1

Temat: Żądanie kwoty zamówienia podczas przetargu w trybie u.o.d.d.i.p.

Witam,

Oto mój przypadek: trwa PN powyżej progu. Właśnie wpłynął Wniosek o udostępnienie informacji publicznej o treści: Na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej (?) zwracamy się z prośbą o udostępnienie informacji w następującym zakresie:

kwoty Zamawiającego, którą zamierza przeznaczyć na zamówienie
Forma udostępniania informacji: Kserokopia.

Co o tym sądzicie?

2

Odp: Żądanie kwoty zamówienia podczas przetargu w trybie u.o.d.d.i.p.

http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/kwote-na-realizacje-zamowienia-mozna-podac-przed-otwarciem-ofert

3

Marcel, dziękuję za odpowiedź!

Znam tę publikację, jednak zastanawiam się, czy MUSZĘ odpowiadać, zwłaszcza, że treść art. 86 ust. 3 p.z.p. (zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia bezpośrednio przed otwarciem ofert) niby jest jednoznaczna...? Chociaż z drugiej strony, jesteśmy jednostką samorządu terytorialnego i mamy tyle $, ile jest przewidziane w budżecie. A budżet jest jawny...

4

Trzeba ujawnić.

5

Art. 13. 1. Udostępnianie informacji publicznej na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku, z zastrzeżeniem ust. 2 i art. 15 ust. 2

6

Dziękuję, KasiaF.

za wskazówkę, aczkolwiek bardziej mnie interesowała kwestia czy mogę wykręcić się od podania kwoty, zasłaniając się np. treścią art. 86 ust. 3 p.z.p. (zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia bezpośrednio przed otwarciem ofert). Zrozumiałem, że nie - muszą podać kwotę Zamawiającego, którą zamierza przeznaczyć na zamówienie w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku o u.i.p.

7

I niestety tak to wygląda jak napisałeś. Pzp sobie, u.o.d.d.i.p sobie. W przypadku zamówień do progów 14 dni minie zazwyczaj po TOF (przy założeniu minimalnych terminów), ale w ponadprogowych już gorzej.
Zastanawiam się teraz nad swoim przypadkiem, bo ode mnie zażądano ujawnienia kwoty, ale wpleciono to w wyjaśnienie treści SIWZ. Nie mam oporów przed odmową.

8

oferent poczyta sobie forum wink i wysmaruje zapytanie z  u.o.d.d.i.p tyle że może już będzie po TSO

9

Katiqq,

nie zapomnij się podzielić - opisz jak rozwiązałaś swój problem i jaka była reakcja w. Bardzo zaintrygował mnie fragment Twojej wypowiedzi: "Nie mam oporów przed odmową.". To prawie jak cytat z wiedźmina: "No, a teraz was pozabijam, sk...". He, he!

10 (edytowany przez Katiqq 2015-10-14 07:06:16)

Ale to nie jest żaden problem. Żądając wyjaśnień powołał się na art. 38. Ujawnienie kwoty nie wchodzi w zakres wyjaśnień treści SIWZ, ponieważ ta kwota nie jest "częścią składową" SIWZ. Art. 36 mówi o tym co obligatoryjnie ma się w niej znaleźć i kwoty nijak tam nie znajdziesz.
Insza inszość gdyby powołał się na u.o.d.d.i.p. Niestety to przetarg unijny i kolejne niestety: musiałabym ujawnić tę kwotę przed TOF, aczkolwiek w świetle artykułu, który przywołał Marcel mogłoby to być nierówne traktowanie wykonawców i z pewnością skorzystałabym z opinii radcy prawnego.

11

I już znam opinię radcy prawnego. Jeśli wykonawca żąda ujawnienia kwoty w trybie u.o.d.d.i.p. należy mu ją bezwzględnie udostępnić i nie jest to żadne nierówne traktowanie wykonawców, ponieważ zgodnie z u.o.d.d.i.p. każdy ma prawo żądać ujawnienia tej kwoty.

12

ja nie wiem to chyba tylko w naszym kraju z tej kwoty robi się wielką tajemnice a tak naprawdę znają ja wszyscy. Wykonawcy dzwonią do projektantów Ci podają wartości kosztorysów ba wysyłają przedmiary i wyceny , w urzędach też są przecieki ., a potem komentarze "ale się wstrzelił w cenę" . Zdrowiej moim zdaniem byłoby ujawniać te wartości i byłoby po kłopocie mamy 20 mln i bijcie się o nie.

13

w ogłoszeniu unijnym nawet chyba  jest pole gdzie można wpisać tą wartość

14

myszy1953 napisał/a:

ja nie wiem to chyba tylko w naszym kraju z tej kwoty robi się wielką tajemnice a tak naprawdę znają ja wszyscy. Wykonawcy dzwonią do projektantów Ci podają wartości kosztorysów ba wysyłają przedmiary i wyceny , w urzędach też są przecieki ., a potem komentarze "ale się wstrzelił w cenę" . Zdrowiej moim zdaniem byłoby ujawniać te wartości i byłoby po kłopocie mamy 20 mln i bijcie się o nie.

A nie ujawniacie?!. A po co z tego robić tajemnicę.

15

Argumenty za jak i przeciw są i każdy może je dobrać takie, jakie mu pasują. Dla mnie w ustawie dokładnie określono moment ujawnienia tej kwoty - bezpośrednio przez otwarciem ofert.

16

Katiqq są to wytyczne jakich informacji należy udzielić podczas otwarcia, nic nie zakazuje podania jej wcześniej.

17 (edytowany przez Katiqq 2015-10-16 07:25:11)

Marcel no właśnie są wytyczne, także w
Art. 86. 3. Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Termin jest konkretnie wskazany.
Niech każdy robi jak uważa smile

18

Po pierwsze: Żaden przepis nie zakazuje ani nie nakazuje - moim zdaniem leży to w gestii Zamawiającego. A uważam podobnie jak Myszki - niepotrzebnie Zamawiający robią z tego wielką tajemnicę wink ;
po drugie: Katiqq, moim zdaniem wskazany termin jest terminem granicznym, w którym Zamawiający ma podać tę kwotę - nic nie stoi na przeszkodzie żeby go podał wcześniej wink

19

A sprawdziłam w WSJP hasło bezpośredni: taki, że między dwoma elementami, o których mowa, nie ma żadnego innego, który by pośredniczył. Odnosząc to do czynności otwarcia ofert, o której mowa w 86.3 znaczy to, że podanie tej kwoty ma poprzedzić czynność samego otwarcia.
Bipi ja nie neguję Waszego (Twojego i Myszki) stanowiska. Napisałam co to dla mnie oznacza i dopóki nie znajdę przekonującej wykładni, będę stała na swoim stanowisku.

20

Katiqq napisał/a:

A sprawdziłam w WSJP hasło bezpośredni: taki, że między dwoma elementami, o których mowa, nie ma żadnego innego, który by pośredniczył. Odnosząc to do czynności otwarcia ofert, o której mowa w 86.3 znaczy to, że podanie tej kwoty ma poprzedzić czynność samego otwarcia.
Bipi ja nie neguję Waszego (Twojego i Myszki) stanowiska. Napisałam co to dla mnie oznacza i dopóki nie znajdę przekonującej wykładni, będę stała na swoim stanowisku.

Bo nie ma wykładni - bo nie ma potrzeby - nie .... jest wykładnia - a taka, że to zamawiający decyduje. Kropka.

21

Motylku !!! my też odczytujemy przed otwarciem ofert ale też uważamy ,że zdrowiej by było poinformować wszystkich tak jak zauważył trafnie jo w unijnych ogłoszeniach jest taka pozycja, może jakby wszyscy wykonawcy wiedzieli to byśmy uroczyście pochowali  art. 90

22

Myszko zgadzam się z Tobą i nie tylko co do art. 90, ale jeszcze do 93.1.4. Niech dopiszą do ustawy wprost, że można, że zaleca się  to zrozumiem.
A Twoja Darku wykładnia ... wybacz, ale jest Twoja i moją nie zostanie.

Udanego weekendu wszystkim!