1

Temat: Wezwanie i uzupełnienie

Witam.

Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia pełnomocnictwa. Termin do 14.12.2015. Wykonawca pełnomocnictwo uzupełnił dzisiaj. Jest ono jednak wadliwe - Oferta z dnia 07.12., otwarcie 07.12. a data ogólnego pełnomocnictwa 09.12.2015.

Czy mogę ogłaszać wyniki już jutro czy muszę czekać aż upłynie termin jaki wyznaczyłem? Czy wykonawca może drugi raz przynieść mi pełnomocnictwo tym razem dobre, czy już nie mozę uzupełniać mimo że termin nie upłynął.

pozdrawiam

2

Odp: Wezwanie i uzupełnienie

Może go oświeci i jeszcze doniesie wink

3

Pełnomocnictwo może być złożone z datą po terminie składania ofert, może być nawet bez daty, ważne jednak aby wskazywało jakiej czynności dotyczy.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11801

4 (edytowany przez Bitter 2015-12-11 10:22:16)

Treść pełnomocnictwa :
"
                                                                                                         xxxxxxx ,dnia 09.12.2015 r.
                                              Upoważnienie

Upoważniam niżej wymienione osoby do potwierdzania czynności poprzez składanie podpisów w moim imieniu na ofertach dot. zamówień publicznych

Pani XXXXXXX

Upoważnienie jest ważne do odwołania

09.12.2015 r.    "podpis"

5

Jak katiqq - Pełnomocnictwo może być złożone z datą po terminie składania ofert - następuje wtedy tzw. konwalidacja czynności prawnej.

6

wyżej wpisałem treść pełnomocnictwa

7

Podtrzymuję wcześniejsze stanowisko. Nie ma podstaw do odrzucenia oferty. Istnieje domniemanie, że działał w ramach upoważnienia, a później wystawione pełnomocnictwo tylko to potwierdza.

8

Zamawiający wzywa wykonawców, którzy nie złożyli wymaganych oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, lub którzy nie złożyli pełnomocnictw, albo którzy złożyli wymagane oświadczenia i dokumenty, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, które zawierają błędy lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie. Chyba, że pomimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania o zamówienie publiczne. Złożone w ten sposób oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie warunków udziału, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert.