Odp: stawka za roboczogodzinę w kosztorysach
Nie chce mi się
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → stawka za roboczogodzinę w kosztorysach
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie chce mi się
ja tu nie widzę żadnego nakazu 90.1) i 90.2) to zakres ewentualnych wyjaśnień Wykonawcy
Niezależnie od tego, czy widzi się w tym przepisie nakaz, czy nie- to jego celem było postawienie warunku, że wykonawcy realizujący zamówienia publiczne przy kalkulowaniu ceny muszą uwzględnić płacę minimalną.
Ty widząc ofertę na poziomie np. -40 % wartości zamówienia i dodatkowo ze stawką np. 4 zł - wiesz, że w obrębie prac związanych z tym zamówieniem, nie zapłaci on pracownikom minimalnej. Czyli nie spełni jednego z wymagań (celu) przepisu o RNC.
Dokładnie, w tym wypadku jedynie wyjaśnienia pomogą.
Niezależnie od tego, czy widzi się w tym przepisie nakaz, czy nie- to jego celem było postawienie warunku, że wykonawcy realizujący zamówienia publiczne przy kalkulowaniu ceny muszą uwzględnić płacę minimalną.
Ty widząc ofertę na poziomie np. -40 % wartości zamówienia i dodatkowo ze stawką np. 4 zł - wiesz, że w obrębie prac związanych z tym zamówieniem, nie zapłaci on pracownikom minimalnej. Czyli nie spełni jednego z wymagań (celu) przepisu o RNC.
żądaj umów o pracę
seniorcristobal napisał/a:Niezależnie od tego, czy widzi się w tym przepisie nakaz, czy nie- to jego celem było postawienie warunku, że wykonawcy realizujący zamówienia publiczne przy kalkulowaniu ceny muszą uwzględnić płacę minimalną.
żądaj umów o pracę
Ale wiesz że to jest zabronione.
jak najbardziej
UZP zamieściło opinię prawną (Informator UZP, nr 3/2015 r.), w której czytamy: ?Niezależnie od powyższego minimalne wynagrodzenie, o którym mowa w art. 90 ust. 1 ustawy Pzp ma zastosowanie wyłącznie do świadczeń, które stanowią w świetle art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2014, poz. 1502) stosunek pracy, w ramach którego pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz
w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca ? do zatrudnienia pracownika za wynagrodzeniem. Tym samym regulacji odnoszących się do minimalnego wynagrodzenia nie stosuje się do świadczeń, które powyższego charakteru nie mają i są realizowane zgodnie z odrębnymi przepisami prawa oraz z uwzględnieniem okoliczności faktycznych, dotyczących przedmiotu lub charakteru świadczeń tej osoby na podstawie umów cywilnoprawnych o dzieło, zlecenia współpracy w oparciu o przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 2014 r, poz. 121).
Na drugim biegunie mamy wyrok zacytowany przez Marcela: ?Wyrok z dnia 27 stycznia 2015 r., sygn. akt. KIO 47/15, KIO 60/15, KIO 81/15 wynika: Niezależnie od sposobu dokonania opisu przedmiotu zamówienia, w tym wprowadzeniu bądź rezygnacji z wymogu art. 29 ust. 4 pkt 4 ustawy pzp tj. zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia, odniesienie kosztów pracy do ustawowej wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę odnosi się do wynagrodzeń osób wykonujących pracę przy realizacji zamówienia, zarówno na podstawie stosunku pracy, jak i na innych podstawach,
w szczególności umów cywilnoprawnych tj. np. zlecenia lub umowy o dzieło..." oraz opinie z doktryny, w jednej z nich czytamy: ?Co ważne, zapis ten ma zastosowanie niezależnie od tego, na jakiej podstawie są zatrudnieni pracownicy wykonujący zamówienie ? nawet w przypadku, gdy są to pracownicy podwykonawców lub gdy są to osoby zatrudnione na umowy cywilnoprawne, wymóg skalkulowania w ofercie co najmniej kosztu wynikającego z minimalnego wynagrodzenia nadal obowiązuje.?- (Grzegorz Bednarczyk ? Nowelizacja ustawy Pzp z 29 sierpnia 2014 r.).
I jak tu żyć:D
Apollo, ja wiedziałem i słyszałem już wcześniej o tym że są i nadal będą dwa obozy w tym zakresie, ale jakoś żyć trzeba
przynajmniej będzie się na co powołać w obu przypadkach
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc