1 (edytowany przez Arek1980 2015-12-30 15:09:04)

Temat: Podstawa wykluczenia - PILNE

PN, powyżej progu, usługi projektowe.

Wykonawca został wezwany do uzupełnienia z 26.3:

1. wykaz usług wraz z referencjami - W miał wykazać, że w ramach max 2 zamówień wykonał usługi za min. xxx zł. Nie spełniał warunku więc wezwałem do uzupełnienia. Nadesłał referencje z wymienioną kwotą usługi (wystarczającą) ale nie uzupełnił wykazu usług, nie ma tej usługi w wykazie do której dołączył referencje.

2. Wykaz osób - miał wskazać dwie osoby do projektowania w dwóch różnych branżach. Wskazał jedną osobę. W odpowiedzi na wezwanie nadesłał kopię uprawnień i opłacania członkostwa dla drugiej osoby, ale nie nadesłał poprawnego wykazu osób, w którym niejako oświadcza, że takimi osobami będzie dysponował.

Wykonawca ten złożył najkorzystniejszą ofertę, ale rozumiem, że Wykonawca do wykluczenia,w obu przypadkach na podstawie 24.2.4 i oferta do odrzucenia na podstawie 24.4. ?

Czy w zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty, wykluczeniach, odrzuceniach, które wysyłam do wszystkich Wykonawców należy również wskazać, że zatrzymuje wadium tego Wykonawcy (46.4a)

Inny Wykonawca, nie wycenił w ogóle 2 z 4 zadań (brak wyceny w formularzu cenowym jak również w formularzu ofertowym.

Odrzucam ofertę z 89.1.2 czy 89.1.6 ?

2

Odp: Podstawa wykluczenia - PILNE

1. Wykonawca nie spełnia warunku a więc wykluczenie i odrzucenie.
2. 89.1.2

3

Czyli tak jak myślałem.

Jeszcze tylko dopytam. W uzasadnieniu faktycznym, oprócz ewidentnego braku spełniania warunku dot. osób mam napisać również o braku spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, uzasadniając, że nie złożyli wykazu usług (pomimo, że z referencji wychodziłoby iż spełniają) ?

I drugie pytanko. Zatrzymanie wadium. Ta informacja pojawia się tylko w piśmie do tego Wykonawcy wraz z wynikami przetargu czy w obok informacji o wykluczeniu, która jest wysyłana do wszystkich Wykonawców?

4

Wskaż wszystkie błędy Wykonawcy, co do wadium to po co informacja o zatrzymaniu dla wszystkich?

5

No właśnie co do wadium nie wiem jak się postępuje, nigdy nie zatrzymałem.

Ja mam pisma przewodnie, z informacją, że w załączeniu przesyłam wyniki przetargu. I do tego załączam wszystkim taki sam załącznik, gdzie są wszystkie wymagane informacje (najkorzystniejsze oferty, wykluczenia, odrzucenia).

Rozumiem, że tego Wykonawcę muszę poinformować o zatrzymaniu wadium jednocześnie z wynikami przetargu ?

6

Zawiadamiasz jednocześnie w piśmie o wynikach, zawiadomieniu o wyborze, jak prześlesz to innym to też będzie ok, nie ma to większego znaczenia.

7 (edytowany przez Arek1980 2015-12-31 09:15:53)

Czytam opinie dot. zatrzymania wadium, z których wynika, że to na mnie ciąży obowiązek udowodnienia, iż Wykonawca celowo nie uzupełnił dokumentów.

Trzeba to jakoś specjalnie argumentować? Bo nie mam pomysłu.

edit. Może warto napisać, że ie uzupełnił wykazu osób i wykazu usług, a są to dokumenty, które W sporządza samodzielnie i ich przygotowanie nie sprawia żadnych trudności ?

8

Ustawa wyraźnie mówi że w tym wypadku wadium należy zatrzymać.
"Wykonawca musi udowodnić (zwróć uwagę, że mowa tu o udowodnieniu, a nie o uprawdopodobnieniu), że brak odpowiedzi na wezwanie nie wynika z przyczyn leżących po jego stronie. Wykonawca może zatem wnioskować o zwrot zatrzymanego wadium, dowodząc przy tym, że nieuzupełnienie w odpowiednim terminie wymaganych dokumentów przy zachowaniu należytej staranności nastąpiło z powodu obiektywnych okoliczności, za które nie ponosi odpowiedzialności.

Orzeczenie

W wyroku KIO/UZP 141/09 z 13 lutego 2009 r. Krajowa Izba Odwoławcza orzekła, że skoro odwołujący nie uzupełnił dokumentów w wyznaczonym terminie, zamawiający był uprawniony do zatrzymania wadium na podstawie art. 46 ust. 4a ustawy Prawo zamówień publiczych. W ocenie Izby odwołujący nie udowodnił też, iż niezłożenie dokumentów wynika z przyczyn nieleżących po jego stronie. Odwołujący miał wystarczającą ilość czasu, by zdobyć wymagane dokumenty, a mimo to nie dochował wyznaczonego terminu. Co więcej, nie wykazał tu należytej staranności w dbaniu o własne interesy, ponieważ o przesunięcie terminu wniósł dopiero po jego bezskutecznym upływie.

Niewątpliwie, aby wykonawca mógł wykazać, że nie uzupełnił dokumentów z przyczyn nie leżących po jego stronie, musi zostać powiadomiony o zatrzymaniu wadium. Ponadto, mając na uwadze zasadę pisemności postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, jak i wysoce restrykcyjny i dokuczliwy charakter instytucji zatrzymania wadium, należy uznać, że masz obowiązek informować wykonawców pisemnie o czynności takiej jak zatrzymanie wadium, z podaniem podstawy prawnej."

9

"Zgodnie z art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, pełnomocnictw, listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, lub informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej, lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co powodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej.

Zamawiający jest zobowiązany do zatrzymania wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta jest najkorzystniejsza w odpowiedzi na obligatoryjne wezwanie do uzupełnienia m.in. oświadczeń, dokumentów lub pełnomocnictw, które w terminie składania wniosków albo ofert nie zostały złożone, zostały złożone z błędami lub są wadliwe, nie uzupełni ich w wyznaczonym przez zamawiającego terminie. Powyższy przepis wprowadza zatem sankcję utraty wadium przez wykonawcę, który w odpowiedzi na wezwanie zamawiającego nie przedłoży dokumentów lub oświadczeń potwierdzających spełnianie:

warunków udziału w postępowaniu,
przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego ? wskazanych przez zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu, specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub zaproszeniu do składania ofert albo pełnomocnictw.
Wykonawca może uchronić się przed zatrzymaniem jego wadium wyłącznie w przypadku, gdy udowodni, iż nie uzupełnienie wskazanych przez zamawiającego dokumentów wynikało z przyczyn nieleżących po jego stronie. "