1

Temat: Polisa OC w robotach budowlanych

Mam pytanie do wszystkich, którzy przeprowadzają postępowania na większe inwestycje budowlane dotyczące polisy OC wymaganej na etapie po wyborze oferty, a przed podpisaniem umowy (nie jako warunek udziału)

Czy:

1)  żądacie polisy OC "ogólnej" wykonawcy na daną kwotę związanej z prowadzoną przez siebie działalnością
2) żądacie przedstawienia polisy ubezpieczenia budowy, (czy też umowy), szczegółowo wymagając. podając zakres ubezpieczenia, w w przypadku nie dostarczenia takiej polisy np. do momentu podpisania umowy wykupujecie na koszt wykonawcy ubezpieczenie placu budowy

Czy Polisa ogólna nie załatwia sprawy? Czy lepsze jest takie dodatkowe ubezpieczenie ponieważ jego zakres jest szerszy (tzn. czy ogólna może czegoś nie ujmować, co ujmuje ubezpieczenie umowy)?

2

Odp: Polisa OC w robotach budowlanych

Zajmuję się zawodowo ubezpieczeniami i często spotykam się z tym problemem.

Polisa OC działalności firmy budowlanej dotyczy całej jej działalności, nie jest przypisana do konkretnej budowy. Należy sprawdzić jednak, czy wpisany w polisie rodzaj działalności obejmuje rodzaj robót jakie ma do wykonania wybrany Wykonawca.

Zamawiający wymaga często "ubezpieczenia budowy" i wiąże wymaganą sumę ubezpieczenia (sumę gwarancyjną) z wartością robót. Jaka jest zależność pomiędzy wartością zadania a możliwą szkodą ?

Inną sprawą jest ubezpieczenie robót budowlanych od ich "utraty" - tzw. ubezpieczenie robót budowlano- montażowych (CAR/EAR). Można to nazwać "autocasco budowy". W wyniku zdarzeń losowych następuje konieczność ponownego wykonania robót. I tu suma ubezpieczenia powinna odpowiadać docelowej wartości wykonanych robót. Nie jest zrozumiałe, gdy zamawiający wpisuje do umowy, że polisa powinna opiewać np. na 25% wartości kontraktu. Który "kawałek" inwestycji jest wtedy ubezpieczony ? Takie polisy mają wartość  papieru, na którym zostały wydrukowane.
Mam nadzieję, że przybliżyłem trochę zagadnienie.

3

Multi - dzięki za odpowiedź. Trochę przybliżyłeś.

Dalej mam jednak ten sam dylemat:

1) czy wymaganie jedynie zwykłej polisy OC wystarczająco zabezpiecza Zamawiającego

jeśli odpowiedź brzmi: NIE.   ------->

Jak prawidłowo skonstruować wymagania, co do takiej dodatkowej polisy. Nie znam rynku ubezpieczeń więc nie wiadomo, czego można wymagać.

1) podstawowe: jak nazwać tę polisę: ubezpieczenie umowy, czy ubezpieczenie budowy?
2) jakiego zakresu żądać (od jakich szkód) i na jaką kwotę

4

1) czy wymaganie jedynie zwykłej polisy OC wystarczająco zabezpiecza Zamawiającego - polisa OC zabezpiecza wykonawcę od roszczeń osób trzecich i zamawiającego od szkód jakie wykonawca może im wyrządzić

odpowiedź brzmi: TAK

Jak prawidłowo skonstruować wymagania, co do takiej dodatkowej polisy.

Powinien być wpisany wymóg ubezpieczenia robót/przedmiotu robót od wszystkich ryzyk - CAR/EAR - wykonawcy jako zawodowcy będą wiedzieli co to takiego. Nie ubezpieczamy umowy tylko roboty. Nie ma sensu precyzować szczegółowych warunków.

Suma ubezpieczenia = wartość umowy brutto

5 (edytowany przez Marcel 2015-11-18 14:12:21)

Tylko należy pamiętać że polisa na etapie składania ofert ma za zadanie głównie sprawdzenie sytuacji ekonomicznej i finansowej Wykonawcy.
http://www.conexis.pl/opinie/32-cel-zadania-polisy-oc-w-postepowaniu-o-udzielenie-zamowienia

6

ciekawy i rzeczowy materiał

7

smile

8

multi napisał/a:

1) czy wymaganie jedynie zwykłej polisy OC wystarczająco zabezpiecza Zamawiającego - polisa OC zabezpiecza wykonawcę od roszczeń osób trzecich i zamawiającego od szkód jakie wykonawca może im wyrządzić

odpowiedź brzmi: TAK

Jak prawidłowo skonstruować wymagania, co do takiej dodatkowej polisy.

Powinien być wpisany wymóg ubezpieczenia robót/przedmiotu robót od wszystkich ryzyk - CAR/EAR - wykonawcy jako zawodowcy będą wiedzieli co to takiego. Nie ubezpieczamy umowy tylko roboty. Nie ma sensu precyzować szczegółowych warunków.

Suma ubezpieczenia = wartość umowy brutto

Multi czy wymóg wpisania wymogu ubezpieczenia robót można zrealizować przez aneks do polisy OC działalności wykonawcy?
Zazwyczaj żądam ubezpieczenia robót CAR/EAR do pełnej wartości robót, ale zastanawiam się czy taki aneks do zwykłej polisy nie byłby tańszy dla wykonawcy? A może nie ma to znaczenia i sam aneks jak i CAR/EAR to taki sam koszt?

9

Ubezpieczenie CAR/EAR i ubezpieczenie OC działalności to 2 różne ubezpieczenia. Nie można aneksem do polisy OC włączyć/rozszerzyć o CAR/EAR. To podobnie jak np. w ubezpieczeniu samochodu - OC komunikacyjne i autocasco - 2 odmienne ubezpieczenia.

10

To ja w takim razie źle zrozumiałam Twoją odpowiedź. Miałam nadzieję, że być może jest tak, jak napisałam. Dzięki