1

Temat: Referencje a protokoły odbioru, reprezentacja Spółki cywilnej

PN na usługi, sektorówka, powyżej progu.

1. Wykonawca składa oświadczenie, w którym wyjaśnia, że z przyczyn niezależnych do niego nie uzyskał poświadczenia. Dodatkowo załącza podpisane protokoły odbioru. Wydaje się ok?

W innej ofercie, Wykonawca załącza na potwierdzenie wykonania usług zatwierdzone protokoły odbioru. Nie załącza oświadczenia. Czy takie oświadczenie jest konieczne w przypadku gdy mam protokoły odbioru?

2. Spółka cywilna - wszystkie dokumenty podpisała 1 osoba. Czy mam żądać dokumentu z którego będzie wynikać, że ma ona prawo do samodzielnej reprezentacji ?

3. Kopia KRS (nie wydruk) potwierdzona za zgodność tylko na ostatniej stronie. Należy wezwać do uzupełnienia czy coś się zmieniło ?

4. RNC - kilka firm wyszczególniło składowe dot. prac projektowych, wyliczenia, itp. 2 firmy podały ogólniki, przy okazji zarzucając Z przeszacowanie wartości zamówienia. Napisały, że oferty skalkulowały prawidłowo z uwzględnieniem zysku.
Mogę ponownie się do nich zwrócić z żądaniem podania tych kalkulacji o których piszą ? Na chwilę obecną wyjaśnień nie mógł bym uznać.

Z góry dzięki

2 (edytowany przez Marcel 2015-12-17 10:10:51)

Odp: Referencje a protokoły odbioru, reprezentacja Spółki cywilnej

1. Protokoły odbioru to również poświadczenia swego rodzaju i mogą potwierdzać należyte wykonanie zamówienia.
2. Zgodnie z przepisami ustawy Pzp do spółki cywilnej składającej ofertę lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, stosuje się zasady dotyczące wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Kopie dokumentów składanych przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia poświadcza ?za zgodność z oryginałem? ten z wykonawców którego dany dokument dotyczy (§ 7 ust. 2 rozporządzenia z 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form w jakich te dokumenty mogą być składane). W przypadku spółki cywilnej dokumenty wspólne powinny więc zostać poświadczone ?za zgodność z oryginałem? przez wszystkich wspólników łącznie. Natomiast dokumenty, dotyczące poszczególnych wspólników odpowiednio przez każdego z nich.
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=12019
3. "za zgodność" wszystkie strony lub jedna z nich z numeracją "za zgodność" od str... do str... .
4. Jak dla was wyjaśnienia są wystarczające to ok., jak nie to można wezwać raz jeszcze lub odrzucić ofertę.

3 (edytowany przez Arek1980 2015-12-17 13:31:46)

Marcel a jeśli mam SC dwuosobową, wszystkie dokumenty podpisała jedna z nich, i mam pełnomocnictwo wystawione przez tą drugą dla pierwszej do podpisywania, oświadczania, itp to jest ok czy mam żądać od tej drugiej ośw. o braku podstaw do wykluczenia i listy podmiotów?

I przy okazji coś jeszcze: czy mogę poprawić oczywista omyłkę pisarską w załącznikach (W wykaz osób nazwał wykazem usług, kopiuj-wklej) czy poprawa z 87.2.1 dotyczy tylko formularza oferty?

4

Obaj wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia działający w formie spółki cywilnej zobowiązani są złożyć oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia oraz informacje o przynależności do grupy kapitałowej dotyczące każdego z tych wykonawców z osobna.
Możesz poprawić nazwę ale jak treść jest ok to poprawka raczej zbyteczna bo i tak wiadomo o co biega.

5 (edytowany przez Arek1980 2015-12-17 14:49:27)

Ok. A jeszcze jedno.
Podmiot trzeci zobowiązał się użyczyć wiedzy i doświadczenia, będzie brał udział w realizacji, złożyli: ośw. o braku podstaw do wykluczenia, zus, us, krk, wypisy z działalnosci. Podmiot trzeci to SC.

Mam żądać: oświadczenia od drugiej osoby oraz jakiegoś dokumentu lub pełnomocnictwa, że ta jedna osoba mogła podpisać dokumenty za całą SC ?  Listy w tym przypadku nie żądam bo to podmiot trzeci.

I dwie sprawy jeszcze.
Jeden z Wykonawców, który dał bardzo słabe wyjaśnienia RNC, ma jeszcze 2 dokumenty do uzupełnienia.
Wzywając do bardziej szczegółowych wyjaśnień RNC mogę od razu wezwać do ich uzupełnienia, czy mam być konsekwentny i 26.3 stosować dopiero jak do końca wyjaśni się sprawa z RNC ?|

Drugie pytanie: czy jeśli termin na uzupełnienia jest np 23.12 to jeśli otrzymam wszystkie dokumenty załóżmy przed południem to mogę w tym samym dniu wybrać najkorzystniejszą ofertę czy nie robić tego w ten sam dzień, gdyż może Wykonawca coś jeszcze dosłać ?

6

http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/wspolnicy-spolki-cywilnej-podpisuja-zobowiazanie-do-oddania-zasobow

7

Dzięki Marcel.

Reasumując:

1. Ofertę składa S.C., więc składają:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia dla każdego członka
- ceidg dla każdego członka
- zus dla każdego członka i dla S.C.
- us dla każdego członka i dla S.C.
- krk dla każdego członka
- lista podmiotów dla każdego członka

2. Podmiot użyczający zasoby to S.C., składają:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia dla każdego członka
- ceidg dla każdego członka
- zus dla każdego członka i dla S.C.
- us dla każdego członka i dla S.C.
- krk dla każdego członka

3. Jeśli ofertę i dokumenty podpisują wszyscy członkowie to nie potrzeba żadnych pełnomocnictw, itp
4. Jeśli ofertę i dokumenty podpisuje1 członek to potrzeba pełnomocnictwa czy nie?
5. S.C. - dostałem z US tylko na spółkę - obowiązkowo należy uzupełnić
6. S.c. - dostałem z ZUS tylko na osoby - również należy uzupełnić dla S.C. ?

8 (edytowany przez Marcel 2015-12-18 10:26:59)

Jeżeli chodzi o podpisanie przez spółkę cywilną (tylko przez jednego wspólnika) zdania są podzielone, ja jestem za stosownym umocowaniem, natomiast ZUS  ? w sytuacji, kiedy wspólnicy sami odprowadzają swoje składki i nie zatrudniają
pracowników- ZUS wystawia zaświadczenie na wspólników spółki cywilnej, w sytuacji, kiedy wspólnicy sami odprowadzają swoje składki i jednocześnie zatrudniają
pracowników - ZUS wystawia zaświadczenie na wspólników oraz na spółkę cywilną.

9 (edytowany przez Arek1980 2015-12-18 10:35:58)

Rozumiem. Czy mogę więc wezwać do uzupełnienia dokumentów a przy ZUS zaznaczyć ze jeśli zatrudniają to jeszcze ZUS dla S.C. czy mam to zrobić dwuetapowo, tzn. zapytać czy zatrudniają a potem wzywać ewentualnie do uzupełnienia ZUS dla S.C. ?

Jeszcze jedno: czy ośw. o braku podstaw do wykluczenia, które wygląda tak, że wpisana jest cała spółka i na jednym egzemplarzu podpisze się jedna osoba, a na drugim druga jest ok. czy też nie powinna być wypisana cała S.C. tylko osoby (w miejscu gdzie jest NAZWA WYKONAWCY) ?

10

Może być wezwanie do wyjaśnienia z jednoczesnym ewentualnym wezwaniem do uzupełnienia jeżeli zatrudniają inne osoby, co do podpisu przez jednego wspólnika istnieją poglądy o przedstawicielstwie ustawowym w tym temacie więc poczytaj.

11

Arek1980 napisał/a:

4. RNC - kilka firm wyszczególniło składowe dot. prac projektowych, wyliczenia, itp. 2 firmy podały ogólniki, przy okazji zarzucając Z przeszacowanie wartości zamówienia. Napisały, że oferty skalkulowały prawidłowo z uwzględnieniem zysku. Mogę ponownie się do nich zwrócić z żądaniem podania tych kalkulacji o których piszą ? Na chwilę obecną wyjaśnień nie mógł bym uznać.
Z góry dzięki

Jeżeli wystąpiłeś do kilku firm (a wydaje się po twoim opisie że było ich więcej niż 4) o wyjaśnienia w zakresie RNC to chyba wziąłeś pod uwagę zapis ustawy PZP, który odnosi się do wartości zamówienia ustalonej przez Zamawiającego.
Wg mnie jeżeli 4 lub więcej firm dało ceny o 30% niższe od Twojej wartości zamówienia to powinieneś porównać ceny ofert do średniej arytmetycznej (ustawa daje dwa parametry do porównania) - spotkałem się kiedyś z sytuacją że Zamawiający wezwał 10 z 11 wykonawców do wyjaśnień RNC, przyjmując jako wyznacznik właśnie ustaloną przez siebie wartość zamówienia - a ceny były o 6-9 % niższe od średniej arytmetycznej wszystkich ofert.

12

I dobrze zrobił ten Z, o którym piszesz.

Ustawa (oraz opinia UZP) mówią jasno: jeśli wystąpi, któraś z dwóch przesłanek z art.90.ust.1 należy wezwać do wyjaśnień. I koniec tematu. Do tego dorzucamy wyrok o porównaniu brutto z brutto czyli do wartości szacunkowej dodaję VAT i dobieram liczę %.

Przy okazji nowe pytanko:

Załóżmy, że na wyjaśnienia RNC dałem termin do 15, a 14 otrzymałem już wyjaśnienia, które akceptuję. Czy mogę 15 wysłać pismo o uzupełnienie dokumentów do tego W, czy mam czekać do 16 bo 15 może mi dosłać coś co może zmienić sytuację ?

13

Osobiście zawsze czekam do upływu wyznaczonego terminu.