Temat: polisa oc
Pierwszy raz mam taką sytuacje:
otwarcie ofert 24.11.15
był wymóg złożenie opłaconej polisy oc.
w ofercie mam:
polisę zawartą 19.11.15 i opłaconą, lecz obowiązuje dopiero od 30.11.15 przez rok.
Czy spełnia to warunek?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pierwszy raz mam taką sytuacje:
otwarcie ofert 24.11.15
był wymóg złożenie opłaconej polisy oc.
w ofercie mam:
polisę zawartą 19.11.15 i opłaconą, lecz obowiązuje dopiero od 30.11.15 przez rok.
Czy spełnia to warunek?
Wezwij do uzupełnienia, przypuszczam, że mają kontynuację poprzedniej.
wiem, ze mają wcześniejszą polisę, która obejmie mój okres,
ale zastanawiam się, czy tak może być? czy muszę wezwać?
polisę mam wystawioną przed terminem otwarcia dodatkowo jest opłacona, ALE będzie trwać dopiero za parę dni
Ale polisa jest w dodatku opłacona, moim zdaniem jest OK.
Ale nie obowiązuje w dacie otwarcia ofert. A zasada mówi, że ma potwierdzić spełnianie warunku na dzień otwarcia ofert. Kierując się należytą starannością raczej wezwałabym do uzupełnienia. Dla spokojnego snu
Nie jestem pewny gdyż:
Krajowa Izba Odwoławcza w jednym z wyroków stwierdziła, że ?ratio legis wprowadzenia jako dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku ekonomicznego polisy ubezpieczenia OC w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej polega na tym, że potwierdza wiarygodność ekonomiczną wykonawcy, który ubezpieczając swoją działalność, z jednej strony wykazuje się odpowiedzialnością profesjonalisty dbającego o bezpieczeństwo własne i swoich kontrahentów, a z drugiej wykazuje, iż znajduje się w sytuacji finansowej i ekonomicznej pozwalającej mu na poniesienie kosztów ubezpieczenia. Natomiast polisa OC w ramach wykazania spełniania warunku nie służy do zabezpieczenia realizacji zamówienia (sygn. akt KIO/UZP 161/09 z 24.02.2009 r.).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc