1

Temat: art. 87. ust.2

Na formularzu oferty mam łączną ilość km, cenę za 1 km netto, wartość netto vat, wartość brutto. W tabeli wykonawca podał zamiast wartości vat stawkę vat. Ale pod tabelą wartości są powtórzone i tu już jest wpisane vat w %  i wartościowo.
Czy to jest sens poprawiać, czy zostawić? A jeśli poprawiać, to jako omyłkę pisarską? bo chyba nie rachunkową. Ja osobiście bym to zostawiła.

Druga sprawa- wykonawca wpisując słownie kwotę np. 110.062,00zł napisał sto dziesięć zł sześćdziesiąt dwa złote - poprawiać jako omyłkę pisarską?

2

Odp: art. 87. ust.2

Masz wartości powtórzone, to tak na dobrą sprawę wszystko masz, zostaw w spokoju, w drugim przypadku, jeżeli z obliczenia wynika że pomylił się w cenie słownie to popraw jako pisarską.

3

co do pierwszego ofertę należy traktować jako całość i jeżeli z innych zapisów wynika jednoznaczność - sprawa prosta. Co do drugiego to jak Marcel ale pod warunkiem, że nie napisane w SIWZ jak będą sprawdzane błędy.

4

Ja nie piszę jak będą poprawiane błędy, jednak żeby sprawdzić trzeba mieć podstawę wyliczenia, gorzej jak jej nie ma, wówczas nie wiadomo która przyjąć za prawidłową.

5

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10005

6

Wielkie dzięki za pomoc!