1 (edytowany przez Nero 2015-12-14 07:24:26)

Temat: Zwiększenie wynagrodzenia w zw. z art. 142 ust. 5

zgodnie z wprowadzoną nowelizacją ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U.2014 poz.1232), w której dodano art. 142 ust. 5 mówiący o możliwości zmiany wynagrodzenia wykonawcy w określonych okolicznościach, czy musimy podwyższyć wynagrodzenie firmie sprzatającej? Wykonawca złożył wniosek o wzrost wartośc zawartej umowy o 40%. Umowa zawarta w 2013 roku przed nowelizacją i nie było w tym zakresie żadnego aneksu. Obecnie prowadzone są negocjacje...
Czy wzrost o 40% to nie lekka przesada?

2

Odp: Zwiększenie wynagrodzenia w zw. z art. 142 ust. 5

Wszystko zależy od tego co mieliście w umowie. Przede wszystkim powinien Wam udowodnić jak zmiany wpłynęły na podniesienie ponoszonych przez niego kosztów. Nie może sobie wziąć z sufitu jakiejś kwoty i żądać podniesienia wynagrodzenia. Na dzień podpisania umowy powinniście wiedzieć jaka ilość osób zatrudniona przy Waszym zamówieniu zarabia u niego najniższą krajową, bo tylko w tych przypadkach można podnieść wynagrodzenie.

3

Święta idą, może chce wypłacić nagrody smile

4

Katiqq a na podstawie czego na dzień podpisania umowy  można żądać informacji ile osób przy realizacji zadania zatrudnionych jest na najniższą krajową??

5

Mam taką rubryczkę w formularzu ofertowym. Jeśli robię zamówienie powyżej 12 mies żądam wskazania tej informacji, ponieważ jest ona dla mnie istotna i służy zabezpieczeniu interesów zamawiającego.

6

ale jak Ci tego nie poda to nie wyciągasz żadnych konsekwencji??
może zacznę to wpisywać jako informacja do podpisania umowy

7 (edytowany przez Nero 2015-12-14 08:35:54)

Wykonawca złozył nam swoje wyliczenia, tj. ilość pracowników x obecne wynagrodzenie przed i po 31.12.2015r. wzrost najniższej krajowej i opodatkowanie umów dały mu wzrost kosztów na poziomie 40%.
Na moje oko kalkulacja jest ok ale ta wysokość wzrostu cen jest paraliżująca.
Za rok nie wiem czy stać nas będzie na cokolwiek prócz bieżącego utrzymania budynku sad

8

jo napisał/a:

ale jak Ci tego nie poda to nie wyciągasz żadnych konsekwencji??
może zacznę to wpisywać jako informacja do podpisania umowy

Jeszcze nie miałam przypadku żeby nie podał. Wszystko przede mną smile

9

Nero napisał/a:

Wykonawca złozył nam swoje wyliczenia, tj. ilość pracowników x obecne wynagrodzenie przed i po 31.12.2015r. wzrost najniższej krajowej i opodatkowanie umów dały mu wzrost kosztów na poziomie 40%.
Na moje oko kalkulacja jest ok ale ta wysokość wzrostu cen jest paraliżująca.
Za rok nie wiem czy stać nas będzie na cokolwiek prócz bieżącego utrzymania budynku sad

Podkreślam raz jeszcze podniesienie wynagrodzenia ma zastosowanie tylko i wyłącznie w przypadku pracowników zarabiających najniższą krajową - powyżej już nie!

Zawsze jest taka możliwość, że nie wyrazicie zgody, tylko co to da? - konieczność przeprowadzenia nowego postępowania i zakup za o wiele wyższą cenę. Trzeba przeanalizować, czy wyliczenie jest ok i podjąć decyzję.

10

Wyliczenie wzrostu ceny związane jest wyłącznie z wynagrodzeniem pracwniczym do stawki najniższej krajowej więc wyliczenia są ok.
Tak jak piszesz Katiqq... brak zgody na powyższe związane będzie z nowym o wiele droższym postępowaniem...