1

Temat: oferta od Wykonawcy zagranicznego a podatek VAT

Otrzymałam ofertę (jedną jedyną) od zagranicznego z naliczonym podatkiem VAT = 22% z kraju Wykonawcy. Zaznaczam jestem podatnikiem VAT  i powinno mieć tutaj zastosowanie odwrotne obciążenie, bo usługa jest u Zamawiającego wykonywana i to Zamawiający płaci podatek VAT w ustalonej stawce.
Wartość zarówno netto jak i brutto oferty  przekracza finanse zabezpieczenie jakie ma Zamawiający. Proszę o podpowiedź Was jaką wartością mam się posługiwać w protokole z sesji otwarcia ofert i pozostałych?

2

Odp: oferta od Wykonawcy zagranicznego a podatek VAT

Do oceny ofert, protokołów jak i w informacji o wyborze brać pod uwagę cenę brutto, czyli z doliczonym podatkiem VAT.

3

u mnie oferent zagraniczny  w formularzu gdzie mam wpisaną wartość brutto wpisał wartość xxxxx nie załączył żadnych dokumentów informujących że Vat pozostaje po naszej stronie więc przyjąłem że jest to wartość brutto  zawierająca vat mam nadzieja ze dobrze

4

Marcel i nie przejmować się tym faktem, bo i tak oferta nie jest oceniana? Bo w takiej sytuacji musiałabym wezwać wykonawcę do wyjaśnienia.

5

Marcel rozumiem, że mówisz o podatku VAt wskazanym w ofercie, a nie tym z odwrotnego obciążenia?

6

Wychodzi zatem na to że ta wartość natto=brutto.