1

Temat: Jakieś sposoby na formularz cenowy???

Dotychczas stosowałma formularz cenowy wg wzoru:
Lp. nazwa towaru/usługi, jednostka miary, ilość, cena netto, wartość netto, stawka vat lub wartość vat i na końcu wartość brutto.
Wartość brutto miała byc wyliczona wg wzoru: ilośc x cena netto + podatek vat = wartość  brutto.

W przypaku wiecej niz jednej Lp. na koncu tabeli dawałam suma wartości netto, suma podatku vat i suma wartości brutto.
Te ostatnie kwoty powtórzone były słownie jako cena oferty wynikająca z cen podanych w tabeli.

W związku z tym, iż zbyt często dochodzi do niewłaściwego wyliczenia cen przez wykonawców i niemożliwości poprawienia ich na podst. 88 zastanawiam się czy można dowolnie konstruować taki formularz??? np. poprzez podanie:
Lp., nazwa towaru/usługi, jednostka miary, ilość, cena brutto, wartość brutto i zastosowana stawka vat?
na końcu tabeli suma wartości brutto i wsio.
Pozwoliło by to wtedy na ominięcie przeliczania z netto na brutto gdzie nie można poprawiać vatu w przypadku pomyłek.
Można by wtedy zawsze poprawić mnożenie ilość x cena brutto = wartość brutto i konsekwentnie sumować wartości brutto od góry do dołu aby wyjść do właściwej ceny oferty???
Przekombinowane czy nie??? hmm

2

Odp: Jakieś sposoby na formularz cenowy???

absolutnie NIE. Zamawiający wybiera najkorzystniejszą ofertę, a nie ofertę, która poprawnie wystawi faktury.

Na ten temat pisalam na formum już w niejednym poście proponując własnie rozliczenia ilośćx c.j.b = w.b // %VAT by sprawdzić poprawność zastosowania naliczenia.

Wróć do postów nt. VAT a spotkasz kilka moich opini na ten temat.

smile nora

3

nora4 napisał/a:

Na ten temat pisalam na formum już w niejednym poście proponując własnie rozliczenia ilośćx c.j.b = w.b // %VAT by sprawdzić poprawność zastosowania naliczenia.

Widocznie te osoby, które pytają na forum jak z tego wybrnąć, posłuchały Nory tongue

Ale na serio: po co Ci ceny jednostkowe brutto? Nie wystarczy ilość, wartość brutto i stawka VAT?

4

Jeśli tak można to jasne że starczy smile

5

CZEMU CENY JEDNOSTKOWE ?  NIEJDENOKROTNIE  to konieczne !!! np. do rozliczania kosztów na poszczegółne jednostki terenowe . Zamawiajacy wtedy aby prawidłowo móc relizować rozlicznie kosztów,  przypisywać  np.  środki trwałe niestety musi znać ich  wartość jednostkową !!!!   już troszkę odeszłam od księgowościwiec nie jestem pewna ale coś mi się wydaje ,że środki trwałe  przyjmujemy do ksi ęgowania w wartości netto!!! czyli nie zwsze można skorzystać z uproszczonego formularza cenowego-  czyli ilość, wartość brutto i stawka VAT:-)