1

Temat: warunek doświadczenia

Witam,
postępowanie na 280 tys. poniżej progu , czy mogę postawić warunek posiadania wiedzy i doświadczenia (chodzi mi o kwotę wykazanych robót), aby Wykonawcy wykazali się 2 robotami o wartości nie mniejszej niż. 200 tys. ...  w ciągu 5 lat.... itd.

czy jest to za wysoki warunek w stosunku do wartości przedmiotu zamówienia...

2

Odp: warunek doświadczenia

może być

3

tak do końca nie jestem pewna, bo wydaje mi się ze na szkoleniach mówili, ze wartość robót nie może przekraczać  wartości szacunkowej zamówienia...

4

Chodzi Ci że 2 x 200 000 przekracza 280 000?

5

Marcel napisał/a:

Chodzi Ci że 2 x 200 000 przekracza 280 000?

Dokładnie tak, i boję się że przy kontroli ktoś może się przyczepić

6

Absolutnie nie!, są nawet opinie że wymaganie dwóch robót potwierdza doświadczenie wykonawcy, kumulacja ich wartości nie ma znaczenia.

7

ok- to mnie uspokoiłeś, a masz może jakąś opinię z tego zakresu- chętnie bym poczytała - z góry dziekuję

8

Są opinie, trzeba poszukać a coś się znajdzie wink

9

wcześniej jak szukałam to nic nie mogłam znaleźć sad

10

Bardzo proszę:

http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155515000004027_VIII_Ga_000327_2014_Uz_2014-11-12_001

Tak postawiony warunek jest więc nie tyle wymaganiem wykonania co najmniej dwóch robót, co wymaganiem wykonania tych robót co najmniej dwa razy. Tak ukształtowany warunek wyraża zatem myśl, że co do zasady doświadczenie zdobywa się poprzez realizację czynności w oznaczonym zakresie, co odróżnia ?doświadczenie? od incydentalnie podjętej czynności, którą zdarzyło się komuś wykonać i że przy pierwszej realizacji tego rodzaju zadania wykonawca dopiero się uczy, zaś o nabyciu doświadczenia można mówić dopiero przy drugim, pozytywnie zrealizowanym zadaniu.

11

Katiqq, w dziesiątkę smile