1

Temat: szacowanie wartości usługi ochrony mienia

Witam,
mam pytanie, chcę ogłosić przetarg na świadczenie usługi ochrony mienia na jednej z baz przeładunkowych i zastanawiam się, czy mam połączyć wartość szacunkową tej usługi (która nie przekracza 30 tys. euro) z wartością szacunkową zamówień na usługi ochrony mienia na innych 2 bazach, które są już realizowane od zeszłego roku?Jeśli tak, to jak wyliczyć rażąco niską cenę tylko w przypadku tej jednej bazy?

2

Odp: szacowanie wartości usługi ochrony mienia

Tak myślę, że chyba wezmę pod uwagę łączną wartość szacunkową wszystkich zamówień na ochronę mienia i wówczas ogłoszę przetarg dla tego odrębnego zamówienia mimo, że jego wartość jest poniżej 30 tys. euro, a rażąco niską cenę będę wyliczać od wartości tego odrębnego zamówienia.

3

A dlaczego chcesz łączyć postępowanie które dawno zostało zamknięte i realizowana jest umowa z nowym zamówieniem?

4

bo dotyczy tego samego przedmiotu zamówienia

5

A czy to oznacza że jak np. realizuję umowę sprzątania i w tym roku dochodzi mi jeden budynek do sprzątania to szacunek sumuję ? Nie.Tamte postępowania robiłeś w zeszłym roku, zakończyłeś podpisałeś umowę, realizujesz - zapominasz.  Gdybyś robił je w tym roku to ok sumujesz a tak masz nowe osobne postępowanie.

6

Jak Lisvitalis. Nie sumujemy.

7

Jeżeli jest nowe zamówienie, wcześniej nie przewidziane a poprzednie zakończone, to oczywiście jak przedmówcy.

8

tak jak Marcel,
miałeś plan zamówień publ w którym była 1 usługa, którą zrealizowano a ta która pojawiła się teraz to zupełnie nowe zamówienie, które nikt dokładając należytej staranności nie mógł przewidzieć,