Temat: Wkłady barwiace
Podpowiedzcie....jesli mam taki zapis jak poniżej w Formularzu Cenowym to czy powinnam żądać do oferty zaświadczenia (raportu) z testów potwierdzające spełnienie norm . Mając 200 pozycji wkładów każda oferta będzie obszerną biblią Podpowiedzcie jak podejść do tematu żeby wykonawcy nie zarzucali nam ze na etapie składania ofert nie jesteśmy w stanie sprawdzić równoważności.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych na materiały eksploatacyjne. W przypadku oferowania tonerów, tuszy innych producentów niż zalecane przez producenta urządzenia, Zamawiający może do każdej dostawy zażądać zaświadczenia (raportu) z testów wystawionych przez niezależny podmiot uprawniony do kontroli jakości potwierdzające spełnienie norm ISO 19752 ?dla tonerów czarnych, ISO 19798 ?dla tonerów kolorowych, ISO24711 dla tuszy monochromatycznych i kolorowych, w zakresie testowania oferowanych tonerów
i kałamarzy lub równoważne zaświadczenie wystawione przez podmioty mające swoja siedzibę w innym państwie członkowskim Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Udowodnienie równoważności artykułów eksploatacyjnych leży po stronie Wykonawcy. Wszystkie złożone dokumenty winny być złożone w języku polskim lub z ich tłumaczeniem na język polski potwierdzone ? za zgodność
z oryginałem? przez Wykonawcę. Produkt równoważny z oryginałem, to taki który jest kompatybilny ze sprzętem, do którego jest przeznaczony (zamówiony), o parametrach takich samych bądź lepszych (pojemność tuszu / tonera, wydajność i jakość wydruku) w stosunku do oryginału zalecanego przez producenta urządzenia.