Temat: kwestionowanie spełniania warunków
W SIWZ na "odbiór odpadów" żądałem aby wykonawca spełniał warunek dotyczący dysponowania:
- bazą magazynowo ? transportową usytuowaną na terenie gminy objętej przedmiotem zamówienia lub w odległości nie większej niż 60 km od granicy gminy i na terenie, do którego posiada tytuł prawny, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości (Dz. U. z 2013 r. poz.122),
- co najmniej dwoma pojazdami przystosowanymi do odbierania zmieszanych odpadów komunalnych oraz co najmniej dwoma pojazdami przystosowanymi do odbierania selektywnie zebranych odpadów komunalnych, a także co najmniej jednym pojazdem do odbierania odpadów bez funkcji kompaktującej, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości (Dz. U. z 2013 r. poz.122)."
na potwierdzenie warunku zażądałem:
"Oświadczenia Wykonawcy, że spełniania wymagania dla podmiotu odbierającego odpady komunalne od właścicieli nieruchomości - wg. wzoru załącznik do SIWZ"
Wykonawca wraz z ofertą złożył oświadczenie, że spełnia wymagania dla podmiotu odbierającego odpady zgodnie z rozporządzeniem......
Wykonawca B (II pozycja w rankingu oceny ofert) złożył pismo, że oferta Wykonawcy A (I pozycja w rankingu oceny ofert) powinna być odrzucona ponieważ jego baza magazynowa niespełna wymagań podanych w rozporządzeniu Ministra Środowiska z 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych..." do pisma załączył zdjęcia.
Jakie jest moje dalsze postępowanie? Czy polegam na oświadczeniu Wykonawcy "A" i nie przejmuje się donosami?
Czy występuję do Wykonawcy "A" o ustosunkowanie się do pisma Wykonawcy "B", wtedy na jakiej podstawie prawnej się opieram?
I co dalej jak Wykonawca "A" wyjaśni, że spełnia wymogi dla bazy magazynowej zawarte w rozporządzeniu Ministra Środowiska... sam nie jestem w stanie stwierdzić czy baza magazynowa spełnia warunki czy nie?
Proszę o pomoc.