1

Temat: stosowanie art. 6a

Dzień dobry.
Planuje przetarg nieograniczony podizelony na zadania: 1. laptopy ok. 60000 zł netto, 2. komp. stacjonarne ok. 22000 netto, 3. oprogramowanie do komputerów - 18000 zł netto, 4. drukarki - 8500 zł netto, 5. projektory - ok. 60000 zł netto.
Zadanie 3 i 4 chce udzielić zgodnie z art. 6a pzp. Tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Czy sporządzić notatkę z uzasadnieniem wyłączenia tych części. Czy też informację o tym należy zamieścić w SIWZ albo w ogłoszeniu?

A tak z innej strony to czy tylko ja nie wiem jak korzystać z opcji "szukaj" w nowej wersji?

2

Odp: stosowanie art. 6a

A jaki to jest powód podziału zamówienia na części?
Pamiętać należy aby nie doszło do celowego dzielenia zamówienia.

3

Wiem z doświadczenia, że kto inny zgłasza się na drukarki a kto inny na komputery, a jeszcze kto inny na projektory. W porzednich latach udzielałam zamówień na podobny asortyment i nie zdarzyło się żeby jeden wykonawca obskoczył wszystkie części. Oczywiście laptopy i stacjonarne to to samo, ale takie projektory czy oprogramowanie to już trochę inna rzecz.

4

Wystarczy udokumentować 6a w protokole z postępowania lub też stosownej notatce/protokole z postępowania poniżej 30 000 euro, w druku wartości szacunkowej zamówienia też należy zaznaczyć co i za ile, poza tym trzeba być ostrożnym z zastosowaniem tego przepisu.

5

tu cos o tym:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1306;stosowanie_art._6a_ustawy_pzp.html

Ale jeżeli jakąś część traktujesz odrębnie z racji tego że jest to inny rodzaj zamówienia, to stosujesz procedurę właściwą jak to wartości tej części. Nie ma potrzeby stosowania wtedy art. 6a.

6a odnosi się do części zamówienia w ramach tego samego rodzaju.

6

Tylko że powyższe urządzenia to ten sam rodzaj z możliwością nabycia z jednego źródła Janku.

7

Taki cytacik z orzeczenia GKO sygnatura BDF1/4900/59/59/12/77
"Godzi się również wskazać, iż uprzywilejowanie przewidziane w art. 6a Pzp nie obejmuje wyłączenia z obowiązku stosowania ustawy. Przepis ten dopuszcza jedynie złagodzenie wymagań ustawowych co do poszczególnych zamówień częściowych, zwłaszcza upada obowiązek ich ogłaszania na rynku europejskim.".

8

Można wyłączyć z procedury ustawy jednak trzeba zrobić to z głową wink

9

Jak większość rzeczy w zamówieniach Marcel smile

10

Z analizy problemu niegdyś wyszło mi, że można wydzielić tą/tę część i zrobić ja jako 6a, ale to wyodrębnienie musi mieć jakieś uzasadnienie: gospodarcze, organizacyjne, jakaś  tam przyczyna.

Co do tego samego rodzaju zamówienia to nie dyskutuję, 90% moich pytań tutaj zaczyna od: ,,Powiedzcie, czy należy traktować łącznie czy odrębnie ....."

11

Janek - prosta sprawa. Jeśli przez ileś tam lat dokonujesz zakupu spożywki i widzisz, że jeden ma w ofercie ziemniaki, a drugi mięso, ale ten który sprzedaje ziemniaki nie składa oferty na mięso, to jest to dla Ciebie uzasadnienie dla wyodrębnienia części. Wykonawcy też specjalizują się w grupach towarów i nie jest to nic dziwnego. Dowodem na to są oferty z lat poprzednich. Pod to piszesz sobie jakąś notatkę, która zwięźle uzasadnia podział na części i koniec.

12

Wiem, wiem trzy tożsamości. Są jednak sytuacje mniej ewidentne. Ale dzięki.

13

janek159 napisał/a:

Są jednak sytuacje mniej ewidentne.

Na jednym ze szkoleń u poprzedniego pracodawcy trener oświadczył mi, że całe zakupy jakich dokonuję w ramach art. spożywczych powinnam szacować łącznie, bo przepisy unijne, bo tożsamości, itd. Dla mnie nie ma tu tożsamości wykonawczej na co wskazują oferty wykonawców. Panuje swoisty podział rynku i nieekonomicznym byłoby wrzucenie wszystkiego do jednego wora i przepłacanie za niektóre towary, bo wykonawca zaopatruje się w nie u swojego kolegi w hurtowni. To jest gospodarność i tyle.

14

Czyli nawet spożywka nie jest ewidentna.. żart, ja też traktowałbym odrębnie poszczególne działy.