26

Odp: Zmiana referencji

Katiqq napisał/a:
woow napisał/a:

Jeśli rzecz dotyczy przetargu nieograniczonego, to jak najbardziej można uzupełnić dokumenty posługując się zasobami podmiotów trzecich. Nie ma w ustawie zastrzeżeń, że można posłużyć się zasobami podmiotów trzecich tylko na etapie składania oferty.
W przypadku przetargu ograniczonego zasada jest już jednak trochę inna.

Możesz szerzej?
O ile mi wiadomo, w ograniczonym różnica polegać może jedynie na przyznaniu punktów w stosunku do doświadczenia własnego i obcego, ale zasada uzupełnienia dokumentów, bądź powołania się na zasoby podmiotu trzeciego jest taka sama.

Poza tym nie rozumiem tego, co napisała marta566: "W przetargu na roboty budowlane wezwałam wykonawcę który ma największą ilość przyznanych punktów do uzupełnienia referencji.".
Mamy PN i przed wezwaniem do uzupełnienia już są przyznane punkty w kryteriach? A na jakiej podstawie, skoro ocenie poddaje się oferty niepodlegające odrzuceniu?

No właśnie chodziło mi o to przyznawanie punktów za doświadczenie.
A wspomniałam o przetargu ograniczonym właśnie ze względu na tę informację marty566, że "wezwała wykonawcę który ma największą ilość przyznanych punktów do uzupełnienia referencji".

Widzę, że wątek się ciekawie rozwija.

27

Moim zdaniem nie rozwija się a bardziej staje się nieczytelny big_smile

28

Więc podsumowując stwierdzić należy, że cała prawda została zawarta w poście #15.

29

Zakładam że Marta pisząc o największej liczbie punktów miała na myśli najkorzystniejszą ofertę (cena + dod. kryteria). Przyznam że dopiero czytając cały wątek mozna zrozumieć o co chodzi smile

30

Mam podobną sytuację. Wykonawca ma wykazać się realizacją 3 obiektów mostowych na łączną kwotę 12 mln, w tym jednego obiektu o konstrukcji stalowej i wartości 6 mln. Zapis w SIWZ: w przypadku wykonawców składających ofertę wspólnie warunek wiedzy i doświadczenia musi spełnić co najmniej jeden wykonawca, brak zapisów dotyczących podmiotów trzecich.
W wykazie mam 3 obiekty o łącznej wartości powyżej 12 mln,  lecz żaden z obiektów nie jest stalowy o wartości min 6 mln. W ofercie oświadczenie o samodzielnym wykonaniu zamówienia (bez udziału podwykonawców). 
Wezwałam do wyjaśnień.
W odpowiedzi otrzymałam zobowiązanie podmiotu trzeciego (tylko konsultacje i doradztwo, czyli bez podwykonawstwa - jednoznacznie napisane w wyjaśnieniach) + jedną dodatkową realizację dotyczącą jednego obiektu mostowego z referencją potwierdzającą most stalowy i wartość.
Podsumowanie:
Mam 4 realizacje z referencjami, w tym 3 zamówienia wykonawcy, jedną podmiotu trzeciego.
Wykonawca samodzielnie nie spełnia warunku wiedzy i doświadczenia.
Podmiot trzeci na zasoby, którego powołuje się wykonawca też nie spełnia warunku realizacji 3 obiektów.
Nie uznaję SUMOWANIA zamówień.
Myślę by wezwać wykonawcę do uzupełnienia wykazu robót + referencji dotyczących podmiotu trzeciego. -?????
Wezwałam.

31

Sprawa jest taka że każdy przypadek należy badać do danych okoliczności, co do zasady potencjał konsorcjum łączy się, skoro jednak zaznaczyliście w SWIZ że jeden z konsorcjantów ma spełniać warunek to niestety w przedmiotowej sprawie tego warunku wykonawcy nie spełnili a uzupełnili dośwaidczeniem podmiotu trzeciego, dalsze wezwania są już bezcelowe.

32

Oferta została złożona nie przez konsorcjum, lecz samodzielnie przez wykonawcę. Nie uznałam doświadczenia wykonawcy i w ramach wyjaśnień wykonawca powołał się na zasoby innego podmiotu. Wiem, trudno bez znajomości dokumentacji wyrokować o prawidłowości badania ofert.

33

Ale z przepisów wynika że można posiłkować się podmiotem trzecim a wasze ograniczenie jest raczej nie na miejscu.