1

Temat: Wezwanie do uzupełnienia - dylemat

Od kilku dni zastanawiam się co mam zrobić w takim przypadku:

Odnośnie wiedzy i doświadczenia żądaliśmy wykazania 2 różnych robót.
Wykonawca jako jedną robotę wykazał mi robotę własn, natomiast w przypadku drugiej posiłkował się wiedzą i doświadczeniem podmiotu trzeciego. Oświadczenie podmiotu trzeciego było sporządzone wadliwie, więc wezwałam do jego uzupełnienia. Niestety, uzupełnił mi je jedynie drogą elektroniczną i to jeszcze jako potwierdzone za zgodność z oryginałem, mimo, że zaznaczałam w wezwaniu, że obowiązuje zasada pisemności.

I teraz ten dylemat.
1/ mam od razu wykluczyć wykonawcę na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4)
czy
2/ uznać że nie wykazał wiedzy i doświadczenia odnośnie jednej roboty i wezwać do uzupełnienia dokumentów w tym zakresie. Nie mam prawa dwukrotnie wzywać do uzupełnienia tego samego dokumentu, ale przecież poprzednio wzywałam do uzupełnienia oświadczenia podmiotu trzeciego.
Tylko znając życie, tak w uzupełnieniu wykaże mi ta samą robotę podmiotu trzeciego.

Nie wiem co robić.

2

Odp: Wezwanie do uzupełnienia - dylemat

Nie potwierdził spełniania warunku udziału w postępowaniu i tyle.

3

Marcel napisał/a:

Nie potwierdził spełniania warunku udziału w postępowaniu i tyle.

Czyli nie wzywać ponownie do uzupełnienia?

4

Do uzupełnienia jednego dokumentu wzywa się tylko raz. Wada pierwotnego oświadczenia musiała być istotna, skoro zdecydowaliście się na wezwanie do uzupełnienia. Skoro za drugi razem wykonawca dał plamę to wg mnie do wykluczenia.
Na marginesie. Ja w wezwaniu piszę " w formie pisemnej (oryginał)" smile

5