1

Temat: badanie oferty - wątpliwości

Proszę o opinię jak postępują inni forumowicze:
1) w wykazie usług brak jej dokładnego opisu potwierdzającego spełnianie warunku, brakujące informacje znajdują się w referencjach - czy wzywacie do uzupełnienia wykazu jako oświadczenia wykonawcy czy oceniacie warunek łącznie w oparciu o wykaz i referencje (orzecznictwo nie jest jednolite)???
2) wystawcą referencji jest np. fundacja - podpis składa jej dyrektor wymieniony z imienia i z nazwiska - czy należy badać czy miał do tego umocowanie / jakie są zasady reprezentacji fundacji???
3) waga kryterium - cena - 90% (przeliczane na wartość punktową max. 90 pkt), dodatkowe atrakcje dla uczestników imprezy - 10 pkt - przez omyłkę nie określiłam, że to waga 10% - czy taki błąd to uchybienie czy już poważniejsza ranga???

2

Odp: badanie oferty - wątpliwości

1. ocieniłbym łącznie,
2. zostawiłbym w spokoju,
3. nie jest to wyższa matematyka i widać co i jak więc nie przejmowałbym się za bardzo smile

3

1. wg mnie ocenie podlega oświadczenie wykonawcy czyli wykaz usług ,druga szkoła to ocena dokumentów z oferty łącznie
2. a co dyrektor fundacji nie zorientowany? aż tak dociekliwa nie jestem
3. Przecież można poprawić

4

Oświadczenie jest najważniejsze, to prawda, z drugiej strony skoro poświadczenie pokrywa pozostałe braki to powinno być ok, wzywanie do uzupełnienia jest moim zdaniem zbyteczne.

5

Mam taki wyrok:
Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 23 stycznia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 21/09) uznała, iż rozstrzygające w przedmiocie posiadania przez wykonawcę doświadczenia jest oświadczenie wykonawcy (dołączony przez niego wykaz zrealizowanych zamówień), a nie załączone do oferty referencje. Referencje bowiem przedstawiane są na inną okoliczność oraz służą innemu celowi i jako dokumenty przedstawiane obok wykazu mają jedynie umożliwić zamawiającemu stwierdzenie, że określone zadanie wskazane w wykazie zostało wykonane prawidłowo.
Jednak z drugiej strony z uwagi na fakt, iż pomiędzy wykazem wykonanych  a dokumentami potwierdzającymi ich należyte wykonanie istnieje nierozerwalny związek i dokumenty te powinny być oceniane łącznie pod kątem spełniania warunków udziału w postępowaniu, dlatego też wezwanie czy też wykluczenie jest niezasadne.

6

słusznie szkoda czasu i atłasu

7

No właśnie, jeśli chodzi o ocenę referencji i wykazu usług to są różne szkoły.
Jeśli chodzi o kryteria - poprawić się nie da (jest po otwarciu).
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

8

ten błąd z kryteriami to w ogłoszeniu (czyli jego brak) czy w siwz bo nie opisano jak zwykle dokładnie problemu

9

myszy1953 napisał/a:

ten błąd z kryteriami to w ogłoszeniu (czyli jego brak) czy w siwz bo nie opisano jak zwykle dokładnie problemu

Samo kryterium i ilość przyznawanych punktów została opisana w obu dokumentach, tyle tylko że waga została od razu wyrażona w punktach tzn. za spełnienie 10 pkt, za brak - 0 pkt, a nie napisałam jaka jest waga tego kryterium w % (przy cenie określiłam, że 90%).

10

daj spokój

11

Ad 3.
daj spokój wink

12

Dziękuję wszystkim zaa odpowiedzi.

13

Witam serdecznie, Wykonawca złożył ofertę która przekracza kwotę Zamawiającego oraz nie załączył oświadczenia o  przynależności do grupy kapitałowej. Czy pomimo przekroczenia kwoty winnam badać ofertę i poprosić o dosłanie dokumentu?

14 (edytowany przez Marcel 2015-10-26 07:12:55)

Jak unieważnicie to nie ma potrzeby wzywać, oczywiście mam nadzieję że to tylko ta jedna oferta i innych nie macie które mieszczą się w kwocie przeznaczonej na sfinansowanie zamówienia.

15

jest tylko jedna oferta

16

To jak pisałem wyżej, nie ma potrzeby wzywać jeżeli unieważnicie.

17

DZiękuje

18

Czy jeżeli wykonawca pomimo wezwania nie przesłał dokumentu  potwierdzające o przynależność do grupy kapitałowej mogę go wykluczyć zgodnie  z art 24 ust 2 pkt 4

19

Ruda26 napisał/a:

Czy jeżeli wykonawca pomimo wezwania nie przesłał dokumentu  potwierdzające o przynależność do grupy kapitałowej mogę go wykluczyć zgodnie  z art 24 ust 2 pkt 4

Raczej - art. 24b ust. 3 p.z.p.