1

Temat: usługi ubezpieczeniowe a zapisy siwz

czy w postępowaniach przetargowych na usługi ubezpieczeniowe również musimy pamiętać o przepisach dotyczących podwykonawców i zawrzeć je w siwz i projekcie umowy? Czy w postępowaniach na usługi ubezpieczeniowe również wykonawcy zobowiązani są do złożenia oświadczenia o vat (nowe przepisy), skoro usługi ubezpieczeniowe nie są opodatkowane?

2

Odp: usługi ubezpieczeniowe a zapisy siwz

annaanna napisał/a:

czy w postępowaniach przetargowych na usługi ubezpieczeniowe również musimy pamiętać o przepisach dotyczących podwykonawców i zawrzeć je w siwz i projekcie umowy?

Tak.

3

ale usługa ubezpieczeniowa nie rodzi po stronie zamawiającego obowiązku odprowadzenia podatku vat

4

czyli zapisy w siwz o obowiązku podatkowym są zbędne? Rozumiem, że usługi ubezpieczeniowe są specyficznymi usługami i informacja wykonawcy o obowiązku podatkowym jest zbędna.

5

Moim zdaniem jest zbędna.

6

ustawa mówi, że wykonawca informuje zamawiającego czy istnieje obowiązek podatkowy, a nie jeśli będzie istniał obowiązek podatkowy.  ja uważam, że takie oświadczenie jest niezbędne zarówno jeśli taki obowiązek będzie istniał, ale też kiedy takiego obowiązku nie będzie

7

Moim tylko w przypadku kiedy obowiązek podatkowy będzie miał miejsce.

8

Moim zdaniem warto ten zapis wprowadzić na stałe. Nigdy nie wiemy kto nam złoży oferty, a wykluczyć tego, że wystartuje wykonawca z zagranicy niestety się nie da.

9

ja nie mam oświadczenia tylko informacje w formularzu ofertowym że jeżeli taka sytuacja wystąpi to wykonawca ma złożyć oświadczenie i reszte dokumentów

10

Katiqq napisał/a:

Moim zdaniem warto ten zapis wprowadzić na stałe. Nigdy nie wiemy kto nam złoży oferty, a wykluczyć tego, że wystartuje wykonawca z zagranicy niestety się nie da.

Popieram.