1 (edytowany przez rybicka81 2015-10-07 12:38:37)

Temat: czy mozna zastosowac tryb z wolnej reki art 67 ust 1 pkt 3

do jednego postępowania 
Problem nasz wynika z braku czau dowiedzieliśmy sie że dostalismy pieniądze na inwestycje ale chca abysmy zrobili ja do końca listopada jest to możliwe ale po zastosowaniu trybu z wolnej reki problemem jest to że mamy przebudowę drogi i mostu i bedziemy mieć dwóch wykonawców albo jednego u którego jeden bedzie podwykonawcą

w zaistniałej sytuacji jaki tryb zastosować czy przetarg nieograniczony

2

Odp: czy mozna zastosowac tryb z wolnej reki art 67 ust 1 pkt 3

Uważam że tak, mamy podobną sytuację kasa na cito do wydania z tym że mamy zamówienie do 30 000 euro.

3

rybicka81 napisał/a:

do jednego postępowania 
Problem nasz wynika z braku czau dowiedzieliśmy sie że dostalismy pieniądze na inwestycje ale chca abysmy zrobili ja do końca listopada jest to możliwe ale po zastosowaniu trybu z wolnej reki problemem jest to że mamy przebudowę drogi i mostu i bedziemy mieć dwóch wykonawców albo jednego u którego jeden bedzie podwykonawcą

w zaistniałej sytuacji jaki tryb zastosować czy przetarg nieograniczony

Tylko p.n.

4

Znalazłem niestety cosik takiego:
"Dla przykładu można wskazać wyniki kontroli doraźnej prezesa UZP (UZP/DKD/LB/250771/ /2010, dot. KZ/1369/08), w której stwierdził, iż w jego ocenie udzielenie dotacji pod warunkiem pilnego wydatkowania środków nie może być uznane za sytuację nieprzewidywalną. Zasady przyznania takich środków są uregulowane prawnie i dotyczą wielu podmiotów sektora finansów publicznych. ?W systemie finansów publicznych nie ma bowiem obowiązku wydatkowania środków. [?] W przypadku groźby wygaśnięcia środków zamawiający jest świadomy, na jakich warunkach środki te są dostępne? ? stwierdził prezes UZP."

Niestety byłem świadkiem że WR stosowano a kontrola się  nie czepiała, niestety jednak trzeba być w tym przypadku ostrożnym, jak prawi Darek.W.

5 (edytowany przez bipi 2015-10-07 14:02:03)

Ja za 67.1.3 (6 dni do wydania kasy) miałem na głowie rzecznika dfp - osobiście radzę tryb konkurencyjny wink

6

też tak radzę jak bipi

7 (edytowany przez Marcel 2015-10-07 15:59:26)

Problem z tym że nie raz nie da rady zdążyć z trybem konkurencyjnym, na tę chwilę mam dokładnie to samo ale postępowanie do 30 000 euro, nie mam wyjścia jak przeprowadzić negocjacje z wybranym wykonawcą bo nawet zapytania ofertowego nie jestem w stanie przeprowadzić, nie mam regulaminu do 30 000 euro więc jakoś przejdzie big_smile