1

Temat: uzupełniające

Na początku roku zleciliśmy RB i przewidzieliśmy zamówienie uzupełniające. Wtedy sporządzając protokół doliczyliśmy 50 % do wartości podstawowej. Teraz został sporządzony kosztorys inwestorski i jest on większy niż te 50%, Wiem że uzupełniające można udzielić do 50% wartości podstawowej lecz czy kosztorys inwestorski może być większy niż 50%?

2

Odp: uzupełniające

Kosztorys to tylko wycena czyli ile może to kosztować. Ile będzie kosztowało dowiesz się po postępowaniu. Chodzi o to aby to co zapłacisz nie było wyższe niż 50 % wartości zamówienia podstawowego.

3

Absolutnie nie lis -

stanowiących maksymalnie 50% wartości zamówienia podstawowego, czyli
szacunkowej wartości zamówienia podstawowego ? netto (inaczej niż w przypadku
zamówień dodatkowych gdzie mowa jest o wartości realizowanego zamówienia ? czyli
wynagrodzenia określonego w umowie).

czyli, netto kosztorysowa nie powinna przekraczać 50% - bo brutto już tak

4

Darek W. napisał/a:

Absolutnie nie lis -

stanowiących maksymalnie 50% wartości zamówienia podstawowego, czyli
szacunkowej wartości zamówienia podstawowego ? netto (inaczej niż w przypadku
zamówień dodatkowych gdzie mowa jest o wartości realizowanego zamówienia ? czyli
wynagrodzenia określonego w umowie).

czyli, netto kosztorysowa nie powinna przekraczać 50% - bo brutto już tak

No tak, masz rację - mea culpa. Piątek już, ciepło ... smile

5

Wartość kosztorysowa zadania np. 1 500 000 zł.
zamierzam ogłosić przetarg na wykonanie zadania w częściach.
wartość 1 części to 500 000 zł.
oraz przewidzieć zamówienie uzupełniające do 50% wartości zamówienia.
Czy Wartość  zamówienia  to:
1500 000 + 750000 (wartość kosztorysowa)=2 250 000 czy
1500 000+ 250 000 (wartość  części ) = 1 750 000
Proszę o podpowiedź bo mam wątpliwości.

6

Eliza09 napisał/a:

Na początku roku zleciliśmy RB i przewidzieliśmy zamówienie uzupełniające. Wtedy sporządzając protokół doliczyliśmy 50 % do wartości podstawowej. Teraz został sporządzony kosztorys inwestorski i jest on większy niż te 50%, Wiem że uzupełniające można udzielić do 50% wartości podstawowej lecz czy kosztorys inwestorski może być większy niż 50%?

Wszcząć możesz ale udzielić zamówienia (zawrzeć umowę) możesz tylko jeśli wartość netto umowy nie przekracza 50 % wartości (szacunkowej) zamówienia podstawowego.

7

Czy ktoś mi poradzi ?

8

wartość ki może być większa przecież zamówienia uzupełniającego udzielasz po negocjacjach czyli negocjujesz warunki umowy ale cenę też. Wyk. przynosi swoją wycenę i tniecie jak szerszenie . Udzielić możesz do 50% wartości netto szacunku podstawowego.