1

Temat: roboty dodatkowe

przygotowuję udzielenie robót dodatkowych budowlanych (chodzi o roboty wynikłe z różnic pomiędzy projektem a przedmiarami, budowany jest budynek, a roboty to: inna stolarka, przełożenie uzbrojenia terenu, dodatkowe ściani, itp.) za odrębną umową. Czy trzeba przekazywać te roboty odrębnym protokołem?, a póżniej przyjmować za odrębnym protokołem?

2

Odp: roboty dodatkowe

Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o odrębnym protokole...
Masz na myśli protokół konieczności?

3 (edytowany przez grot 2007-12-11 09:56:06)

nie, mam na mysli już samą procedurę przekazania miejsca robót, tylko o ile w przypadku nowej budowy , przekazuje się plac budowy protokolarnie a póżniej go odbiera też protokolarnie no i jeszcze dziennik budowy,  itd....., to czy w przypadku kiedy udzielam zamówienia na roboty dodatkowe  to czy na te roboty też obowiązuje protokolarna procedura przekazania miejsca robót. Bo przeciez jest to odrębna umowa.

4

sam sobie odpowiedziałeś. Jest to nowa, odrębna umowa i obowiązują dla niej nowe reguły. Mimo, że może to być ten sam wykonawca, który wykonuje roboty podstawowe (bo nie musi), pozostaje bez znaczenia. Cała procedura papierkowa dla tej umowy z WR na roboty dodatkowe musi być odrębna.

smile nora

5

nora4 napisał/a:

Mimo, że może to być ten sam wykonawca, który wykonuje roboty podstawowe (bo nie musi), pozostaje bez znaczenia.

Nora możesz rozwinąć?

6

Oznacza to, że roboty dodatkowe może wykonać inny wykonwca, nie koniecznie ten, który wykonuje zamówienie podstawowe.

7

Nora zmieniła płeć sad
W mojej ustawie zamówienia dodatkowego moża udzielić  "dotychczasowemu wykonawcy..." - tekst jedn. z 2007 r. Dz.U. nr 223 poz. 1655.

8

W mojej też tongue

9

Ja słowa "może" i "musi" ujęłabym tak : Zamawiajacy może udzielić zamówienia dodatkowego tylko dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych wink
Musi  przy tym zachować wszystkie ustawowe przesłanki wink może być ? smile

10

Marko, Kornelko... np. wykonawca robi jakąś robótkę bodowlaną, jaką adaptację pomieszczeń... W międzyczasie okaże się, że trzeba zrobić dodatkowe pomieszczenie (jakis pokój) i trzeba założyc w nim instalacje alarmową, którą wykonac może tylko firma specjalistyczna, a ten wykonawca nie da rady sam zrobić. I co wtedy?

11

I to ma być argument?
Wtedy zawieram umowe z wykonawcą dotychczasowym zezwalając na zatrudnienie podwykonawcy.
Najbardziej twórczy przypadek nie pozwala na udzielenie zamówienia dodatkowego wykonawcy innemu niż dotychczasowemu - a już na pewno nie bedzie to zamówienie dodatkowe w rozumieniu 67.1.5 PZP....

12

Roboty dodatkowe z 67.1.5 to tylko dotychczasowemu wykonawcy - chyba wszyscy sie zgodzą.
Ale można udzielić ich innemu na innej podstawie np. z pkt 1 czy 3.

13

Piotrek napisał/a:

Roboty dodatkowe z 67.1.5 to tylko dotychczasowemu wykonawcy - chyba wszyscy sie zgodzą.

Z przebiegu dyskusji wynika, że jednak nie wszyscy

14

mam wątpliwości czy rozmawiamy o tym samym wink dyskusja dotyczyła zamówień dodatkowych, prawda ? wink

15

Ufff, ale mi na wsadzali yikes za ten skrót...

Tak, skrót myślowy trzeba zostawić politykom. 

Zamówienie dodatkowe na RB - dotychczasowy wykonawca. Jeżeli odmawia, a robotę trzeba wykonać, by dalej podstawowy mógł realizować swoje zadanie - to dodatkowe można także zlecić albo jak proponował Piotr 67.1.3, albo zastosowac szybka ścieżkę i NBO, albo poza ustawą ,jeżeli wartośc pozwala...

sorki za zamęt. smile nora

16

No to wszystko jasne Noro - z tym wsadzaniem to chyba przesada... tongue

17 (edytowany przez grot 2007-12-14 14:50:58)

A jeżeli zasadnicza umowa dotyczy 4 piętrowego budynku a dodatkowa wykonania 1 ściany, to też na tą ścianę zakładam dziennik, przekazuję komisyjnie protokołem i odbieram?