1

Temat: zamówienie z wolnej reki a brak środków finansowych

Cześć, pomóżcie nowej kolezance:)
Pytanie jak w temacie
Zgłosiła się do nas firma z propozycją że w zamian za udzielenie jej zamówienia wystąpi do nas z wnioskiem do EFS o dofinansowanie projektu a następnie przeprowadzi szkolenia Warunek jest jednak taki że najpierw podpisujemy z nią umowę. W umowie byłaby klauzula, że wejdzie w zycie dopiero po uzyskaniu przez Gminę dofinansowania.
No i nie wiem czy możemy na takich wartunkach wszcząć postępowanie? Na chwilę obecną nie mamy żadnych środków, z drugiej strony nie ma też żadnego ryzyka finansowego

2

Odp: zamówienie z wolnej reki a brak środków finansowych

w zamian za udzielenie jakiego zamówienia, na co??

zresztą jakby nie patrzeć z dala pachnie korupcją!! wink

uważaj i z pomocą za wniosek i za szkolenie..:)

nora

3

w zamian za przeprowadzenie kursów doskonalących.
Firma proponuje żebysmy zawarli z nimi umowę na przeprowadzenie kursów doskonalących. Oni pomogą w przygotowaniu wniosku o dofinansowanie z EFS (dzaiałanie związane z oświatą) w zamian za pewność, że to oni przeprowadzą szkolenia. Umowa z nimi weszłaby w życie dopiero po uzyskaniu środków finansowych.
Gmina ze swojej strony nie ponosi żadnego ryzyka finansowego - jeśli nie będzie dofinansowania, umowa z tą fiirmą nie wejdzie w zycie

4

A jaka byłaby wartość tych kursów ?

5

kursy trwałyby średnio po 170-220 godzin, np. kurs angielskiego kończyłby się certyfikatem TELC., technik komputerowych - certyfikatem ECDL no i pozostałe to kursy np. z pedagogiki opiekuńczo-wych, organizacji i zarządzani oświatą itp

6

łaczną wartośc cenową tych kursów to ok. 180 000 złotych ( cene jest wliczone wszytsko łacznie z napidaniem wniosku do EFS) Gmina zapewnia jedynie wkład rzeczowy

7

hej
chyba czegoś nie rozumie, czy do szkoleń nie stosuje się ustawy? art 5

8

Moni ja pytam o wartość kursów w rozumieniu ich wartości szacunkowej smile. Czy idąc "normalną" ścieżką musiałabyś ogłosić postępowanie na te kursy?

9

Aneta B - w przypadku szkoleń mozna zastosowac tryb zamówien z wolnej ręki
art. 5 pozwala na nie stosowanie np. przepisów dotyczących przesłanek wyboru trybu z wolnej ręki

10

usługa opracowania wniosku, to rozumiem, że powinna być przeprowadzona zgodnie z ustawą w zależności od wartości, ale same szkolenia??? podlegają ustawie??

11

usługi szkoleniowe też podlegają ustawie

12

Wolna ręka jest trybem ustawowym udzielania zamówień smile.
Moni - ta oferta nie pachnie a śmierdzi.

13

jestem nowa w zamówieniach więc nie rozumiem czemu "śmierdzi"
Firma ma referencje od innych jednostek, rozbili to już kilkakrotnie; Jesli ich projekt nie przejdzie  - umowa nie wejdzie w życie
To co proponujecie żeby te kursy w ogóle weszły w zycie? Gmina powinna sama napisac projekt wniosku o dofinansowanie i dopeiro gdy dostanie dofinasowanie - szukać wykonawcy który mógłby prowadzić te kursy?

14

Po głębszym zastanowieniu to sie zastanawiam co można takiemu postępowaniu zarzucić...
Zasugerowałem sie swoją lokalną sytuacją gdzie jednostka ma mnóstwo postępowań na szkolenia i prowadzi je w PN - bo tak wolą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by to zrobić z wolnej ręki. Wydaje sie wiec, że możesz tak zrobić ale może Nora ma jakieś głębsze uzasadnienie swojego stanowiska

15

chodzi mi jednak o to czy mogę wszcząć postepowanie bez żadnych środków finansowych:( i zawrzeć zarówno w "siwz" jak i umowie że wszystko będzie pod warunkiem uzyskania srodków finansowych
jak mamy cokolwiek robić bez żadnych środków finansowych - to jest u nas największy problem  kto mi podpisze wniosek o wszczęcie postepowania? Skarbink tego nie zrobi skoro nie ma pieniędzy