1

Temat: ogłoszenia w nowym portalu UZP

czy ktoś juz próbował tego nowego cacka UZP pod nazwą portal UZP?
jezeli dobrze odczytałem zapisy nowej ustawy to dopóki ogłoszenie nie pokaże się w necie w tym portalu to nie ma mowy o wszczęciu postępowania.
A więc jak coś nie zadziała to stoimy w miejscu i nie ma zmiłuj i przebacz nawet jezeli z ich winy ( co nigdy nie będzie do udowodnienia )
proszę odważnych o wypowiedzi

2

Odp: ogłoszenia w nowym portalu UZP

No właśnie też się nad tym zastanawiałam... poza tym z tego co obiło mi się o uszy, dziennie można zamieścić tylko 1000 ogłoszeń...czyli według zasady kto pierwszy ten lepszy. Ponadto ewidentnie trudno będzie udowodnić UZP błędy i niedopatrzenia a z całym szacunkiem dla pracowników Urzędu .... fajnie by było gdyby zaczęły wam działać telefony smile

Pozdrawiem odważna emi

3

zaispirowany wszedłem na ten portal!
Rany !!! takiego marnego forum to nie widziałem. ktos gdizes tez napisał ze chyba harcerze mają lepsze. zgadzam sie.
Strona aukcji to jakies nieporozumienie - przypomina plac budowy a z instrukcji sie dowiedzialem ze musze miec najpierw podpis elektroniczny zeby zobaczyc jak działa.
Kpina.
Systemu sam nie instalowalem jeszcze ale kolega miał kłopoty ze sprzetem po tej instalacji, coś mu sie gryzło.
W Najwyższym tylko nadzieja ze będą choć działać ogłoszenia bo są obowiązkowe i bez tego ani rusz.
Juz dzis zapalam gromnice na ten cel.

4

Ja nie wiem czy ty nie obrażasz harcerzy, bo oni ponoć są dobrzy w te klocki. A tak w ogóle, to dlaczego akurat gromnicę?
Czy podpis elektroniczny to taki kod jak do trj pory mieli zamawiający do przesyłania ogłoszeń, czy jeszcze coś innego?

5

Karolina napisał/a:

dlaczego akurat gromnicę?
Czy podpis elektroniczny to taki kod jak do trj pory mieli zamawiający do przesyłania ogłoszeń, czy jeszcze coś innego?

Yurand chyba juz liczy tylko na niebiosa!
i cos w tym jest....
a co do podpisu: chodzi o tzw bezpieczny podpis elektroniczny potrzebny dla wykonawcy do podpisywania ofert w aukcji elektronicznej. Zamawiający w aukcji  go nie potrzebuje.
podpis ten kupuje si e u dostawcy podpisów, jest ich 4 w Polsce

6

Leonie, czy taki podpis potrzebny jest zamawiającym ,żeby dostali się na portal UZP? Ja myślałam ,że taki podpis o którym piszesz potrzebują wykonawcy biorący udział a aukcji elektronicznej.

7

hmmmm jakby to powiedzieć...
Prawo nie przewiduje konieczności posiadania podpisu przed aukcją ale...

...jezeli zmusimy ludzi do ich kupowania wczesniej to zarobimy więcej pieniędzy!
to proste
ale powiem ze raczej prostackie bo kto kupi podpis zeby zobaczyc co się dzieje za kurtyną? a jezeli nie bede zakwalifikowany do aukcji?
na dodatek promują jeden podpis a przeciez 4 spełniają wymogi ustawy
az się prosi o sprawę w sądzie
i to wszystko pod płaszczykiem UZP

8

Leonie, Ty nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Czy taki podpis jest potzrebny aby się dostać (w sensie ogłosić) na portal UZP? Mam nadzieje, że nie.

9

Przepraszam , odpowiedziałeś wcześniej , a ja nie zauważyłam. Przepraszam. smile

10 (edytowany przez gizmo 2006-06-15 06:34:03)

Witajcie
Co do podpisu to robi się niezłe zamieszanie w naszym kraju w tym temacie. To że jest ich 4 i są niekompatybilne to jedno ale występują pewne niezgodności w aktach normatywnych regulujących sam podpis i jego stosowanie. Podpis w zamówieniach ciekawa sprawa i bardzo wygodna w niektórych procedurach. Stosuje ten wynalazek od jakiegoś czasu i jestem z niego zadowolony polecam.
Pozdrawiam

11

Gizmo, ty jesteś zadowolony, czy narzekasz bo przepisy są niespójne?

12

Leonie ilekroć wchodzę na portal UZP dział bez zarzutu. No może koło południa idzie trochę wolniej, ale idzie. Ogłosiłem już tam kilka przetargów i informacji o zawarciu umów. Jak na razie nie narzekam. Zalogowanie na portalu zabrało mi 15 minut. Dostałem hasło i na razie jest ok.

13

Ja też nie mam problemów i powiem szczerze taki obrót spraw miło mnie zaskoczył smile

14

mam pytanko co do nowego portalu uzp!!
rzadko kiedy on mi się załącza to po 1, po 2 za kilka dni musze ogłosic tam ogłoszeniea nie działa no i w dodatku powiedzcie mi czy mieliscie do czynienia z tym portalem tzn. jak sie tam umieszcza ogłoszenie? czy jest tam jakiś druk? czy trzeba coś sciągać?poradzcie
pozdrawiam wszystkich

15

To prawda że portal uzp działa rozmaicie... ale samo wprowadzanie informacji niej est trudne i wszystko dzieje się on-line - jak działa smile