1

Temat: jak to zrobić

witam
Mam taka sytuację: oferta wybrana, wadium w pieniądzu, wczoraj minął okres na odwołania, najbliższy piątek to ostatni dzień na wniosek o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą do wykonawcy. Celem jest, żeby w razie czego zatrzymać wadium.
Chciałabym w jednym piśmie wyznaczyć termin zawarcia umowy do piątku lub w przypadku kiedy wykonawca zaproponuje inny termin lub nie odniesie się do przesłanej informacji w okresie wyznaczonym do zawarcia umowy, będzie to oznaczało, że zgadza się na przedłużenie terminu związania ofertą o kolejne 30 dni.
Zgodnie z różnymi interpretacjami jeżeli wykonawca nie zgodzi się w żaden sposób na przedłużenie terminu mogę mieć problem z ewentualnym zabraniem jego wadium. Oczywiście o przedłużenie wadium nie będę wnioskować bo ono jest. ale chodzi mi o to żeby nie stracić uprawnienia do zabrania wadium gdyby wykonawca się uchylał od zawarcia umowy.
Może jakieś inne propozycje.

2

Odp: jak to zrobić

dziwne zapytanie - główny problem to zatrzymać wadium ?

3

Odp: jak to zrobić

Dosłownie trudne sprawy:
1. Chciałabym w jednym piśmie wyznaczyć termin zawarcia umowy do piątku lub w przypadku kiedy wykonawca zaproponuje inny termin
To Ty wskazujesz w jakim terminie ma się stawić na podpisanie umowy, a nie on Ci proponuje.
2. lub nie odniesie się do przesłanej informacji w okresie wyznaczonym do zawarcia umowy, będzie to oznaczało, że zgadza się na przedłużenie terminu związania ofertą o kolejne 30 dni
TZw. zgoda milcząca to wyjątek w prawie cywilnym i nie ma zastosowania w przypadku przedłużenia TZO i nie może być dorozumiana: KIO 1737/14
3. Zgodnie z różnymi interpretacjami jeżeli wykonawca nie zgodzi się w żaden sposób na przedłużenie terminu mogę mieć problem z ewentualnym zabraniem jego wadium.
Z tym też można sobie poradzić - w opcji kiedy nie przedłużysz terminu związania: pierwszy termin podpisania umowy wyznaczasz na piątek, jeśli się nie stawi drugi termin na poniedziałek z zastrzeżeniem, że nie podpisanie skutkuje zatrzymaniem wadium.
Samo niewyrażenie zgody na przedłużenie TZO nie daje Ci uprawnienia do zatrzymania wadium. Przepis taki już nie funkcjonuje.
Wówczas musisz wykonawcę wykluczyć z 24.2.2.