1 (edytowany przez marta566 2015-10-20 07:41:22)

Temat: Udostępnienie Protokołu

Witam, ogłosiłam przetarg poniżej progów unijnych na roboty budowlane. Wykonawca domaga się udostępnienia Protokołu. Chodzi zapewne o kwotę jaką zamierzamy przeznaczyć na to zadanie. Ale przecież ja tę kwotę mogę wpisać do Protokołu dopiero po otwarciu ofert tak ? Czy to żądanie muszę zamieścić na stronie internetowej ? Czy napisać w wyjaśnieniu że protokół wysyłam ale bez podania wartości bo nie mam takiego obowiązku ?

Ps. Przysłał drugie pismo o Udostępnienie kwoty zarezerwowanej w budżecie na to zadanie (art. 5 ust 5 Rozporządzenia). Czy muszę podać tę kwotę ? My nie jesteśmy jednostką budżetową tylko Spółka Akcyjna i nie mamy publicznych finansów.

2

Odp: Udostępnienie Protokołu

Kwotę można ujawnić, nic póki co nie stoi na przeszkodzie.

3 (edytowany przez Katiqq 2015-10-20 08:20:19)

Pytanie zasadnicze - czy pytając wskazał jakąś podstawę prawną?
Na forum są zwolennicy ujawniania tej informacji bez względu na przyjętą podstawę żądania. Ja do nich nie należę. Mam na tapecie żądanie wykonawcy w oparciu o art. 38, więc odpowiedziałam: Zgodnie z treścią art. 38 ustawy Prawo zamówień publicznych Wykonawcy mają prawo zwrócić się do Zamawiającego z wnioskiem o wyjaśnienie treści SIWZ. Obligatoryjną zawartość treści SIWZ wskazano w art. 36 przywołanej ustawy. Zamawiający odmawia udzielenia odpowiedzi na pytanie o budżet z uwagi na fakt, iż pytanie wykracza poza zakres elementów wymienionych w art. 36. Kwota przeznaczona na realizację zamówienia ujawniona zostanie bezpośrednio przed otwarciem ofert, zgodnie z dyspozycją art. 86 ust. 3 ustawy Pzp.
Inaczej jeśli chodzi o wskazanie jako podstawy ustawy o udostępnianiu informacji publicznej. Wówczas zamawiający ma 14 dni na udzielenie odpowiedzi. Podstawowa sprawa - czy ta ustawa ma zastosowanie do Was?

4

Wykonawca podał jako podstawę udostępnienie informacji publicznej. Z tym, że my chyba nie podlegamy pod tę ustawę ponieważ nie dostajemy z budżetu gminy ani grosza.  No nic zapytam radcy prawnego smile