1

Temat: Zmiana okresu gwarancji

Wykonawca w złożonej ofercie zmienił wymagane w SIWZ okres gwarancji. czy jest to wystarczający powód, żeby odrzucić ofertę? Poza tą zmianą oferta jest poprawna.
Zastanawiam się czy ofertę odrzucić, czy prosić o wyjaśnienie.
pozdrawiam

2

Odp: Zmiana okresu gwarancji

Skoro zmienił (domyslam się, że na okres krótszy) to nie masz co wyjaśniać. Odrzucasz ofertę.

3

dzięki Jacek, tak myslałem

4

wyjaśnienie treści złożonej oferty mogą utwiredzić cię w przekonaniu, że wykonawca nie popłenił błędu ani omyłki pisarskiej. Dla przejrzystości postępowania wystąpiła bym o wyjaśnienie treści SIWZ (87.1)

smile nora

5

PO ZŁOŻENIU OFERT TRUDNO WYSTĘPOWAĆ O WYJAŚNIENIE TREŚCI  SIWZ:-) )
A na takie przypadki ( już kiedyś podpowiadałam -Wykonawca niech ma formularz ofertowy jak najbardziej wypełniony we wzorze który załącza Zamawiający ) ELEMENTY OFERTY typu  okres gwarancji, termin związania, termin płatności one są tak na dobrą sprą sprawę poujmowane a to w SIWZ a to we wzorze umowy ... i tO MOŻNA ZEBRAĆ I UŁOZYĆ TAK FORMULARZ ABY WYKONAWCA NIE POMYLIŁ SIĘ  LUB  NIE KREOWAŁ SAM ZAPISÓW:-) Efekt ten problem  sinka odpada !!!

6

TB masz rację, stosujemy formularze w którym podany jest m.in. termin gwarancji. Problem polega na tym, że wykonawca skreślił zapis w ofercie oraz w umowie i powyżej wpisał swój znacznie krótszy termin gwarancji. Daliśmy dość długi okres gwarancji, ale mieliśmy przecież do tego prawo jako inwestor.

7

Wyślij oferte na księżyc

8

Ok. zastanawiam sie tylko, czy w takim przypadku mam obowiązek prosić o wyajaśnienie, czy nie.

9

Dla mnie sprawa jest oczywista i nie ma co wyjaśniać

10

Zresztą - nawet jak poprosisz o wyjasnienia (a moim zdaniem nie ma do tego podstaw) i wykonawca potwierdzi, ze podał okres gwarancji "omyłkowo" to nie bedzie mozna tego potraktować jako oczywistej omyłki. A to oznacza, ze oferta tak czy siak jest do odrzucenia.

11

Raczej...siak wink

12

moim zdaniem jeżeli wykonawca przekreslił coś w ofercie i wpisał inną treść, to treść ofert jest niezgodna z treścią SIWZ i stanowi to podstawę do odrzucenia oferty

13

Dziękuję wszystkim, utwierdziliście mnie w przekonaniu, że powimnienem odrzucić tę ofertę.
pozdrawiam