1 (edytowany przez Katiqq 2015-11-18 10:01:26)

Temat: Wartość usługi

Być może ktoś ma pod ręką opinię lub jakiś wyroczek, który mogłabym przytoczyć w tej sytuacji.
Warunek wiedzy i doświadczenia: masz wykonać usługę bardzo konkretną o wartości 500 tys.
W wykazie usług jest wskazana nazwa kompleksowej usługi w skład której wchodzi ta żądana przeze mnie, ale Wartość usługi podano dla kompleksówki. Nie jestem w stanie ocenić czy ta moja żądana miała Wartość 500 tys.

2

Odp: Wartość usługi

Wszystko zależy od tego jaki był warunek, zawsze też pozostają wyjaśnienia aby wyodrębnić wartość wymaganą.

3

W ramach wyjaśnień nie mogę tego zrobić, bo wpłyną na treść wykazu usług, który jest jedynym dokumentem na podstawie którego potwierdzają spełnianie warunku wiedzy i doświadczenia.

4

Ja w tej sytuacji nie widzę przeciwwskazań do skorzystania z art. 26.4.

5

Apollo dasz mi jakąś sygnaturkę na poparcie. Przetarg unijny, dofinansowanie 100%. Boję się...

6 (edytowany przez Apollo 2015-11-18 19:33:11)

Nie lękaj się! Trudno jest mi sobie wyobrazić, aby się ktoś przyczepił z powodu zastosowania w tej sytuacji instytucji wyjaśnień, bo i co miałby ci zarzucić? Nie mam teraz pod ręką żadnej sygnatury. Zerknij może do zeszytów orzeczniczych, w kontekście art. 26.4. Ja w tej sytuacji bym nie miał żadnych oporów z wyjaśnieniem tej sytuacji.

7

Tylko wyjaśniasz, masz już informację dlatego też wyjaśnienia nie zmienią treści oferty w tym przypadku, Apollo dobrze radzi.

8

Dzięki Panowie. Jutro poszukam.

9

Co prawda dotyczy to stricte treści oferty, ale analogia jak najbardziej dopuszczalna:

1. Andrzela Gawrońska Baran - "Podkreślić należy, że wyjaśnieniu może bowiem podlegać jedynie treść niejasna, nieczytelna, niewiarygodna czy niemożliwa. Wyjaśniać w ofercie można to co w niej już się znajduje, a nie czego w ofercie nie ma. W przedmiotowym przypadku wykonawca wprost wymaganej przez zamawiającego treści nie zawarł, tym samym brak przedmiotu wyjaśnień uniemożliwia raczej zastosowanie art. 87 ust. 1 Pzp."

2. KIO 666/15 - "Stwierdzona niezgodność jest na tyle oczywista, że wezwanie wykonawcy do wyjaśnienia treści oferty w oparciu o art. 87.1 ustawy Pzp nie mogłoby prowadzić do niedozwolonego dookreślenia treści oferty - podania INNEGO MODELU DRUKARKI, aniżeli pierwotnie zaoferowany, a więc jej zmiany po upływie wyznaczonego terminu złożenia ofert, czego wymieniony przepis nie dozwala."

3. KIO 1507/14 - " Wprawdzie art. 87.1 zd. 1 ma charakter fakultatywny, jednak nie jest to fakultatywność bezwzględna, bowiem zamawiający dla prawidłowej oceny złożonych ofert powinien zmierzać do dokładnego ustalenia zakresu składanego przez wykonawców oświadczenia woli... . W rozpoznawanej sprawie pozostawała do wyjaśnienia kwestia woli odwołującego, która została wyrażona w sposób niejednoznaczny w zakresie liczby dni świadczenia. W aspekcie takiego stanu rzeczy zamawiający powinien wyjaśnić, czy zamiarem odwołującego było jedynie spełnienie świadczenia częściowego, czy też kompletnego opisanego w siwz... . W tym stanie rzeczy należy przyjąć, że zamawiający nie miał podstawy do odrzucenia oferty odwołującego na zasadzie art. 89.1.2, bez przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego."

4. KIO 1356/10; KIO1366/10; KIO1374/11 - "... Podanie dodatkowych danych lub też wyjaśnienie, które konkretnie parametry zostały w ofercie podane nie jest zmianą jej treści. Odwołujący oferuje bowiem wciąż ten sam stół o tych samych parametrach."

5. KIO 510/11 - "Oznacza to zatem, iż wyjaśnienia co do zasady nie mogą prowadzić do zmiany treści oferty, a jedynie ograniczać się do jej wykładni... . Zakazu negocjacji nie należy jednak utożsamiać z niedopuszczalnością posłużenia się wyjaśnieniami dokonywanymi w trybie art. 87.1 ustawy Pzp... ."

6. KIO 2154/11 - "... nie każde wyjaśnienie, które powołuje się na funkcjonalność, która nie została literalnie wskazana, oznacza zmianę treści oferty. O zmianie można mówić wówczas, gdy na skutek wyjaśnień wykonawca poszerza zakres oferty o element, który nie był wcześniej zaoferowany."

10

A znalazłam takie coś KIO 40/12:
W przeciwieństwie bowiem do możliwości zamawiającego zasięgania informacji u innych podmiotów procedura wyjaśnień
dokumentów jest uregulowana w siwz i należy do obowiązków zamawiającego. Oczywistym jest, że nie może to prowadzić do uzupełnienia złożonego wykazu, czy zastąpienia podważonego doświadczenia innym spełniającym wymagania, ale uzyskanie wiedzy o tym jaką rzeczywistą funkcję sprawowały poszczególne osoby i z czego to jest wywodzone nie prowadzi do niedozwolonego uzupełnienia oświadczeń lub dokumentów.

Czy w świetle tego wyroku podanie wartości do usługi szczegółowej (mniejszej) nie jest uzupełnieniem oświadczenia, kiedy mam tylko wartość usługi kompleksowej (większej)?

11

Cały czas pytamy o kawałek tortu A. Wyjaśnienia wykonawcy nie spowodują, że zaoferuje on tort B.

12

Dokładnie.

13

Zamawiający wymagał, aby wymagany remont lub modernizacja były dokonane dla kopalń węgla kamiennego działających w oparciu o polskie Prawo geologiczne i górnicze. Natomiast według wykazu oraz z przedłożonej referencji odbiorcą przedmiotowej usługi był podmiot zagraniczny z siedzibą w Holandii. W związku z tym zamawiający powinien wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień, czy wskazana w wykazie usługa była realizowana dla kopalni i czy podmiot ten działał na podstawie polskiego Prawa geologicznego i górniczego.

Wyrok
Krajowej Izby Odwoławczej
z dnia 23 lutego 2011 r.
KIO 291/11

14

Apollo nie o kawałek tortu a o cukiernie. Zaoferował cukiernię, a mnie interesuje konkretny tort.

15

Zwał jak zwał, ale wymaga wyjaśnienia.

16

mi w podobnej sytuacji radca prawny kazał wezwać w trybie 26.4. Wykonawca wyjaśnił że w tej cukierni z wykazu upiekł ten kawałek tortu o który nam chodziło więc nie zmienił wykazu tylko go wyjaśnił (ale żadnego wyroku jako podkładki mi radca nie podał)

17

Wystąp do wystawcy referencji o dodatkowe informacje (par 1 ust 5 rozp o dok)