1

Temat: Czy poprawny warunek co do osób?

co najmniej 1 osobą pełniącą funkcję kierownika budowy, posiadającą ważne uprawnienia budowlane do kierowania robotami w specjalności konstrukcyjno - budowlanej bez ograniczeń, wydane na podstawie aktualnie obowiązujących przepisów lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane, które zostały wydane na podstawie wcześniej obowiązujących
przepisów albo osobę uprawnioną do sprawowania samodzielnej funkcji na podstawie odrębnych przepisów,

Kontrola zarzuca, że powinno być odniesienie do wykonawców zagranicznych, a Czy w stwierdzeniach: "aktualnie obowiązujących przepisów lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane" nie zwiera się to?

2 (edytowany przez Katiqq 2015-11-10 11:18:55)

Odp: Czy poprawny warunek co do osób?

Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o uprawnienia, ale o ile dobrze pamiętam z jednego ze szkoleń, to specjalista zagraniczny musiałby uzyskać potwierdzenie posiadania uprawnień w PL i zdaje się musiałby uzyskać wpis do właściwej Izby, z czego wynikałoby, że ma potwierdzenie polskie.

"Kontrola zarzuca, że powinno być odniesienie do wykonawców zagranicznych, a czy w stwierdzeniach: "aktualnie obowiązujących przepisów lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane" nie zwiera się to?"  IMO zawiera się. Na zasadach opisanych w ustawie z dnia 18 marca 2008 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. z 2008 r. Nr 63, poz. 394 z późn. zm.) uznajesz obce uprawnienia i to w zupełności wystarczy. Jeśli w akcie prawnym zawarto odpowiednie regulacje nie masz obowiązku ich powielania.

3

Katiqq ok - dzieki za odpowiedź. Tylko podpowiedz, jak mądrze im to wyjaśnić.... Jakieś ze 2 sensowne dania.

4 (edytowany przez Katiqq 2015-11-10 11:29:30)

Kwestia uznawania kwalifikacji uregulowana została w ustawie z dnia 18 marca 2008 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. z 2008 r. Nr 63, poz. 394 z późn. zm.). Z art. 36 ustawy Pzp nie wynika obowiązek określania tego typu informacji w SIWZ, co nie wyłącza konieczności stosowania przez Zamawiającego przepisów uregulowanych w odrębnych aktach prawnych.

5

A czy w Twojej ocenie warunek został określony poprawnie?

6

Tak, aczkolwiek ja zawsze dopisuję:
Na podstawie art. 104 ustawy z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo budowlane (Dz. U. z 2013 r., poz. 1409
z późn. zm.) osoby, które przed dniem wejścia w życie ustawy, uzyskały uprawnienia budowlane
lub stwierdzenie posiadania przygotowania zawodowego do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, zachowują uprawnienia do pełnienia tych funkcji w dotychczasowym zakresie. Zakres uprawnień budowlanych należy odczytywać zgodnie z ich treścią decyzji o ich nadaniu w oparciu o przepisy będące podstawą ich nadania. Ponadto, zgodnie z art. 12a ustawy Prawo budowlane samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, określone w art. 12 ust. 1 ustawy Prawo budowlane, mogą również wykonywać osoby, których odpowiednie kwalifikacje zawodowe zostały uznane na zasadach określonych w przepisach odrębnych.
W związku z powyższym, Zamawiający zaakceptuje uprawnienia budowlane odpowiadające uprawnieniom wymaganym przez Zamawiającego, które zostały wydane na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów oraz zagraniczne uprawnienia uznane w zakresie i na zasadach opisanych w ustawie z dnia 18 marca 2008 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. z 2008 r. Nr 63, poz. 394 z późn. zm.). Wszystkie osoby przewidziane do realizacji zamówienia muszą biegle posługiwać się językiem polskim. W przeciwnym wypadku Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia wystarczającej liczby kompetentnych tłumaczy, wykazujących znajomość języka technicznego w zakresie terminologii budowlanej, we wszystkich specjalnościach występujących przy realizacji zamówienia.

7 (edytowany przez Marcel 2015-11-10 13:12:15)

Nie rozumiem kontroli skoro jest określenie na podstawie jakich przepisów mają mieć uprawnienia jest ok, jak koleżanka powyżej wskazała ustawa nie wymaga wpisywania uprawnień dla wykonawcy zagranicznego a więc niech kontrola wskaże przepis a później będzie można dyskutować.

8

Katiqq -ale jak ja nie miałem odniesienia do ustawy o uznawaniu kwalifikacji, a jedynie ogólnie i celowo użyłem stwierdzeń "aktualnie obowiązujących przepisów lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane"  to chyba ta ustawa też się wpisuje w to, tzn. osoby z wymienionych obszarów UE, konf. szwajcarskiej, itd - ich kwalifikacje są również uznawane w związku z moimi zapisami

9

To tak jak post 4 - wpisywać tego nie musisz, ale musisz postępować zgodnie z przepisami obowiązującego prawa. Zgadzam się z Marcelem - niech kontrolujący wskażą ci jaki przepis wg nich złamałeś.

10

Ich pytania mnie rozwalają, już nie wiedzą czego mają szukać smile

11

Przez uprawnienia należy rozumieć: uprawnienia budowlane, o których mowa w ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz.U. z 2013 poz. 1409 t.j.) oraz w Rozporządzeniu Ministra Transportu Budownictwa z dnia 28 kwietnia 2006r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz. U. z 2006 r. Nr 83, poz.578 ze zm.) lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane wydane na podstawie uprzednio obowiązujących przepisów prawa, lub uznane przez właściwy organ, zgodnie z ustawą z dnia 18 marca 2008 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej (tj. Dz. U. z 2008 r. Nr 63, poz. 394) do pełnienia samodzielnej funkcji w budownictwie.
taki mam zapis i nie mam kłopotów

12

Nawet brak tak szczegółowego zapisu (państw członkowskich Unii) nie może rodzić żadnych konsekwencji.