczenia wiem, ze nie sposób zadowolić wszystkich zamawiaczy jednym dokumentem i zawerzć w nim wszystko.

7

Jak KasiaF, wezwanie, poczekamy zobaczymy.