Temat: Energia elektryczna
Czy mogę dopuścić podwykonastwo na dostawę energii elektrycznej?? czy powinnam zakluczyć całość?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy mogę dopuścić podwykonastwo na dostawę energii elektrycznej?? czy powinnam zakluczyć całość?
Dopuścić musisz, ale zastrzec trzeba kluczowe części wykonania, czyli dostawę.
Dopuścić musisz, ale zastrzec trzeba kluczowe części wykonania, czyli dostawę.
Dałam ogólne zapisy:
1.Wykonawca, który zamierza powierzyć podwykonawcom wykonanie jakiejkolwiek części zamówienia, zobowiązany jest wskazać na druku formularza ofertowego części zamówienia powierzane podwykonawcom (Załącznik nr 1 pkt. 8). Brak jakiejkolwiek wzmianki w tym zakresie na formularzu oferty, będzie uznawany za stwierdzenie samodzielnego wykonania zamówienia.
2.Zlecenie części zamówienia podwykonawcom nie zmienia zobowiązań wykonawcy wobec Zamawiającego za wykonanie tej części zamówienia. Wykonawca jest odpowiedzialny za działania, uchybienia i zaniedbania podwykonawcy i jego pracowników w takim samym stopniu jakby to były działania, uchybienia i zaniedbania jego własnych pracowników.
podwykonawcom.
3. Jeżeli zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy dotyczy podmiotu, na którego zasoby wykonawca powoływał się, na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, wykonawca jest obowiązany wykazać Zamawiającemu, iż proponowany inny podwykonawca lub wykonawca samodzielnie spełnia je w stopniu nie mniejszym niż wymagany w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia.
Czy coś takiego może być ??
Czyli wychodzi na to że jednak kluczowych części zamówienia nie określiłaś.
dopuściłam ogólnie podwykonawstwo nie zastrzegając kluczowej cześci, bo u mnie dostawa(sprzedaż) energii obejmuje całość postępowania, więc jedynie pośrednicy sprzedający energie mogą złożyć ofertę zamiast głównego operatora....czy się myle?
Jeżeli masz sprzedaż i dystrybucję kompleksowo to zapewne będzie tylko jedna oferta.
z umowy wynika, że:
1.Zakup odbywa się za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej należącej do OSD Energa Operator ( tj. Operatora Sieci Dystrybucyjnej ? przedsiębiorstwo zajmujące się dystrybucją energii elektrycznej), z którym Zamawiający ma podpisane umowy o świadczenie usług dystrybucji.
2.Niniejsza Umowa reguluje wyłącznie warunki zakupu energii elektrycznej i nie zastępuje umowy o świadczenie usług dystrybucyjnych.
3.Wykonawca oświadcza, że posiada koncesję na obrót energią elektryczną ?????????., wydaną przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki.
4.Wykonawca oświadcza, że ma zawartą stosowną umowę z OSD, umożliwiającą sprzedaż energii elektrycznej do obiektów Zamawiającego za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej OSD.
Pkt 4 mam tez wpisany do formularza ofertowego.
Czyli mamy tylko sam zakup energii elektrycznej...czy takie zapisy jakie mam ogólne o podwykonawstwie mogą być, czy powinnam zakluczyć całość???
No nie bardzo, zakup to jedno, dystrybucja to drugie, a postępowanie przeprowadzacie przecież tylko na sprzedaż energii a więc trzeba zastrzec że kluczowa część zamówienia, a więc sama sprzedaż tylko dla wykonawcy nie dla podwykonawcy.
Ale nie mam obowiązku zastrzegania przeciez?!
To się zgadza, nie masz.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc