1 (edytowany przez mowania 2007-12-12 16:30:09)

Temat: omyła rachunkowa-PILNIE O POMOC JACKU

OMYŁKA RACHUNKOWA
Poinformowałam wykonawców , że będzie dokonana poprawa omyłki rachunkowej , omyłka ta , których dotyczy wyrazili zgode ale wykonawca , którego to niedotyczy nie wyraził zgody na poprawę omyłek i nakazał  MI odrzucić oferty.Jak mam postąpić z tym ofertenetm , gdyż nie ma  racji?Ustawa mówi o poinformowaniu wszystkich  wykonawców i wyrażeniu zgody ale wszystkich ja ustawe zrozumiałam , ze wyrażaja zgodę ci , których to dotyczy .czy moje rozumowanie jest poprawne.

2

Odp: omyła rachunkowa-PILNIE O POMOC JACKU

Po kolei:

1. przepraszam, że nie wzywany jacek0707, ale smile nora odpowiada na Twój post.

2. Zgodnie z art. 87 ust. 2 poprawiasz omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny, jeżeli omyłka taka da się poprawić w rtybie art. 88, co oznacza, że możesz tylko zgodnie z którąś lub którymiś regułami tam zawartymi wykonać tę czynność.

3. Poprawienie omyłek odbywa się poprzez korespondencję z wykonawcą, którego omyłka dotyczy. Po winien on wyrazic na tę poprawkę zgodę. Ponieważ art. 89 ust. 1 pkt. 7 nakazuje zamawiającemu odrzucić ofertę wykonawcy, który nie wyraził w terminie 7 dni zgody na tę poprawkę, czekasz cieprliwie na ten upływ tego terminu, ale ...

4. ..Wykonawca wyraził zgodę i to jest czynność korespondencyjna kończąca te poprawki.

5. Od teraz możesz zawiadomić innych wykonawców, którzy złożyli oferty, że dokonano takiej a takiej poprawki rachunkowej w obliczeniu ceny, szczegółowo przytaczając całą procedurę: gdzie pomyłka, w jaki sposób poprawiono. itd.

6. Zawiadomiony wykonawca ma prawo w terminie 7 dni od dnia powzięcia tej wiadomości wnieść protest, jeżeli uzna, że została ona dokonana z naruszeniem przepisów ustawy. Nie ma tu żadnego znaczenia, by on wyrażał zgode na czynność, która dotyczy innego wykonawcy.

7. Cos mi się wydaje, że chyba źle skonstruowałaś zawiadomienie i stąd masz problem. Uchyl tamte decyzje. Zacznij wszystko od początku z prawidłowym przebiegiem czynności.

8. I, to już koniec wink

smile nora
... rzadko bywająca ostatnio na forum

3

UWAGA

dot. 5.

używając wyrażenia "możesz" miałam na myśli czas, ten moment, który uprawnia Cię do wypełnienia zobowiązania zawiadomienia wykonawców o poprawieniu omyłki rachunkowej.

sorki wink nora

4

To napewno o mnie chodziło? wink No, popołudniu nie mogłem byc na forum, ale norka się spisała dzielnie (jak zawsze) smile

5

ale w tym dniu gdy poprawiłam pomyłki rachunkowe  powiadomiłam wszystkich  , a tych co to dotyczyło to wyrazili zgodę .To dlaczego mam jeszcze raz powiadamić ich  o tym samym.

6

mowania napisał/a:

ale w tym dniu gdy poprawiłam pomyłki rachunkowe  powiadomiłam wszystkich  , a tych co to dotyczyło to wyrazili zgodę .To dlaczego mam jeszcze raz powiadamić ich  o tym samym.

no i git mowania gra muzyka i jest spox mozesz uskuteczniac wybor ofert

7

mowania napisał/a:

OMYŁKA RACHUNKOWA
(...), omyłka ta , których dotyczy wyrazili zgode ale wykonawca , którego to niedotyczy nie wyraził zgody na poprawę omyłek i nakazał  MI odrzucić oferty.Jak mam postąpić z tym ofertenetm , gdyż nie ma  racji?

nie chodzi o to czy zawiadomiłaś jednocześnie, czy wg. kolejności zdarzeń. Napisałaś, że inny wykonawca nie pozowlił Ci poprawić i nakazał odrzucić oferty.

Więc, jak napisał protest, czy po prostu odpowiedział na Twoje pismo i nie wyraża zgody na poprawienie u innych? A, sama piszesz, że nie wiesz jak masz z nim postąpić.

przede wszystkim niczego na ma prawa Ci zabraniać i nakazywać. Może pisać protest, stawiać zarzuty i wnosić o uchylenie czynności.. itd.

smile nora

8

Słusznie. Wykonawca może ŻĄDAĆ a nie KAZAĆ.