1

Temat: uniewążnienei - brak środków

żeby możnabylo uniewaznić postepowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 pzp nalezy wybrać ofertę najkorzystniejszą. co zrobić w sytuacji, gdy są dwie oferty
nr 1. 80.000zł
nr 2. 85.000 zł
każda z nich przekracza kwotę jaką możemy wydać na realizację zadania wiec postępowanie zostanie uniewaznione, jednak w każdej z ofert brakuje dokumentów:
nr 1 ewypis z ewidencji dz. gospod.
nr 2 dokument potwierdzajayc spełnienie normy CE
Zgodnie z art. 26 ust.3 w sytuacji gdy postepowanie będzie uniewżnione nie wzywam do uzupełnienia, wiec jak wybrac oferte najkorzystniejszą, pomijam fakt braku dokumentów i wybieram oferte najtańszą? informuje o tym wykonawców i o unieważnieniu postepowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4?

2

Odp: uniewążnienei - brak środków

Dorotko przecież znasz kwotę jaka możesz przeznaczyc na realizację zamówienia, podałas ceny 2 ofert (są zdecydowanie wyższe)i jeżeli nie możesz postarac sie o zwiększenie środków to unieważniasz na podstawie Art.93.1.4 ,uzupełnianie dokumentów jest wtedy bezcelowe . Możesz żadać uzupełnienia jeżeli znajda się dodatkowe środki na realizację .

3

wiem ale zeby uniewaznic musz wybrac oferte najkorzystniejszą tak? musze znać jej cenę???

4

Dorotko, mówimy o cenie podczas otwarcia ofert . Ten moment jest ważny

5

Rozumiem, że wątpliwość dotyczy podstawy unieważnienia - pkt 1 (wszystkie oferty podlegają odrzuceniu) czy pkt 4 (co najmniej jedna oferta jest ważna).
Tu rzeczywiście jest pewna luka, bo wiemy na pewno że zachodzi jeden z tych przypadków, ale nie da się stwierdzić który. Ponieważ jednak efekt jest ten sam, ja bym od razu powołał sie na pkt 4, bez badania i oceny ofert.

6

pkt 4 mówi o cenie oferty najkorzystniejszej wiec musze wiedzieć która z tych dwóch ofert jest najkorzystniejsza - wiec muszę je ocenić i zbadac, z drugiej strony jak mówić o najkorzystniejszej skoro sa braki w dokumentach wymaganych, z trzeciej strony skoro uniewazniam to nie moge wezwać do uzupełnienia a wiec nie złożono ofert niepodlegajacych odrzuceniu, ale odrzucić oferty to torchę bezsensu (nie dajac wykonawcy szansy na uzupełnienie) wiec skłaniam sie ku pkt 4 tylko co z ta ofertą najkorzystniejszą? Powinnam zbadać która z nich jest najkorzystniejsza

7

A  kryterium była tylko cena?

8

tak

9

Jeżeli jedynym kryterim była cena to : otwierasz oferty, cena najkorzystniejszej za wysoka ,unieważniasz 93.1.4. Jeżeli cena to tylko jedno z kryteriów to: otwierasz oferty ,oceniasz wg kryteriów ,cena najkorzystniejszej za wysoka ,uniewazniasz na podst.94.1.4

10

i informuje wykonawce ze jego oferta jest najkorzystniejsza (mimo że brak jest jednego dokumentu) ale unieważniam postępowanie bo ie mam pieniędzy w budżecie?

11

sorki ,na końcu powinno być 93.1.4 juz mi sie myla te i inne paragrafy dzisiaj smile

12

Tylko zawiadamiasz o unieważnieniu w oparciu o art.93.3 podajac uzasadnienie faktyczne i prawne .

13

wiesz nie wydaje mi się - jak juz to poprostu przyjąć że nie mamy pieniezy wiec unieważniam na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 , ale musze wybrać najkorzystniejsza czyli najtańsza wiec zawiadamiam wykonawce że jego oferta jest najkorzystniejsza ale musze uniwaznić bo nie mam pieniedzy, żeby unieważnić na podstawie pkt 4 przecież musze wiedzieć ktora oferta jest najkorzystniesjza - mysle że trzeba przyjąć że gdyby uzupełnić dokumenty oferta byłaby ok. i nalezy ja wybrac  jako najkorzystniejsza (mimo art. 26 ust. 3)

14

Dorotko, zamawiajacy zawiadamia o wyborze oferty w przypadkach określonych w art.92  w przypadku unieważnienia na podstawie 93.1.4 zawiadamia tak jak napisałam podajac uzasadnienie faktyczne czyli mało kasy i prawne -art 93.1.4

15

Najkorzystniejsza oferta - oferta z najniższą ceną (art. 2 pkt 5 Pzp)

16

jak to rozwiazałaś -czarna magia, mój problem jest podobny już było na forum - kryterium oceny jest cena i jakość, sa 2 oferty , generalnie brakuje pieniędzy. Kryterium jakość - zgodność próbki z opisem, w ofercie z nizszą ceną brakuje  próbki /na pewno po dostarczeniu próbki byłoby OK tj. 100 pkt-produkt znany, oferta druga próbka  100 pktów, natomiast cena wyższa od pierwszej oferty. Zadanie unieważnię na postawie ART.93.1.4, no i tu problem czy muszę wybrać  załozyc ,że korzystniejsza bedzie oferta pierwsza ( po uzupełnieniu próbki) i ją wybieram, czy wybieram droższą ,bo nie wzywam do uzupełnienia pierwszej oferty. W rezultacie wszystko unieważniam bo i tak brakuje pieniedzy. ....................

17

Jesli obie oferty przekraczaja wasze mozliwosci, to z logiki wychodzi mi, ze która z nich by nie była korzystniejsza, to na pewno przekracza ta kwote. Wiec po co dalsze korowody?

PS. Mam nadzieje, ze w kryterium "zgodnosc probki z opisem" chodziło o jakis dodatkowy opis, a nie wymagania podstawowe.

18

polecam , do poczytania tez dyskusje na ten temat na forum UZP /zagadnienia ogólne/zbyt wysoka cena /strona 13

19

maciek1 napisał/a:

jak to rozwiazałaś -czarna magia, mój problem jest podobny już było na forum - kryterium oceny jest cena i jakość, sa 2 oferty , generalnie brakuje pieniędzy. Kryterium jakość - zgodność próbki z opisem, w ofercie z nizszą ceną brakuje  próbki /na pewno po dostarczeniu próbki byłoby OK tj. 100 pkt-produkt znany, oferta druga próbka  100 pktów, natomiast cena wyższa od pierwszej oferty. Zadanie unieważnię na postawie ART.93.1.4, no i tu problem czy muszę wybrać  załozyc ,że korzystniejsza bedzie oferta pierwsza ( po uzupełnieniu próbki) i ją wybieram, czy wybieram droższą ,bo nie wzywam do uzupełnienia pierwszej oferty. W rezultacie wszystko unieważniam bo i tak brakuje pieniedzy. ....................

miałam podobną sytuację wykonawcy podali cenę wyższa niz moglismy przeznaczyć, natomiast nie dołaczyli dokumentów które wymagalismy. Wiec z góry wiem że uniewazniam na podst. art. 93 ust. 1 pkt 4. Moje zdanie jest takie, że musze ocenić każda z tych ofert skoro art. 26 ust. 3 nie pozwala na uzupełnienie dokumentów w przypadku uniewaznienia postepowania przyjęłam, że gdyby były wszystkie dokumenty to oferty będa w porządku i dokonałam oceny wybierajac tym samym najkorzystnieszą i stad wyszło ze cena oferty najkorzystniejszej przekracza kwotę ktorą zamierzaliśmy wydac. Ale to jest moje zdanie, na forum na ten temat toczyły się rozmowy - zdania są podzielone:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=1035; http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=387